У Лівії маріонетка Путіна Хафтар відчуває нестачу палива та боєприпасів. Голодна Росія допомагає Асаду в продовольчій кризі. Саудити продовжують вчити русню ввічливості

Війна в Лівії та огляд подій на Близькому сході 6 квітня 2020 року

Лівія: Субота на лівійських фронтах пройшла відносно спокійно. Місцевим жителям вдалося розблокувати дороги в районі Бені Валід від залишків понівеченої техніки ЛНА, як військової так і бензовозів.

Проте у неділю лівійська армія продовжила свій успішний наступ. До цього правда нагадали, про річницю штурму Тріполі і закликали Хафтара відмовитися від загарбницьких планів.

Були нанесені авіаудари по авіабазі Аль-Ватійя на захід від Тріполі, знищені три транспортні засоби ЛНА. Двічі були уражені цілі в районі Аль-Вашка на схід від Місрати. А біля міста Бені Валід знов знищений налівник хафтарівців.

І над вечір у неділю в аеропорту міста Тархуна був вражений, через хвилину після приземлення, транспортний літак АН-12 ОАЕ, який перевозив зброю для Хафтара. У Хафтара заявили, що літак перевозив медикаменти. Но то як з мукою, під якою сховали амуніцію. І це все БПЛА Bayraktar TB2.

На понеділок удари продовжилися. БПЛА знищили черговий бензовоз ЛНА під Аль-Курайят. Ще один бензовоз і трейлер з двома одиницями бронетехніки на південь від району між Джафра та Тархуна.

Відстрілялися по позиціям ЛНА біля північних воріт в місті Вані Валід.

І знищили два склади з боєприпасами в Ваді Рабеа на півдні Тріполі.

На землі в районі ль-Хадба, Айн Зара та Ваді Рабеа на півдні Триполі йдуть постійні сутички. В районі Айн Зара були знищені два БТР «Тигр» ЛНА разом з екіпажом. Хафтарівці почали відчувати дефіцит боєприпасів. Урядові сили потроху відтісняють противника.

ЛНА Хафтара за цей час провели масштабний артилерійський обстріл аеропорту міста Зувара, намагаючись завадити безперебійному постачанню оточеного гарнізону УНЄ.

Був нанесений удар по місту Абу Курайн на схід від Місрати. Дісталося також густонаселеному району Абу Саліма ві Тріполі, його обстріляли з реактивної артилерії.

Посол США в Лівії Річард Норланд підтвердив у суботу, що його країна ввела санкції проти тих, хто має справу з російським ПВК групою “Вагнер”. В інтерв’ю веб-сайту “Аль-Васат” Норланд додав, що його країна ще раніше ввела низку таких санкцій, і підтримує можливість застосування додаткових санкцій проти тих, хто працює з російською ПВК “Вагнер”.

Туреччина: У Туреччині повідомили про успішне випробування вакцини від коронавирусу на тваринах.

Міноборони Туреччини: “За останній місяць в ході операцій в Туреччині і за кордоном нейтралізовані 80 терористів, знищено 52 укриття і складів зі зброєю”. Не зупиняючись, турецькі ВПС нейтралізували чергових 5 терористів поблизу району Ербіль в Іраку.


Облаштування тимчасових хатинок для біженців в Сирії триває на північ від міста Азаз в Алеппо. Такі хатинки дадуть змогу перевести людей з наметів під більш-менш міцний дах.

Ірак: Пентагон перекинув в Ірак розвідувальний літак раннього попередження та керування повітряним транспортом E-3G. Тепер він буде очима американського контингенту в Іраку.

Ще, розвідувальні безпілотники RQ-4B GlobalHawk також моніторять з міжнародного повітряного простору північно-західне узбережжі Перської затоки. Вони базуються на авіабазі Аль-Дхафра в ОАЕ.

Кажуть, що невідомі обстріляли штаб-квартиру американської компанії Halliburton, що займається видобутком нафти. П’ять ракет прилетіли по офісу компанії в Басрі. Обійшлося без жертв.

