Гучна справа. У екс-радника Порошенка пройшли обшуки: У ДБР все пояснили

У середу, 26 червня, у відомого волонтера і колишнього радника екс-президента Петра Порошенка, Юрія Бірюкова, були проведені обшуки. Про це йдеться в заяві партії "Європейська солідарність", повідомляють Патріоти України.

У партії обшуки назвали "цинічним тиском" і переслідуванням з політичних мотивів. У Telegram каналі політолога і блогера Тараса Березовця повідомляється, що обшуки проводяться співробітниками Державного бюро розслідувань.

"Європейська Солідарність" розцінює обшуки у Юрія Бірюкова як частину реваншу, як спробу розправи над тими, хто в перших рядах допомагав Збройним силам України протистояти путінській агресії", - йдеться в заяві партії.

Державне бюро розслідувань провело 40 обшуків у високопосадовців Міністерства оборони по фактовій справі про закупівлю неякісних бронежилетів та іншого речового майна для Збройних сил України. Про це на брифінгу повідомив директор ДБР Роман Труба.

За його словами, слідчі ДБР провели 40 обшуків у помешканнях та службових приміщеннях високопосадовців Міноборони і представників комерційних структур.

Крім того, Труба заявив, що дане кримінальне провадження було відкрито ще наприкінці квітня, і до цього часу слідчі збирали докази, а сьогодні було проведено обшуки.

Говорячи про суть кримінального провадження, Труба зауважив, що йдеться про закупівлю речового майна для ЗСУ за завищеними цінами. Загальні збитки внаслідок цієї закупівлі, яка відбулася на початку поточного року, склали 100 млн грн.

Окрім того, сказав Труба, було закуплено майно неналежної якості, зокрема 20 тис. бронежилетів, перевірка яких показала, що 3 з 5 бронежилетів прострілюються. Також за завищеною ціною було закуплено 100 тис. комплектів військової форми і непридатні для використання намети.

Як сказав Труба, у ДБР розглядають версію, що до цього злочину причетний один з керівників Міністерства оборони, очільники департаментів Міністерства оборони, суб’єкти приватного права та дослідницькі заклади.

Труба наголосив, що посадовці та комерсанти достеменно знали, що майно не відповідає вимогам, проте все одно провели ці закупівлі.

У рамках обшуків вилучено 11 тис. бронежилетів та вилучається документація. При цьому директор ДБР підкреслив, що справа наразі є фактовою, підозри по ній нікому не вручено. Труба додав, що після проведення низки експертиз, що займе 4-6 місяців, у ДБР визначаться з тим, кому оголошувати підозру.

Окрім того, він спростував закиди з боку партії "Європейська солідарність" про те, що обшуки у колишнього радника екс-президента України Петра Порошенка Юрія Бірюкова - це політичне переслідування. Труба запевнив, що під час обшуків у Бірюкова нічого не вилучили, а про політичне переслідування немає підстав говорити, оскільки провадження по даній справі було відкрито ще коли Порошенко був президентом.

Коментуючи кримінальні провадження, які розслідує ДБР і до яких може бути причетний Порошенко, Труба заявив, що таких проваджень вісім.

Також Труба повідомив, що хоча провадження було відкрите наприкінці квітня, раніше оперативно-розшукові дії щодо можливих зловживань при закупівлі речового майна проводила Нацполіція і що це відбувалося ще в 2018 році, тобто до створення Державного бюро розслідувань.

"Я це передбачав": Ілон Маск знову заговорив про поразку України після скандальної статті Politico

четвер, 18 квітень 2024, 16:53

Американський мільярдер Ілон Маск відзначився черговою скандальною заявою про російсько-українську війну. Цього разу винахідник видав, що нібито передбачає поразку України. При цьому Маск заявив, що кінець війни на користь Росії легко передбачити. Про ...

Можливий мокрий сніг: Діденко попередила про погіршення погоди в Україні і розповіла, де буде найхолодніше

четвер, 18 квітень 2024, 16:30

Дощовий циклон та атмосферні фронти почнуть зсуватися з території України у п'ятницю, 19 квітня. Втім у західних та північних областях все ще можливі опади. Про це повідомляє синоптикиня Наталка Діденко, передають Патріоти України. За прогнозами Діденк...