У Європарламенті палає битва за портфелі. "Правих", що посилились але не досить, витісняють на задвірки, ті погрожують та бороняться російськими іконами

У Євросоюзі продовжується перезавантаження влади, набуває чіткіших обрисів опозиція. Ймовірний політичний розлам, який може спричинити "миротворча місія" угорського прем'єра. Перший пленарний тиждень нового Європарламенту засвідчує, що він на роздоріжжі: або розкол піде глибше - або буде нейтралізований "тут і зараз".

Праві поза грою

Після спокійного переобрання Роберти Мецоли головою Європарламенту у вівторок, 16 липня, подальший трек формування керівництва ЄП та ЄС набув чітких обрисів. Було очевидно, що посилився трек "максимально не пустити правих до керма", котрий мав місце під час обрання президента Ради Європи.

Але на рівні віце-президентів частина депутатів від правих сил таки отримали посади. Так, другим віце-президентом ЄП була переобрана польська політикиня Єва Копач від "Громадянської коаліції" (висунута "ЄНП").

Також Європарламент обрав 5 квесторів - посадових осіб, які відповідають за організаційні та адміністративні питання.

Ними стали:

  • Косма Злотовський (раніше обраний віце-президентом ЄП),
  • Андрей Ковачев від партії, спорідненої з "ЄНП" (Болгарія),
  • Марк Ангел від соціал-демократів (Люксембург),
  • Фаб'єн Келлєр від лібералів (Франція),
  • Міріам Лексманн від християнських демократів (Словаччина).
  • Таким чином, президентка ЄП, віце-президенти та квестори сформували центристсько-ліво-ліберальне Бюро Європарламенту. Представники правих у європарламенті майже не представлені. За винятком двох членів Бюро, які належать до правоцентристів.

    у європарламенті була застосована тактика президента Франції

    Правляча "ЄНП" застосувала принцип "санітарного кордону", згідно з яким місце у Бюро не надається автоматично кожній фракції чи групі як, приміром, у Погоджувальній раді Верховної Ради України, а лише через голосування депутатів ЄП. Завдяки цьому принципу, вважають депутати Європарламенту, вдається не допустити екстремістів до важелів влади в ЄП. Де факто у Європарламенті була застосована тактика президента Франції Емманюеля Макрона, коли перед загрозою правого реваншу ліві підтримують центристів. Але застосування "санітарного кордону" розжарило пристрасті.

    "Сором Європарламенту, особливо "ЄНП", яка знову проігнорувала волю мільйонів виборців, котрі висловилися за зміни", - заявила депутатка Кіна Гал ("Фідес"). Особливо обурило консерваторів обрання ультралівого Юнуса Омарджі від "Невпокореної Франції" віце-президентом ЄП.

    Їм доводиться тримати удар від противників правого реваншу. "Фракція Орбана ("Патріоти Європи") має бути ізольована в ЄП!" - закликала депутатка та віце-президентка ЄП Катаріна Барлі.

    Це вже відбувається: депутати провалили дві ініціативи від правих груп про дебати навколо замаху на Дональда Трампа та про резолюцію із засудженням політичного насилля. Замість цього у Європарламенті ухвалили іншу резолюцію - про підтримку України, а у Єврокомісії вирішили надати на це більш ніж 4 мільярдів євро.

    У тій же резолюції засуджено удар РФ по "ОХМАТДИТ" у Києві та зазначено, що Віктор Орбан своєю миротворчою місією порушує договори ЄС та зовнішню політику, що, на думку євродепутатів, і могло спровокувати Кремль на удари по дитячій лікарні.

    Праві не довго думали - румунка Діана Шошоаке пообіцяла запросити на засідання священника, аби вигнати "злого духа" Раніше вона принесла ікону Богородиці та потім розповіла про реакцію Роберти Мецоли на ікону: "Вона зблідла!"