Ліван: Як кажуть, в Лівані Моссад провів успішну операцію по ліквідації одного з ватажків ліванської Хезболла – Алі Мохаммада Юнеса. Він очолював службу контррозвідки. У його завдання входило виявлення і нейтралізація ізраїльських шпигунів.


Ліванське телебачення повідомило, що Юнес входив в найближче оточення командира іранського спецпідрозділу “Кудс” КВІР генерала Касема Сулеймані, який був ліквідований американцями на початку січня 2020 року.

Сирія: В Ідлібі тривають поодинокі провокативні обстріли з боку асадитів. Під вогонь потрапляють населенні пункти на півночі Латакії, в Джабаль аль-Завії, та околиці Саракібу. Також повідомляють про активізацію ворожої авіації в небі над Ідлібом.

В місті Камишли, де асадити вбили одного з членів курдської служби безпеки «Асаїш», русні не вдалося вгамувати курдів.. Вони оточили всі місця розташування підрозділів сирійської армії і вимагають видачі винуватців вбивства. В Камишли прилетіли сирійські високопосадовці з Дамаску. Розборки тривають.

В умовах економічної кризи посилилася міжвидова боротьба. Асадити затримали вантажівку з великою партією наркотиків, яка належала ліванській Хезболла. Машина прямувала в Йорданію. Нагадаю, що до цього великий вантаж наркоти накрили йорданські прикордонники. Можливо, що це затримання є помстою ліванцям за злив.


Немита вирішила надати допомогу асаду в подоланні продовольчої кризи, що розгортається Сирією. Режиму будуть надіслані 25 тис. тон муки. Цієї кількості має вистачати на 10 днів.

І ще трішечки про неодноразово переможений ІДІЛ. Не дивлячись на неодноразові заяви і всі міжнародні зусилля терористична діяльність в Сирії та Іраку прибічників Ісламської держави продовжується. На карті позначені місця атак іділівіців за останні три місяці в Сирії та Іраку. І вже стає зрозуміло, що лише силовими методами вирішити цю проблему навряд чи вдасться.


Саудівська Аравія: Кронпринц КСА в черговий раз відмовився розмовляти з ху@лом. Більше того маючи на меті трошки повчити кремлівського брехунця, новий раунд переговорів по обмеженню видобутку нафти перенесено на 9 квітня.

В такому нервовому стані важко прогнозувати результат самих переговорів. Саму нервозність можна спостерігати на графіку ціни нафти. До непередбачуваних результатів також готуються США та Канада. Вони обговорюють можливість введення нових митних зборів на нафту, що імпортується з рф і Саудівської Аравії. Про це повідомила в суботу Financial Times.

У п’ятницю на брифінгу в Білому домі президент США Дональд Трамп заявив, що поки не планує вводити додаткові мита відносно Саудівської Аравії або росії, але не виключає можливість їх застосування, якщо москва і Ер-Ріяд не зроблять кроки в напрямку нормалізації ситуації на нафтовому ринку.

В Йемені війська арабської коаліції порвели чергову успішну операцію проти підтримуваних Іраном хуситів. На схід від Аль-Хазму, сили хуситів намагалися просунутися на фронті Лабаанат-Кнайс. Після чергового оманливого відступу, підрозділ хуситів до батальйону, потрапив у засідку. Ціла рота хуситів потрапила у полон. Війська арабської коаліції після цього провели контрнаступ.

Опублікував: Андрій Савчук

Передача винищувачів все ближче? Українські військові проходять підготовку до польотів на F-16 у Франції

четвер, 25 квітень 2024, 14:57

Українські пілоти проходять навчання на винищувачах F-16 на південному заході Франції. Проте країна наразі не планує надавати Україні літаки. Про це повідомляє BFM TV, передають Патріоти України. Зазначається, що Франція наразі не планує надавати Украї...

Довелося викликати підсилення: Українські прикордонники вступили в бій з російською ДРГ на Сумщині

четвер, 25 квітень 2024, 14:45

Українські прикордонники зіткнулися у бою з російською диверсійно-розвідувальною групою на Сумщині. Прикордонники виявили ворожу засідку з понад десятком диверсантів на одному з напрямків. Про це повідомили у Держприкордонслужбі. Під час стрілецького б...