У Лівії Хафтар почав стрімко втрачати свій вплив. Турецькі армійці застосували зброю на ураження для розблокування М4 в Ідлібі. Місцеві вийшли на протест. Напруга між турками та ХТШ зросла

Війна в Лівії та огляд подій на Близькому сході

Лівія: Військово-політична система яку вибудовував Хафтар за «спонсорські» гроші почала валитися. Вчорашній демарш військової ради Зінтану, з переходом на бік самого міста та його місцевого ополчення у вигляді 78 піхотного батальйону є лише першим камінчиком цього процесу.

До речі саме місто Зінтан було першим, яке в 2011 році вийшло з під влади диктатора Кадіффі в результаті «арабської весни». Зараз в саме місто вже прибули підрозділи МВС Лівії та поліція і місто вже фактично перейшло під владу законного уряду.

Розкол стався і в столиці Хафтара – місті Бенгазі. Заява голови маріонеткового парламенту про необхідність проведення нових виборів, сильно вдарили по амбіціям узурпатора Хафтара, який ще плекає надію на військову перемогу. А внутрішні процеси які жваво розпочалися серед прохафтарівської еліти, привели до того, що поки один, парламентар вже втік з Бенгазі до Тріполі, під контроль законного уряду. І цей процес триватиме.


Всім стає очевидно, що Хафтар і лише він один, перешкоджає спробам мирного врегулювання лівійського конфлікту і зупинення кровопролиття. Антихафтарівські настрої становляться все гучнішими серед його колишніх прихильників.

Так, в місті Сірта, яке дісталося Хафтару внаслідок зради місцевого ополчення у вигляді 604 піхотного батальйону, в ночі розпочалися і проходять зараз акції на підтримку сина колишнього диктатора – Сайфа Аль-Ісламу Каддафі і проти Хафтара.

Треба додати, що Аль-Іслам є суто пригожинським проектом. Не треба було сподіватися, що кремль буде себе вести чесно по відношенню до свого союзника Хафтара. Він цікавить рашистів лише як виграшний лот, а в разі програшу, запускається запасний варіант, яким як раз і виступає син Каддафі.

Навколо сина диктатора, русня сподівається зібрати каддафістів, та спробувати вирвати перемогу від підтримуваного турками уряду в Лівії. Марна спроба. Ця «багатоходівочка» вже розгадана, і міністра внутрішніх справ Лівії Фаті Башаги видав наказ про арешт Сайфа Аль-Ісламу Каддафі.

Нерукопожатність Хафтара, яка стає все більш очевидною змушує його вдаватися до застарілих і не працюючих кроків. Це обстріли Тріполі з РСЗВ, намагаючись пошкодити пункти управління турецькими БПЛА. Які є безглуздим насильством над мирними жителями.

Та розповсюдження фейків про неіснуючі перемоги. За вчора-сьогодні за повідомленням хафтарівської перс-служби, ЛНА збита аж три турецьких БПЛА. Як підтвердження збиття одного з них, були надані «докази» тижневої давнини від 17 квітня (бачимо на фото). В Тріполі не підтвердили втрати жодного Bayraktar.

Також Хафтар значно активізував свою «дипломатичну» активність. Літак Iл-76 UP-I7652 казахських “Jenis Air” зробив коло з Лівії до Петербургу, а потім в Єгипет. Чи перевозить Хафтар таким чином наркоту або гроші, чи домовляється про хатинку під Ростовом – не повідомлялося.

На землі, представник контртерористичних сил УНЄ полковник Абдель Басіт Тіке повідомив, що урядові сили продовжують облогу Тархуна з трьох напрямків. ВПС УНЄ продовжують завдавати ударів по силам супротивника і складах боєприпасів. Тіке сказав, що вони чекають інструкцій з оперативного штабу, щоб приступити до штурму самого міста.

І захоплюють нові зразки єміратських ББМ.

Туреччина: Турецьке МО повідомило про нейтралізацію 20 терористів PПK/YPG під час їх спроби інфільтрації на територію операції «Джерело Миру» на півночі Сирії.

А на півночі Іраку в районі Кірі-Тепе в Хафтаніні, базу турецького спецназу атакували бойовики РПК. Внаслідок нападу один турецький військовий загинув, ще троє отримали поранення. 12 нападників були нейтралізовані.

