У Латвії заарештували російського пропагандиста

Служба державної безпеки Латвії (VDD) затримала колишнього шеф-редактора агентства "Sputnik Литва" Марата Касема у зв'язку з підозрою в наданні економічних ресурсів кремлівському пропагандистському ресурсу, на який поширюються санкції Європейського Союзу. Про це повідомляє Delfi.

За інформацією видання, Касема, який має громадянство Латвії, затримали 3 січня. Затримання відбулося в рамках кримінальної справи, порушеної VDD через можливе порушення санкцій ЄС.

У 2013 році Касем балотувався на виборах до Саласпілської повітової ради від партії "Saskaņa", але згодом був виключений з партії через те, що відео з його протестом проти результатів виборів до органів місцевого самоврядування привернуло широку увагу в соціальних мережах та інших інтернет-порталах.

У 2018 році Касем балотувався на виборах до Сейму від партійного об'єднання "За альтернативу". Він значився як журналіст кремлівського пропагандистського ЗМІ "Россия сегодня".

Пізніше Касем став редактором "Sputnik Lietuva", але у 2019 році Литва оголосила його "персоною нон-грата і заборонила в'їзд до країни на п'ять років.

В останні роки Касем регулярно перебував у Росії, де брав участь у різних російських пропагандистських програмах, в тому числі і після російського вторгнення в Україну. Наприкінці 2022 року Касем приїхав до Латвії, де зустрів 2023 рік.

Касему оголошено про підозру та обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою. Адвокат Касема повідомила, що вона ще не отримала матеріали справи, але після цього прийме рішення про оскарження рішення про арешт.

F-16 скоро будуть в небі України? США вже відправили Києву бомби для винищувачів, - експерт

п’ятниця, 26 квітень 2024, 10:28

У рамках нового пакету військової допомоги США в Україну вже прямують високоточні бомби для сучасних західних винищувачів F-16, заявив полковник запасу Збройних сил України, військовий експерт Петро Черник в ефірі телемарафону Єдиних новин, коментуючи ...

Там справжнє "пекло": У ЗСУ розповіли, на якому напрямку Росія зазнає найбільших втрат

п’ятниця, 26 квітень 2024, 9:59

У середньому 85% втрат армії РФ припадає на Східний напрямок. Там противник втрачає як живу силу, так і легкоброньовану техніку. Про це LIGA.net повідомив речник ОСУВ "Хортиця" Назар Волошин, передають Патріоти України. За словами Волошина, важливу рол...