"У хід ішли навіть ручні гранати, які ми закидали в окопи": Воїн зі 128-ї бригади розповів, як вдалося вибити окупантів з їхніх позицій

Львів'янин Андрій уже четвертий рік служить у 128-й бригаді за контрактом. Він розповів, як з побратимами довелося вибивати російських загарбників з їхніх добре укріплених позицій. Історію Андрія опублікували на facebook-сторінці 128-ї окремої гірсько-штурмової Закарпатської бригади, передають Патріоти України.

"Нещодавно нашому підрозділу поставили завдання вибити росіян із добре укріплених позицій за селом. Більшу частину дороги ми проїхали на БМП і як тільки з’явилися в полі зору росіян, нас накрили вогнем. Поруч відстрілювалися бійці з іншого підрозділу, ми зістрибнули з броні та включилися в бій", – розповів воїн.

За словами Андрія, росіяни стояли метрів за 500 від українських військових і мали дуже хороші укріплення – справжні земляні фортеці із вкопаними бойовими машинами піхоти. Але наші воїни під прикриттям броньованої техніки поступово просувалися вперед і наблизилися до ворогів упритул, метрів на 30.

"Ближній бій тривав близько години, у хід ішли навіть ручні гранати, які ми закидали в окопи. В якийсь момент я відійшов за БМП, щоб перезарядити магазин, і тут у наш танк, що йшов у атаку, прилетіла граната з РПГ. Танк вцілів, але мене добряче глушануло", – пригадує Андрій.

Він зазначає, що тоді росіяни трималися дуже довго. Переломний момент настав, коли до окопів під’їхав український танк і тричі вистрелив по них із гармати. Тоді вороги почали тікати, кинувши багато зброї та боєприпасів – від автоматів Калашникова до автоматичних гранатометів, кулеметів і навіть зенітної установки. Крім зброї, окупанти полишали амуніцію, одяг, документи, сухпаї, шеврони, жетони, особисті речі тощо.

"Мене вразило, наскільки занехаяні їхні траншеї – зі сміттям, яке заважало переміщатися, недоїдками, вони навіть туалет там влаштували, а не десь збоку. Зовсім не так, як у наших охайних траншеях. Хлопці із сусіднього відділення взяли в полон пораненого казаха, якого росіяни кинули при втечі. Він кричав: "Я нє русскій, нє стрєляйтє. У мєня 3-лєтній контракт уже заканчіваєтся!" Він був дуже переляканий і дав відповіді на всі питання", – розповідає військовик.

Того дня, за його словами, українські воїни залишилися на ніч у ворожих траншеях, адже розуміли, що росіяни можуть спробувати їх відбити. Штурму не було, проте по позиціях вдарили щільним вогнем артилерії. Під час обстрілу Андрій отримав контузію, наступного дня його евакуювали в лікарню, де медики виявили ще й порваний м’яз на руці.

Наразі воїн лікується, днями зустрів у медзакладі свій 49-й день народження. "Дзвонили з вітаннями рідні й побратими з підрозділу, це приємно… Дуже шкода, що деякі товариші не вийшли з того бою…", – каже Андрій.

Відпрацювали точно: Нацгвардія знищила російську станцію РЕБ на Запорізькому напрямку

п’ятниця, 19 квітень 2024, 16:27

Бійці Національної гвардії знищили російську станцію радіоелектронної боротьби на Запорізькому напрямку, передають Патріоти України. "На Запорізькому напрямку в результаті вогневого ураження російські загарбники втратили чергову станцію радіоелектронн...

Дуже бояться: Росіяни почали встановлювати протидронові сітки навколо своїх НПЗ

п’ятниця, 19 квітень 2024, 15:56

Російська нафтовидобувна компанія "Башнефть" встановила сітки проти безпілотників, щоб захистити ключові об'єкти на своїх НПЗ від можливого нападу з боку України. Про це заявив глава республіки Башкортостан (РФ), пише Reuters, передають Патріоти Украї...