Не дуже гарні новини надходять з місць блокування траси М4 в сирійському Ідлібі. У неділю турецькі сили взяли під контроль два пункти протестуючих на автодорозі Алеппо-Латакія М4 у південній частині Ідлібу.

Після взаємного перекидання камінням і газовими гранатами, сталася стрілянина в наслідок якої загинули за різними оцінками від двох до чотирьох місцевих (один з загиблих опозиційний боєць). Такий інцидент викликав дуже не однозначну оцінку серед опозиційних сил в Сирії. Організацію протесту очолював ХТШ.

Сам факт такого протистояння, між Туреччиною та ХТШ свідчить про зміну домінуючої сили в Ідлібі. І ХТШ прийдеться прийняти це. Хоча настрої самого сирійського суспільства на звільнених територіях будуть скоріш за все на боці саме ХТШ. Цивільний протест спалахнув на головному маршруті поставок з Туреччини до Ідлібу поблизу прикордонного переходу Баб аль-Гава.

В даний момент представники керівництва ХТШ і турецької армії проводять зустріч з метою знизити градус напруженості і повернутися в русло колишніх благополучних відносин. А поки в якомусь кремлі задоволено позіхає якесь то ху@ло.

Сирія: І перемир’я не триватиме вічно. Рашка завжди бреше – це аксіома. А сирійський експрес продовжує курсувати. Цього разу завантажене під ватерлінію судно Спарта ІІ, пройшло Босфор у напрямку Тартусу.

Сирійська армія режиму продовжує свою операцію в пустельній місцевості Хомс по пошуку залишків ІДІЛ. Для цього крім християнських ополчень, залучили також іранську Ліва аль-Кудс. Поки без реальних результатів.

Тим часом, конфлікт між асадитами та курдською службою безпеки Асаїш в Камишли продовжується. Незважаючи га зусилля русні, конфлікт ніяк не вдається вгамувати і стрільба поновлюється знов і знов.

Ліван: В Лівані на тлі економічної кризи розпочалися протести в агресивній формі серед невдоволеної частини населення. Повідомляють вже про другу спробу знищити/підпалити відділення банків.

Ізраїль: Ізраїль як зразок розвитку громадського суспільства. Незважаючи на один з найнижчих у світі показників смертності серед виявлених хворих на коронавірус, міністр охорони здоров’я Ізраїлю подав у відставку. Для цього вистачило 200 смертей. Це зразок для наших (українських) можновладців і ступеню відповідальності за свою роботу.

А наступний зразок, для суспільства, на фото якому бачите – акція протесту проти політики прем’єра країни Бібі, якого звинувачують у корупції. Як бачимо, коронавірус не є перешкодою для акцій спротиву «здорової людини».

Ємен: Незважаючи на подовження перемир’я на період священного місяця Рамадан з боку Арабської коаліції. Самого перемир’я так і сталося. У відповідь на провокації з боку бойовиків руху «Ансаруллах» (хуситів), в провінції Маріб, єменська армія завдала важких втрат хуситам. Три їх підрозділи, що готували атаки були повністю знищені.

А Перехідна Рада на південного Ємену, що розташовується в місті Аден, оголосила про свою автономію і припинення підтримки президента Хаді. Свою автономію вони назвали – Південний Ємен і взяли під свій контроль всі важливі об’єкти Адена, включаючи банки, порти та міжнародний аеропорт. На мапі блактичне забарвлення. Зелене – територія під контролем законного уряду, червона – хусити.

Джерело

Опублікував: Андрій Савчук

Окуповані території мали залишитися за Росією: Die Welt оприлюднило мирну угоду, яку слуги Зеленського та представники Путіна узгодили 15 квітня 2022 року

субота, 27 квітень 2024, 7:38

Через кілька тижнів після російського вторгнення в Україну могла бути укладена мирна угода, стверджує німецьке видання Die Welt з посиланням на документ, який є у їхньому розпорядженні. Умови припинення війни були прописані у проєкті договору на 17 сто...

В Харкові росіяни вдарили ракетами по психіатричній лікарні, де було 65 людей

субота, 27 квітень 2024, 7:23

Внаслідок атаки, уламкові поранення отримала пацієнтка лікарні 1970 року народження. Росіяни вдарили двома ракетами по лікарні в Харкові, при цьому була атакована психіатрична лікарня. Про наслідки атаки у суботу, 27 квітня, повідомляє поліція Харківщи...