У Конго від рук антиурядових сил загинув посол Італії

Голова МЗС України Дмитро Кулеба висловив родині загиблого посла співчуття.
Лука Аттанасіо. Фото: скріншот з відео.

Посол Італії в Демократичній Республіці Конго, його італійський охоронець і конголезький водій загинули в понеділок в результаті нападу на конвой ООН на сході країни. Про це заявили міністерство закордонних справ Італії і місцева влада, передають Патріоти України.

Як повідомив Reuters представник національного парку Вірунга, колона зазнала нападу приблизно в 10:15 за місцевим часом недалеко від міста Каньямахоро, в декількох кілометрах на північ від столиці регіону Гоми.

Італійський уряд підтвердив смерть 43-річного посла Луки Аттанасіо; італійського військового поліцейського Вітторіо Яковаччі, 30 років; і їх конголезького водія, ім'я якого не розголошується. Аттанасіо представляв Італію в Кіншасі з 2017 року, спочатку в якості глави місії, а потім в якості посла з жовтня 2019 року.

Президент Італії Серджіо Маттарелла засудив «боягузливеий напад» і висловив «глибоке співчуття» сім'ям загиблих. «Італійська республіка сумує за загиблими слугами держави», - йдеться в заяві Маттарелли.

Голова МЗС України Дмитро Кулеба висловив родині загиблого посла співчуття. "У цей сумний і трагічний день Україна засуджує тероризм у всіх формах і підтримує Італію", - написав дипломат у Twitter.

Безпека в східному районі Ківу Демократичної Республіки Конго в останні роки погіршується. У цьому регіоні знаходиться національний парк Вірунга, внесений до списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО, найстаріший в Африці, серед жителів якого всесвітньо відома популяція гірських горил.

У повідомленнях конголезьких ЗМІ з посиланням на місцеві джерела кажуть, що напад стався в тому ж районі, де в 2019 році озброєні люди викрали двох британських туристів, пояснив Клеман Боннера. «У цьому регіоні безумовно є історія насильницьких нападів за участю кількох збройних груп».

Більше 200 рейнджерів парку загинули в результаті нападів, що тривали більше десяти років. Агентство ООН у справах біженців, УВКБ ООН, заявило минулого тижня, що в минулому році на півночі і півдні Ківу і в провінції Ітурі було вбито понад 2000 мирних жителів.

Надійної техніки на полі бує стане більше: Канадський виробник броньовиків Roshel відкриє завод в Україні

субота, 11 травень 2024, 5:00

Канадська компанія Roshel, яка виробляє броньовані автомобілі Senator зокрема для потреб ЗСУ, планує частково локалізувати своє виробництво в Україні. . Броньовики Senator початково були створені для операцій правоохоронних органів Північної Америки, ...

Найбільший секрет Лукашенки, або Он де буде "білоруська Херасіма": Американці дізналися, де збудували таємну базу, куди Путін міг вже експортувати "Іскандери" з ядерними боєголовками

субота, 11 травень 2024, 4:15

Те, що у випадку навіть підготовки запуску тактичної ядерної зброї Білорусь за лічені хвилини може перетворитись на скопище руїн, ні для кого не секрет. Однак Путін сподівається, що росії побояться мстити тим самим чином. Стало відомо, де Мінськ планує...