У Кам’янці-Подільському примусово виселили Московський патріархат зі старовинного храму на території Національного заповідника

Міський відділ виконавчої служби примусово виконав рішення суду і виселив релігійну організацію «Кам’янець-Подільська Свято-Миколаївська парафія Кам’янець-Подільської єпархії УПЦ» з будівлі пам’ятки архітектури національного значення. Тепер будівля церкви 14 століття, котра розташована на території історичної забудови навколо замку, перейде у підпорядкування Національного історико-архітектурного заповідника «Кам’янець».

Подія відбулась вранці 21 грудня на території садиби пам’ятки архітектури національного значення «Миколаївська церква, XIV ст.», що у провулку Миколаївський, 2.

Ще 2009 року заповідник «Кам’янець» передав за договором у безоплатне користування релігійній організації московського патріархату будівлю Миколаївської церкви для проведення релігійних обрядів. Термін дії цього договору сплив у жовтні 2022 року. Однак, не дивлячись на спроби НІАЗ «Кам’янець» повернути пам’ятку у державну власність, релігійна організація продовжувала користуватися державним майном. Крім того, рішенням сесії Кам`янець-Подільської міської ради 4 квітня було припинено право користування земельною ділянкою, на якій розміщена Миколаївська церква.

На початку липня Національний історико-архітектурний заповідник “Кам`янець” виграв справу за позовом до релігійної організації Кам`янець-Подільської Свято-Миколаївської парафія Кам`янець-Подільської єпархії Української православної церкви (мп). Релігійна організація була зобов’язана покинути храм із дзвіницею, яка є пам’яткою архітектури XIV століття і належить заповіднику.

Із цим рішенням у моспатріархаті не погодились і подали апеляційну скаргу до Північно-західного апеляційного господарського суду. Утім він залишив рішення Господарського суду Хмельницької області без змін.

У листопаді Державна виконавча служба відкрила виконавче провадження, про що рекомендованим листом повідомила організацію. Тож примусовим виселенням виконали рішення судів щодо звільнення релігійною організацією «Кам’янець-Подільська Свято-Миколаївська парафія Кам’янець-Подільської єпархії УПЦ» будівлі пам’ятки архітектури національного значення «Миколаївська церква, XIV ст.» та її передачі Національному історико-архітектурному заповіднику «Кам’янець».

Торгівля рублем подвоїлась: Стало відомо, як Казахстан допомагає Кремлю обходити санкції

четвер, 26 вересень 2024, 23:40

Через санкції США проти Росії значно зросли обсяги торгівлі юанем і рублем у Казахстані, оскільки російські банки використовують казахські фінансові ринки для валютних операцій з Китаєм. Обсяги торгівлі юанем і рублем подвоїлися, а Казахстан стає важли...

Чи застосує Росія ядерну зброю? Путін намагається викликати нову хвилю паніки, - аналітики

четвер, 26 вересень 2024, 22:55

Росія навряд застосує ядерну зброю, а президент РФ Володимир Путін намагається викликати нову хвилю паніки у західних лідерів внесенням змін до ядерної доктрини. Про це йдеться у звіті американського Інституту вивчення війни (ISW), передають Патріоти У...