    Єврокомісія - нова місія

    Утім, бліднути найближчим часом доведеться більше Урсулі фон дер Ляєн.

    Схоже, ЄК формуватиметься за тим же принципом, що й Бюро ЄП, оскільки кандидатура на посаду Верховної представниці (головної дипломатки ЄС) Каї Каллас не викликає заперечень. Вона навіть пішла з посади прем'єрки Естонії.

    Склад ЄК обіцяє бути лояльним і до Ляєн, і до Каллас і, головне для нас, - до України. Наприклад, у комісари від Фінляндії кандидується політикиня з "ЄНП" Хенна Віркунен. Вірогідна міністерка ЄС - Тереза Рібера від іспанських соціалістів, котра відома своїми екологічними ініціативами. Від Хорватії, очікується, до ЄК увійде Валдіс Домбровскіс ("ЄНП"), віце-президент чинної Єврокомісії, котрий, до слова, вже відмовився від мандату депутата ЄП. Від Словаччини до ЄК будуть делеговані Дубравка Шуїца (чинна віце-президентка ЄК) та Марош Шефчович. Швеція, скоріш, запропонує до Єврокомісії консерваторку Джессіку Розвалл, Словенія Томажа Весела, Люксембург - Крістова Хансена.

    Гучно, та не співзвучно

    Та коли мова зайшла про небачену досі у Європі практику - другу поспіль каденцію президентки ЄК, Діана Шошоаке, знову заручившись підтримкою ікони, почала кричати: "У мене є право висловлювати свою думку! Вони й далі слухатимуть про Урсулу фон дер Ляєн!" На цей раз ікононосицю вивели із зали. Інший депутат та ютубер Фідіас публічно заявив, що понад 80% користувачів його англомовних платформ проти другого терміну Ляєн.

    Менш гучно та жорстко зреагували на ці вибори у Кремлі. Плани Урсули фон дер Ляєн перетворити ЄС в оборонний союз свідчать про налаштування Європи на мілітаризацію та на конфронтацію, багатозначно заявив речник Путіна Дмитро Пєсков.

    Ікони та погрози не завадили Урсулі фон дер Ляєн залишитися на посаді президентки ЄК ще на 5 років. За неї проголосував 401 парламентар. Для результативного голосування необхідно було від 361 голосу, тож у неї в ЄП є добрий запас у 40 голосів. Але 284 депутати висловилися "проти", 15 - утрималися.

    Основні тези програми Урсули фон дер Ляєн

    Як і вимагала італійська прем'єрка Джорджія Мелоні, кандидатка на другий термін президентства в ЄК Урсула фон дер Ляєн виголосила програму.

    Ось головне:

    1. посилення охорони зовнішніх кордонів ЄС, запровадження посади комісара ЄК з оборони та перетворення Євросоюзу на оборонний союз,

    2. економічний протекціонізм та підвищення конкурентоздатності,

    3. перегляд міграційної та житлової політики (запровадження посади комісара з житлових питань), побудова дешевого та якісного житла.

    Окремо вона розкритикувала "миротворчу місію" Віктора Орбана, котра підтримає зусилля ЄС, спрямовані на підтримку України та перемогу над агресором. Також Урсула фон дер Ляєн наголосила на згубному впливі стратегічного партнерства між Росією та Китаєм на Євросоюз та на світовий порядок. Одним із найгучніших проєктів від Урсули фон дер Ляєн стане "Європейський залізний купол" - система ППО Євросоюзу.

    Окремо кандидатка натякала на обмеження "зеленого курсу" - на перший план виходить континентальна безпека.

    Ціна політичної стабільності

    Склад нового керівництва ЄС (Рада Європи, ЄП, ЄК) не залишає сумнівів у потужності "санітарного кордону" від консерваторів на рівні ЄС. Однак наявність такого бар'єру навіть у середньостроковій перспективі викликає занепокоєння через політичну стабільність Євросоюзу. Адже незадоволені праві та ультраправі дістають чудову нагоду набирати собі балів у виборців, не відповідаючи ні за що.

