У Кабміні попередили про нову хвилю переміщень українців зі сходу на захід та назвали причину

Напередодні опалювального сезону прогнозується нова хвиля внутрішнього переміщення осіб зі сходу на захід України. Про це повідомила віце-прем'єр-міністр України - міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірина Верещук в ефірі інформаційного телемарафону, передають Патріоти України.

За її словами, зараз Запорізька область, Енергодар фактично відрізані від газопостачання, та у керівництва ОВА наразі немає змоги його поновити. Відтак люди будуть змушені виїжджати звідти та шукати прихистку на західній Україні.

"Лише 4,5 млн внутрішньо переміщених осіб зареєстровані, а майже 7 млн є внутрішньо переміщеними особами. Ми також прогнозуємо нову хвилю переміщень зі сходу на захід країни", - підкреслила Верещук.

Віце-прем'єр-міністр - міністр з питань реінтеграції зазначила, що наразі триває робота над розв'язання проблеми умов для життя ВПО напередодні опалювального сезону. Зокрема, ті переселенці, хто зараз проживає в місцях де немає належного обігріву будуть переселені в місця де є такий обігрів, для цього також будуть використовуватись заклади освіти. Крім того, буде спрощено питання проведення тендерних закупівель та процедур для реконструкції та утеплення гуртожитків.

"Ми вирішили з керівництвами ОВА, що саме вони нададуть нам план куди і кого можна перемістити, де треба утеплити та в який спосіб це зробити", - поінформувала Верещук.

Вона зауважила, що з фінансовою стороною цих питань місцевій владі буде складно справитись самостійно, тому в уряді планують допомагати як з резервного фонду державного бюджету, так і розраховують на допомогу від міжнародних партнерів

"ЮНІСЕФ, ООН, інші міжнародні організації, що будуть допомагати ваучерами на опалення, допомагати вугіллям, дровами і рештою. Ми взялися координувати цей процес і сподіваюсь, що невдовзі буде результат",- акцентувала Верещук.

Також вона додала щодо виділення коштів з резервного фонду. "У нас є резервний фонд. Ми, коли говорити про виплати на житло вже витратили понад 17,2 млрд гривень і продовжуємо це робити. З резервного фонду кошти будуть, головне їх швидко і ефективно використати", - зазначила Верещук.

Чиновниця зауважила щодо випадків, коли напередодні нового навчального року деякі заклади освіти хочуть виселяти ВПО. А також звернула увагу на не поодинокі випадки того, що з переселенців намагаються стягувати орендну плату за тимчасовий прихисток. "Ніхто не виселятиме людей. Якщо і є такі скарги щодо попереджень і виселення, дзвоніть на гарячу лінію 1548 і ми обов’язково відреагуємо на всі скарги", - наголосила Верещук.

Через антисемітські гасла: Кандидатку в президенти США затримали під час пропалестинської акції

неділя, 28 квітень 2024, 20:28

Під час студентських демонстрацій в американських кампусах проти війни в Секторі Гази поліція затримала сотні людей. Серед них – кандидатка у президенти США від Партії зелених Джилл Стайн. Про це пише BBC, передають Патріоти України. Прессекретар Джилл...

У Росії знищили два тепловози - ГУР Міноборони (відео)

неділя, 28 квітень 2024, 19:44

У Росії 26 та 28 квітня невідомі спалили два тепловози, повідомляють Патріоти України. Перший тепловоз ЧМЕ-3 був знищений у Владикавказі, другий — марки 2ТЕ10М — в Оренбурзі, повідомили в ГУР Міноборони України. Українське розвідувальне відомство також...