"У Кремлі ейфорія: вони запустили одночасно два сценарії по Україні", - Піотновський

Російський політолог, громадський діяч Андрій Піонтковський (Вашингтон) в ефірі програми телеканалу "Еспресо" "Студія Захід з Антоном Борковським" розповів про загрозу українській державності, передають Патріоти України.

**

Формула Путіна-Штайнмаєра стала тепер формулою президента Зеленського, або, у всякому разі, стає. Ми бачимо, як його пустили по коридору наші західні союзники, які зараз дружно вітають те, що Україна фактично може стати на шлях демонтажу власної суб'єктності. І ми розуміємо, що якщо в путінській версії окуповані території на путінських умовах увійдуть в тіло України, наслідки будуть, насправді, макабричні.

Ну, а що ви чекали від наших і ваших західних союзників ?! Після того як вони півроку чули з Києва нескінченне викриття "правила в Україні протягом 5 років партії війни" ?! Тобто що, і Макрон, і Меркель підтримуючи українську державу і його опір агресії, підтримували "партію війни" ?! А зараз прийшли до влади нові люди пояснюють їм: "помилочка вийшла, при владі була партія війни". А якщо сама Україна була партія війни, то про яку російську агресію можна говорити? І вони прийняли ці нові тези з полегшенням, я Вам скажу. Тому що я знаю це по Вашингтону, то ж саме на Заході: кожен крок друзів України в захист України давався через величезний опір пропутінської агентури. Ви знаєте, як доводилося Меркель долати опір німецького бізнесу, зацікавленого в угодах з Путіним. Обвальна втрата Україною зовнішньополітичних позицій, викликана цієї безвідповідальною, не побоюся цього слова сказати - зрадницькою! - політикою людей, які йшли до влади, і тих, хто прийшов до влади.

У мене є відчуття, що насправді Кремль може розігрувати в Україні одночасно дві партії. Тобто, це спроба знову накинути так званий малоросійський аркан на зовнішню і внутрішню політику України, перетворюючи її на таке собі автономне утворення, пов'язане з Росією, з іншого боку, він може поставити на розпалювання внутрішнього конфлікту. Тому що те, що називається партією війни, а насправді це люди патріотичні, майданні, люди думаючі - вони виступають категорично проти. І ми розуміємо, що Кремль може намагатися розіграти внутрішній конфлікт в Україні в свою сторону, спробувавши створити прецедент 2013-14 роки з подальшою окупацією і вторгненням.

Ви не уявляєте, яке ейфорійний настрій панує зараз в Кремлі, як пробовкуються про свої плани кремлівські пропагандисти. Дійсно у Кремля абсолютно безпрограшна партія. Якщо суспільство українське проковтне капітуляцію Зеленського - чудово. У тілі України буде поміщена та сама ракова пухлина, тобто військовий плацдарм, який може розширюватися скільки завгодно і знищувати українську державу. Уже поспішають! Ось відомий Соловйов у кожній передачі говорить, що "першим завданням буде змусити українських карателів звільнити окуповані ними території Луганської та Донецької областей". Це перший сценарій. А якщо не проковтнуть, якщо створиться серйозний опір, Майдан, загрозливий влади Зеленського, то Київ же кишить російськими провокаторами і диверсантами - дуже легко організувати якусь збройну провокацію, яка створить привід для Росії, причому привід переконливий для Заходу, для масштабної інтервенції, для "порятунку братнього українського народу і влади всенародно обраного ним президента". Ось ці дві карти на руках у Кремля, він спокійно сидить і чекає, яку йому вигідніше буде розіграти. Наближається розв'язка української драми, приблизно як 100 років тому, з тієї спробою української державності.

Або, у всякому разі, як з чехословацькою ситуацією 1938-го року, коли Захід здавав Чехословаччину, йдучи назустріч агресору за рахунок жертви.

Те ж саме, тільки зараз буде не в Мюнхені, а в Парижі, і не Чехословаччину, а Україна, і не Франція і Англія, а Франція і Німеччина. Але це, якщо пан Зеленський доїде до Парижа. У нього, мабуть, якась маніакальна ідея побачити в Парижі Путіна і померти.

Я не дивуюсь Трампу, але є люди, які повинні були б виступати, а вони мовчать.

Ось ця людина якраз зараз, коли ми з Вами розмовляємо, виступає в американській Палаті представників перед комісією з імпічменту Трампа, це чудовий друг України, переконаний Курт Волкер. Ось він там розповідає, як він виконував свою місію щодо захисту України від агресора і як йому заважають Джуліані і Трамп, і американський політичний істеблішмент залишається на боці України, це єдине, що можна позитивного сказати. А обвал стався завдяки цьому самобичування української еліти. Як можна це говорити було !? Як можна було це кричати на мітингу? Пам'ятайте, як він звинувачував Порошенка, що "ви кинули наших моряків для того, щоб скасувати вибори"? Всі стереотипи кремлівської пропаганди відтворювалися величезною більшістю українських мас-медіа, це ж було якесь колективне самогубство, здійснене частиною української політичної еліти.

А чи вдасться, наприклад, тим же самим твердим республіканцям спробувати відіграти ситуацію чи вони зараз можуть просто тимчасово умити руки? Тому що цей скандал по лінії Трамп-Зеленський насправді напряг дуже багато політичного середовища Америки.

