У Китаї стурбовані війною РФ проти України: Financial Times назвала причини

Глава Китаю Сі Цзіньпін "стурбований" війною РФ проти України. Російська агресія показала, що дружба Пекіна і Москви має "межі" в той час, коли союзники на Заході зближуються. Про це заявив директор ЦРУ Вільям Бернс, пише Financial Times, передають Патріоти України.

За словами Бернса, "гіркий досвід" перших 10-11 тижнів війни став несподіванкою для влади КНР і може вплинути на її розрахунки щодо Тайваню.

"Нам здається, що Сі Цзіньпін трохи стурбований репутаційним збитком, який може завдати Китаю асоціації з жорстокістю російської агресії проти українців", – сказав Бернс.

Він додав, що глава КНР також стурбований економічною невизначеністю як наслідком війни, притому що "основну увагу" він приділяє саме "передбачуваності".

Крім того, в Китаї стурбовані тим, що війна Путіна зближує європейців та американців, і уважно вивчають, які уроки вони мають отримати щодо Тайваню.

Це не підірвало рішучість китайської влади з часом взяти Тайвань під контроль, хоча "вплинуло на їхні розрахунки", вважає Бернс.

На його думку, Китай при Сі Цзіньпіні є "найбільшим геополітичним викликом" для США в довгостроковій перспективі", хоча загрозу з боку путінської РФ також не можна недооцінювати.

"[Путін] дуже тривожним чином демонструє, що держави, які слабшають, можуть бути, принаймні, такими ж руйнівними, як і ті, що розвиваються", – зазначив Вільям Бернс.

Директор ЦРУ раніше прокоментував чутки про те, що американська розвідка нібито допомогла Україні знайти та ліквідувати генералів РФ на полі бою та затопити крейсер "Москва". Він заявив, що "дуже ризиковано", "коли люди говорять забагато".

При цьому Бернс наголосив, що було б "великою помилкою" недооцінювати розвідувальні можливості самої України. "Це їхня країна. У них набагато більше інформації, ніж у нас, і набагато більше розвідданих, ніж у США та наших союзників", – сказав він.

"Гра в хорошого поліцейського": Зеленський може ветувати закон про мобілізацію після ухвалення Радою, - політолог

п’ятниця, 29 березень 2024, 11:26

Комітет Верховної Ради з питань національної безпеки та оборони розглянув уже 82% усіх запропонованих депутатами поправок до проекту закону "Про мобілізацію" і найближчим часом він може бути проголосований "у тому форматі, в якому він уже підійде безпо...

Ракети цілили й на Молдову: Коваленко вказав на особливості нової масованої атаки РФ на Україну

п’ятниця, 29 березень 2024, 10:52

З вечора 28 березня й у ніч 29 березня Росія масовано атакувала території України. Крім того, дві ракети перетнули повітряний простір іншої держави, що демонструє: РФ байдуже на всіх. Про це написав військово-політичний огляда Олександр Коваленко, пере...