У КНДР є свій інтерес: Експерт пояснив, чому Кім Чен Ин може дати своїх військових Путіну

Північна Корея підтримувала Російську Федерацію від початку її відкритої агресії проти України. Пхеньян, судячи з усього, готовий безпосередньо допомагати окупаційній армії у зв'язку з причинами військового й політичного характеру, передають Патріоти України.

По-перше, КНДР цікавить досвід сучасної війни. Корейська війна закінчилася перемир'ям 27 липня 1953-го, тобто країна не вела бойові дії вже більше 70 років, хоча накопичувала озброєння й готувала військових. "Тут для них вдалий момент для того, щоб ще перейняти російський досвід", – сказав у коментарі OBOZ.UA кандидат історичних наук Ярослав Чорногор, директор програми російських і білоруських студій аналітичного центру "Українська призма".

По-друге, Північна Корея "намагається показати, що вона самостійний і потужний гравець на міжнародній арені, показати, що вона не боїться західного світу, і підтримати Путіна". За словами експерта, це також одна з політичних цілей, які Пхеньян може ставити перед собою.

Чорногор нагадав, що КНДР схвалювала створення так званих "Л/ДНР", згодом – російське повномасштабне вторгнення. Також країна допомагала Росії артилерійським і ракетним озброєнням.

Наразі можна говорити про новий етап, оскільки з'явилися дані про те, що північнокорейські військові перебувають на окупованих територіях України.

"Останні з новин, що шестеро офіцерів загинули від ракетного удару України по скупченням російських військ, а там виявилися і північно-корейські військовослужбовці. Але наша розвідка й партизани говорять, що на території неподалік від Маріуполя, у Донецькій області, в окупованій її частині, знаходиться певна кількість корейських військових.

Те, що вони не беруть участь у піхотних штурмах – це не настільки серйозна причина говорити, що вони взагалі не беруть участь у війні", – зазначив кандидат історичних наук.

Він нагадав, що паралельно КНДР піднімає градус напруги на кордоні з Південною Кореєю. "Можливо, це певна психологічна операція, яка сприяє тому, щоб напружити Захід. Тобто зробити такі недружні випади в бік Південної Кореї і водночас підтримати Путіна на території України, воюючи на його боці. Ми не можемо цього всього виключати", – додав експерт.

Чорногор сказав, що зараз "не виглядає так, що Північна Корея може повноцінно вступити у військові дії своїми артилерійськими чи піхотними підрозділами".

"Але своїх військових інструкторів певну кількість вона точно має й буде продовжувати мати в складі російських військових угрупувань", – заявив він.

Так чи інакше, всі ці дії призначені для того, щоб спричинити певну реакцію західного світу. Але жодних серйозних заяв партнери не зробили.

"Можливо, наші союзники не оцінюють цю загрозу як реальну. Тому на сьогодні така ситуація. Як вона буде розвиватися і що буде далі – я думаю, ми побачимо. У разі, якщо дійсно війська північнокорейського диктатора з'являться на територію України й будуть брати безпосередню участь у бойових діях, я думаю, що певні заяви з боку західних союзників будуть. Якщо ж Північна Корея доведе кризу зі своїми південними сусідами до ескалації, то, я думаю, там ще більш серйозне буде обговорення на міжнародному рівні. Але наскільки навіть ходить інформація про те, що американським солдатам у Південній Кореї віддано наказ не втручатися, це показує, що ні за Південну Корею, ні за Україну західні союзники воювати на сьогодні не готові", – поділився роздумами Чорногор.

Буде чим закрити небо: Франція поставить Україні свої перші дрони-камікадзе

середа, 16 жовтень 2024, 18:34

Найближчими тижнями Франція поставить в Україну свої дрони-камікадзе. Це перша подібна розробка Парижу, передають Патріоти України з посиланням на Twitter міністра оборони Франції Себастьєна Лікорню. "Успішне випробування першого французького боєприпа...

Коли Німеччина з "Леопардами" забуксувала: Австралія передає Україні майже десятки танків Abrams

середа, 16 жовтень 2024, 18:00

Австралія в рамках пакета військової допомоги вартістю 245 мільйонів доларів передасть Україні 49 танків Abrams. Про це повідомив міністр оборонної промисловості Пет Конрой під час свого візиту до Лондона, передають Патріоти України з посиланням на ABC...