Ви маєте рацію. Америка зараз просто поглинена самим процесом імпічменту, і, між іншим, його шанси з кожним днем стають дедалі більше. Буквально ось в ці дні я почав вперше серйозно припускати, що Трамп може бути відсторонений від влади і Сенатом, де необхідна підтримка двох десятків республіканців. Його позиції обвалюються з кожним днем, але це ж займе місяці, розумієте !? Ці місяці Америка буде цілком зайнята своїм внутрішнім конфліктом, Макрон ганебно повністю перейшов на сторону Путіна і лабузниться перед ним. Є загальна причина обвалу зовнішньополітичних позицій України - ось це самобичування України і викриття себе як "партії війни". Аж до смішного. Останній стусан вирішили дати і голландські парламентарі, - але вони давно вже там, велика частина депутатів на утриманні Москви, - з цією резолюцією про роль України в катастрофі "Боїнга". По-моєму, Макрон серйозно якось завербований Путіним не менше, ніж Трамп, щось там серйозне сталося. Адже коли він з'явився, він займав дуже сильні антипутінські позиції, тим більше Путін робив все, щоб він програв вибори. Я пам'ятаю першу прес-конференцію в 2017-му році разом з Путіним, він просто розмазував Путіна по стінці, ніхто так із західних лідерів не поводився. Коротше, з Заходом все ясно.

Ми не знаємо навіть, якою буде форма ось цього особливого статусу, тому що закону ми цього не бачили, всі говорять, натякають, але якщо виходити з духу і букви Мінських угод, то там з'явиться, наприклад, бандитська, лугандонская міліція. Ми знаємо, як ОБСЄ контролюватиме хід виборів, я собі просто уявляю, як ті чи інші соратнічкі Мотороли сидітимуть у виборчих комісіях і видавати бюлетені, і як будуть відповідно голосувати місцеві люди, яких протягом 4-5 років дурять, як тільки можна обманути за допомогою путінської пропаганди.

Є лінія розмежування, там потрібно зупинити вогонь, адже вся демагогія про так званий світі - і Путіна, і вашої нової влади - про те, що ось гинуть люди. Так, гинуть люди! Але вони будуть гинути весь час, тому що Москва провокує, Москва веде там вогонь для того, щоб змусити Київ піти на політичні поступки, прийняти лугандонію до свого складу. Це ж було все очевидно на Контактної групи 18 вересня, коли Кучма відмовився підписати, він сказав "ну, добре, а тоді ми не будемо розводити війська", тобто триватиме вогонь. Це паскудний шантаж, який триває щодня. Не треба більше прикидатися. Так, Україна не може силою відібрати ці території у другій в світі за моще армії, але її армія вже здатна зупинити, запобігти подальшій агресії. Заморожування - це неприємне слово, але те, що вам зараз пропонують, нав'язують, і на що вже Зеленський підписався - це набагато гірше. Давайте зафіксуємо цю розділову лінію, поставимо там міжнародних миротворців, щоб припинити російські провокації. Ось це єдиний спосіб досягти миру і припинення загибелі людей.

Наскільки я розумію, якщо слідувати логіці ось цього штайнмаєрського процесу, то Крим виноситься за дужки, будуть задіяні ті чи інші слабкі символічні санкції, які, в принципі, будуть мало відчутні, але, по суті, агресор вже перестане називатися агресором, окупант - окупантом, а анексатор - анексатором. Наскільки я розумію, Крим якось дуже делікатно замітають під килим.

Так, Меркель на прес-конференції, звичайно, підтримала підписання формули Штайнмаєра, але це очікувано, - але що мене вразило, вона сказала, що "прийшов час думати про зняття російських санкцій". Про все вже домовилися. Ну а як же, які ж санкції для захисту країни, в якій правила партія війни !? Блискуча операція була проведена - і психологічна, і яка завгодно. Єдиною відповіддю може бути зараз якесь прозріння і згуртування української еліти перед усвідомленням цієї небезпеки, але я подивився вчора: на українських каналах продовжується та ж боротьба з так званими порохоботами. Ось скільки ми з Вами за ці роки критикували того ж Порошенка, але ті зовнішньополітичні позиції, які були, незважаючи на всі помилки і недоліки досягнуті ним, вони ж повністю обвалилися в результаті цієї кампанії проти "партії війни". Зараз потрібно як ніколи єдність української політичної еліти, щоб десь з'явилися разом Порошенко, Вакарчук і Тимошенко, і заявили, що "Путін, ми розуміємо твої плани, і вони не пройдуть". Але чи можна в це повірити? Не знаю.

Джерело: Еспресо.ТV

"Мене вражає, як багато дорослих українців починають вживати дитячу лексику, реагуючи на небажання Польщі бути втягнутою у війну", - Фурса

четвер, 28 березень 2024, 16:50

"Мене вражає, як багато дорослих українців починають вживати дитячу лексику, реагуючи на небажання Польщі бути втягнутою у війну", - пише у своєму блозі Сергій Фурса, передають Патріоти України, і продовжує:. "Абсолютно природне небажання. Яке розум...

"Вони володіють українською мовою або суржиком": У Раді резервістів ЗСУ назвали ймовірні завдання російських ДРГ у разі появи на Київщині

четвер, 28 березень 2024, 16:39

Проникнення розвідувально-диверсійних груп ворога в столицю може вплинути на рівень застосування Росією масованих атак, це надзвичайно серйозно. Про це повідомив військовослужбовець ЗСУ, голова Ради резервістів Сухопутних військ ЗСУ Іван Тимочко в етер...