    Так, "ЄНП" змогла утримати панівні позиції в ЄП, заради чого довелося поступитися деякими тезами (наприклад, про міграційну політику та про "зелений курс"). Це не є демаршем, йдеться лише про тактичне пом'якшення. Програма Урсули фон дер Ляєн свідчить про запозичення деяких ідей з програм правих та навіть ультраправих партій і кандидатів. Отже, доцільність цих тез визнається на найвищому рівні, хоча носіям цих тез, котрим виборці делегували повноваження представляти, у праві реалізовувати їх відмовлено.

    Ультраправим і правим нічого не залишиться, як цілитися на реванш у наступному електоральному циклі, а тим часом жорстко критикувати чинну владу. Кожен найменший промах офіційного Брюсселя чи Страсбурга, де засідає ЄП,

    буде роздутий до космічних масштабів. Переважно, у сомережах та у партійній пропаганді. Однак миротворча місія" Віктора Орбана пропонує "бешкетувати" ще й на геополітичному рівні.

    У свою чергу, ультраправим та правим "санітарний кордон" може бути навіть корисний, оскільки дистанціює їх від влади, котру можна дискредитувати без обмежень. Кампанія вже почалася. "Парламент належить народу, а не більшості", - заявив депутат від фламандської партії "Vlaams Belang" Том Вандердріше.

    Листування Віктора і Шарля

    Схоже, саме занепокоєння через вірогідний розкол ЄС змусило президента Ради Європи Шарля Мішеля надати письмову відповідь на лист угорського прем'єра Віктора Орбана про миротворчу місію. Він зазначив, що ознайомився з пропозиціями та нагадав про консенсусну позицію ЄС котра була у червні 2024 року затверджена Радою Євросоюзу.

    "Жодна дискусія про Україну не може вестися без України," - наголосив він та особливо підкреслив загарбницький характер дій РФ та позиції ЄС підтримувати нашу країну в ї обороні стільки, скільки потрібно. "Найпрямішим шляхом до миру є виведення Росією своїх військ та виконання Статуту ООН", - вважає Шарль Мішель. За його твердженням, Угорщина не представляла ЄС на міжнародних майданчиках, оскільки ротаційне головування не дає такого мандату автоматично.

    Сукупно з бойкотом Угорщини на рівні ЄК та ЄП консерватори в ЄС потрапляють в ізоляцію. А це вже фіксація політичного розколу де факто, адже відібрати головування в Орбана неможливо. Варто чекати на активізацію угорського прем'єра, щоб коли мине термін головування, піти з добрячим багажем для посилення політичних позицій усіх євроконсерваторів, на позицію лідера яких Орбан з огляду на його конфлікти з Мелоні, серйозно претендує. Правлячому альянсу центристів та лівих із "зеленими" варто приготуватися до серйозних політичних штормів. З іншого боку, це буде непоганий тест на витримку на виході з якого єдність ЄС може і зміцніти.

    Зеленський заявив, що "гаряча фаза" війни може закінчитися до кінця року

    п’ятниця, 19 липень 2024, 19:19

    Весь світ повинен чинити тиск на Росію, щоб переконати її сісти за стіл і розглянути можливість припинення війни. Як інформують Патріоти України, про це в інтерв'ю ВВС заявив президент України Володимир Зеленський. . "Це не означає, що всі території в...

    Ворог витягує старі й нові зразки озброєння: Згурець висловився про знищення "Мальви" на Харківщині

    п’ятниця, 19 липень 2024, 18:50

    Директор інформаційно-консалтингової компанії Defense Express Сергій Згурець зазначив, що нові зразки озброєння РФ перебувають під постійним прицілом й ураженням ЗСУ. Про це він сказав в етері телеканалу "Еспресо", передають Патріоти України. "Ворог на...