У Лівії почались сутички на фронті Сірта. Туреччина звітувала про боротьбу з РПК. Ізраїль влаштував пекельну ніч для іранців у Сирії

Війна в Лівії та дайджест подій на Близькому сході

Війна в Лівії та дайджест подій на Близькому сході. 24 червня 2020 року

Лівія: Майже двотижневий період підготовки до штурму Сірта, здається, добігає кінця. З вечора лівійська армія нанесла ракетний удар за допомогою РСЗВ по найманцям ЛНА в районі Сірта, більше прилітало по околицях електростанції Аль-Халідж. Хафтарівська сторона з переляку підняла наявну авіацію і також відзначилася декількома авіаударами. Нерви не витримали і в розрахунку системи ППО ЛНА – був зафіксований пуск ракети невідомо куди.


Голова хафтарівської Палати представників (Тобрук) Агіла Салех заявив: “Лівійський народ офіційно попросить збройні сили Єгипту увійти до Лівії, якщо буде потрібно. Єгипетський втручання буде вважатися законною самообороною, якщо ополченці перетнуть “червону лінію”. Маючи на увазі подальший наступ лівійської армії, голова сепаратистської нелегітимної палати може повторити шлях Хафтара, коли і його оголосять не бажаним представником сходу Лівії на перемовинах.

МВС Лівії разом з армією розпочала масштабну операцію по ліквідації хафтарівських банд та банд контрабандистів на півдні Лівії в районі та самому місті Аз-Завії. До міста підтягуються загони спецпризначенців, а БПЛА завдали ударів по місцям базування бандитів, погоріли також бензовози.


Як повідомляють, операція проводиться у взаємодії з AFRICOM, про яку було домовлено під час останньої зустрічі. Тому крім прибічників Хафтара, сили поліції УНЄ проведуть зачистку та арешти інших представників криміналітету та військових злочинців, які переховуються в даному регіоні.

Міністр закордонних справ Італії Ді Майо прибув у Тріполі з офіційним візитом. Під час зустрічі Саррадж подякував Італії за її внесок в операції з розмінування і підкреслив, що операція IRINI повинна відслідковувати не тільки морські шляхи, а й повітряні та наземні маршрути. Також було обговорена тема відновлення нафтовидобутку, координація дій в боротьбі з нелегальною міграцією.


Туреччина: Міноборони Туреччини повідомило про ліквідацію ще 10 терористів PПK/YPG в районі сирійського міста Таль Ріфаат. За його повідомленням терористи за минулий місяць 62 рази обстрілювали зони проведення операцій «Щит Євфрату» та «Оливкова Гілка».

Всього ж з моменту укладення сочинських домовленостей (22 жовтня 2019 року) по сьогоднішній день нейтралізовані 998 терористів РПК /YPG, які намагалися проникнути в зони контролю турецької армії.

Сирія: Підводний човен «Ростов-на-Дону» перетнув Босфор у напрямку Середземного моря. Цей човен один з шести , що базуються в чорному морі. Перехід корабля подібного класу є порушенням Конвенції Монтре, оскільки Договір забороняє підводним човнам рухатися між Чорним та Середземними морями. ВМС рашки і раніше робив подібні кроки, використовуючи пункт про умови ведення бойових дій у Середземномор’ї. І це стало прецедентом.


Слідом за підводним човном фрегати чф немитої “Адмірал Григорович” та “Адмірал Макаров” з ракетами “Калібр” на борту направилися у Середземне море через Босфор.


Повідомляють, що на околицях Кафр-Набла та в районі Саракібу, русня розгорнула дві станції РЄБ.

А під н.п. Бенін в Джабаль Аль-Завії стався справжній бій після спроби асадитів атакувати. Атака сил режиму була відбита, повстанці та турецькі військові застосували артилерію, щоб вгамувати ворога. Але не обійшлося без втрат для протурецьких сил – чотири бійця «Сукур аш-Шам» стали мучениками у цьому бою.

Ізраїль: Цієї ночі іранським військовим в Сирії довелося пережити (а деяким і не довелося) відразу кілька повітряних ударів. Перші повідомлення про удари надійшли з півдня Сирії з району Сувейда. Тут чотири ізраїльських літаки атакували іранські об’єкти в Таль ас-Сан, а потім в районі Каббадж (провінція Дейр Ез-Зор). Як кажуть, атака відбулася відразу після прибуття військового вантажу з Ірану.


Сирійське/російське ППО кудись стріляло, але все без результату. І щоб далі стріляти було непереливки, ізраїльські літаки здійснили ще одне коло над провінцією Хама і в асада тепер на одну систему ППО стало менше. Повідомляють про десяток загиблих/поранених з боку іранців та асадитів.


Джерело

Опублікував: Андрій Савчук

Відпрацювали точно: Нацгвардія знищила російську станцію РЕБ на Запорізькому напрямку

п’ятниця, 19 квітень 2024, 16:27

Бійці Національної гвардії знищили російську станцію радіоелектронної боротьби на Запорізькому напрямку, передають Патріоти України. "На Запорізькому напрямку в результаті вогневого ураження російські загарбники втратили чергову станцію радіоелектронн...

Дуже бояться: Росіяни почали встановлювати протидронові сітки навколо своїх НПЗ

п’ятниця, 19 квітень 2024, 15:56

Російська нафтовидобувна компанія "Башнефть" встановила сітки проти безпілотників, щоб захистити ключові об'єкти на своїх НПЗ від можливого нападу з боку України. Про це заявив глава республіки Башкортостан (РФ), пише Reuters, передають Патріоти Украї...