"У другому місті України за кількістю населення та економічним потенціалом не знайшлось нікого, хто палав би бажанням іти під брендом ЗЕ", - Марина Данилюк-Ярмолаєва

"У Володимира Зеленського росте антирейтинг, а союзників стає все менше. Третина мудрого українського народу каже, що ніколи знову б не обрала Зе президентом. Тому доводиться Банковій радіти бодай двом маленьким перемогам на довиборах на Херсонщині та Черкащині. Де перемогли два місцеві князьки Козир та Войцехівський", - пише журналістка Марина Данилюк-Ярмолаєва у своєму блозі, передають Патріоти України, та продовжує:

"Формально вони йшли під стягами "Слуг народу", але фактично владі треба було йти на умови кандидатів. А не навпаки. Докерувались до того, коли ноунейми крутять Голобородьком. А не навпаки.

Але набагато цікавіше сталося у Харкові. Де місцеві еліти, а саме клан Арсена Авакова, клан Геннадія Кернеса й олігарх Олександр Ярославський об’єдналися. І підтримали Терехова. Якщо подивитися прискіпливо, ху із Терехов? Це людина без стійких політичних поглядів. Це класичний місцевий бюрократ, який буде балансувати між скандальним проспектом Жукова і "Слава Україні". Та найбільшим політичним прапором.

Зеленський останні пів року намагався гратися у кримінальні справи проти групи Авакова у Харкові. Але не вийшло ніфіга. Дійшло до того, що у вересні голова фракції "Слуга народу" заявив наступне:

"Я спілкувався із харків'янами, то поки ми не будемо нікого висувати, бо немає сильної кандидатури, яка може боротись".

Вдумайтесь! У другому місті України за кількістю населення та економічним потенціалом не знайшлось нікого, хто палав би бажанням іти під брендом ЗЕ!

І ось холодний душ для тих, хто не визнає іншого бога за бога рейтингу. Соціологічне дослідження Центру Разумкова вперше дає найбільший антирейтинг саме чинному президенту (31,9%) з чіткою тенденцією до зростання. Підтримку Зеленському готові надати лише 18,7% виборців. Уже 36,2% респондентів вважають, що чинна влада гірша за попередню (Зеленський гірший за Порошенка, — Ред.) та лише 20,1% віддають перевагу чинній владі у порівнянні із попередньою. Як би не дуже веселкові перспективи, якщо хочеш удруге стати президентом.

Ті, хто не так давно був творцем перемог Зе-президента, відверто зловтішаються вільним падінням найвидатнішого лідера сучасності. Ось колишній спікер, а нині вільний депутат Дмитро Разумков, який шукає союзників для персонального політичного рестарту — без прикрас виносить вердикт колишнім соратникам. З самого ранку у кулуарах:

"На жаль, антирейтинг президента сьогодні вийшов на перше місце. За два роки роботи. Це серйозний удар, я зараз виходжу з реалій, тому що це оцінка роботи влади, роботи не лише Офісу президента і президента, а й Кабінету міністрів".

І таки Разумков абсолютно правий. Читаємо цифри зі свіжого опитування, яке чітко уперше зафіксувало слабкі моменти Банкової. Отже, більшість опитаних (55,9%) зазначили, що за останні два роки матеріальне становище їхньої родини погіршилося; третина респондентів (35,3%) відповіли, що воно не змінилося і 7,5% вважають, що воно покращилося.

Причини економічних негараздів найчастіше пов’язують із некомпетентністю влади (39,1%) та високим рівнем корупції (35,4%). Вибачте, але навіть війну на Сході та пандемію коронавірусу не вважають такою бідою для достатку громадян, як дилетантство "Кварталу". Лише по 10%.

Або ось візьмемо опалювальний сезон та енергетичну кризу. Влада повідомила, що з 1 листопада Україна як ні в чому не бувало закуповуватиме енергетику із РФ та Білорусі. Думаєте, наш народ дурний і не розуміє, що і як? І рукоплескатиме торгівлі з ворогом, аби лиш можна було "дуйчик" вмикати? А от і ні. Основними причинами цих явищ опитані найчастіше називають корумпованість (37,5%) та некомпетентність влади (36,8%). 13,7% респондентів основною причиною кризових явищ в енергетиці вважають ситуацію на світових ринках газу.

А ось і самі родзинки. Більш ніж половина респондентів (52,0%) вважають, що відповідальність за опалювальний сезон несе центральна влада, і вона з державного бюджету має покрити додаткові витрати на опалення. 17,5% опитаних покладають більшу відповідальність на місцеве самоврядування. І лише чверть опитаних (24,6%) відповіли, що їм байдуже, хто компенсуватиме витрати, центральна влада або місцева, головне, аби в школах, лікарнях та садочках були теплі батареї. Все це разом дає тенденцію, що "популярність" Зеленського далі битиме рекорди. І це якраз той варіант, де простим забалакуванням, "позитивними блогерами" і телефонними дзвінками з Банкової головредам — правду уже не прикриєш. Річ у тім, що некомпетентність і корумпованість влади Зеленського торкнулась кожного — кожен українець поступово відчуває, як "зелені ділки" кістлявими пальчиками уперто лізуть по твоє портмоне.

А тепер порівняємо цю "народну оцінку" із реальним станом речей. З результатами виборів у Харкові та двох мажоритарних округах. Щодо Харкова — влада по суті повторила свій сумний торішній досвід. Тоді на місцевих виборах "Слуга народу" піймала облизня — бо не отримала жодного міста. Скрізь перемогли чинні мери. І особливе фіаско провладну партію чекало у столиці, де довелось натягувати відсотки як шкурку на кисіль. Щоб у "слуг" було бодай була маленька фракція у Київраді. Про мерські амбіції годі говорити. Мер Ірина Верещук із зеленою парасолькою непереконливо. Хоча як ви знаєте, тепер, мадам активно сватають на міністерство окупованих територій — що само по собі ховайся в жито.

І ось історія у Харкові повторилась. "Слугам" показали гігантську дулю. Так само перемога Ігоря Терехова дає рецепт успіху кожному, хто захоче перемогти на наступних парламентських чи президентських виборах. Хочеш стати фаворитом — об’єднуйся з якомога більшою кількістю еліт. І якщо минулого року Зеленський міг полякати кримінальними справами, то нині може налякати когось із них хіба як гола дупа мороз. Це уже Банкова має погоджуватись на умови регіональних союзів і не заважати. Що в принципі й сталось у Харкові.

Мої харківські джерела кажуть, що нині Банкова і Зеленський намагаються примазатись до перемоги. І типу підтримують. Але по факту — Банкова робить це не із позиції сили. А тільки б не сісти у калюжу. І якось дотягнути без серйозних втрат до 2024. А ще вирішили не заважати Терехову і Ко, щоб не отримати опозиційного до себе мера. А ще домовились, щоб новий мер Харкова підтримав Зе на майбутніх президентських виборах — але з огляду на соціологію це ще вилами по воді писана. Така підтримка. Бо як тільки Зеленський стане лідером антирейтингу з великим відривом — подібні мери навіть трубку перестануть брати. Я уже не кажу про політичну підтримку.

Антирейтинг Зеленського був би нормальним явищем, якби він витратив два роки своєї каденції на рішучі непопулярні реформи. Наприклад, навсправжки боровся з олігархами, зробив судову реформу чи посадив за ґрати Віктора Медведчука — в останнього взагалі домашній арешт закінчився (у першій справі про держзраду, - Ред). Але антирейтинг Шостого — це вердикт його некомпетентності, корупції й нефаховості команди. Час невпинно іде, проблеми накопичуються як сніжний ком, а я не бачу на горизонті жодної ініціативи, жодної програми дій Зеленського на найближчий час чи на решту каденції, реалізація яких могла б хоч трохи витягнути його рейтинг з ями.

Якщо до президентства все, за що не брався Зеленський перетворювалось у золото і банківські рахунки. То за часів президентства — його переслідує провал за провалом. І зважте, що не всі проблеми очевидні. Ще прийдуть платіжки за тиждень опалювального сезону в жовтні, ще будуть проблеми з електрикою, ще наздожене подорожчання хліба, олії і королеви харчових криз — гречки.

Корабель "Слуга народу" ще не штормить, але серйозні хвилі уже видніються на горизонті. Але урешті це вина самого капітана корабля, який не подбав ані про двигуни, ані про якісний екіпаж. Ще і штурвал зламав, коли контент для інстаграму "пиляв". Біда лиш в тім, що цей корабель перевозить наше майно. І наша задача не втратити все за невігласами, які, на перший погляд, здавались хорошими матросами".

Джерело: Еспресо.ТV

"Ми готові до з'ясування відносин на полі бою": Лавров очікує ворожнечу з Європою "на покоління"

субота, 18 травень 2024, 23:16

Європа як партнер для Росії не актуальна як мінімум на одне покоління. Таку заяву зробив міністр закордонних справ РФ Сергій Лавров у суботу, 18 травня, передають Патріоти України. "Дмитро Віталійович Тренін (російський політолог – ред.) в одній зі св...

"У різних країн - різні страхи": Прем’єрка Естонії назвала причину, чому Україну підтримують недостатньо

субота, 18 травень 2024, 21:59

Прем'єр-міністерка Естонії Кая Каллас вважає, що достатній підтримці України з боку вільного світу перешкоджає страх. Про це вона сказала в суботу на дискусії конференції Леннарта Мері про підтримку України, її цитує ERR, повідомляють Патріоти України....