У Лівії Росія знов значно активізувалася і домовилася про збірку 500 танків в Єгипті. У Сирії асадити воюють один з одним. ВПС Ізраїлю знов активні в небі

Дайджест подій на Близькому сході

Дайджест подій на Близькому сході. 28 червня 2020 року

Лівія: Здається в лівійських справах будь-які попередні домовленості, які були досягнені з руснею, полетіли в тар-тарари. Кремлівський карлик зібрався з духом та вирішив пожертвувати вагнерівцями з надією переломити хід війни.

Надвисока активність свинособак під Сірта вилилася не лише в перекидання 6 «Панцирів» та посилення піхотними підрозділами, а й у поспішному посиленні оборонних позицій іншим «гарматним м’ясом», доставленим літаками з Сирії. Повідомляють, що за останні дні не менше 11 рейсів військово транспортної авіації русні прибули в аеропорт Аль-Гірдабіе, що під Сірта.

Зараз під Сірта зібрані найманці Хафтара звідусіль, включно з підконтрольними місцевими бандами. Серйозність намірів, останніх чинити опір лише підтверджує велика колона з одноступеневими балістичними ракетами R-17 Elbrus/SCUD-B, яка була зафільмована на підході до міста.

Інформацію про утримання нафтового поля аш-Шарара вагнерівцями, намагалося спростувати командування хафтарівської ЛНА, розмістивши відео перебування на нафтових об’єктів своїх бойовиків. Проте ніхто і не заявляв, що вагнерівці перебувають на родовищі самі, але блокування видобутку нафти відбувається виключно в російських інтересах.


Саме ху@ло провело тривалу бесіду з французьким колегою Еммануелем Макроном в форматі відеоконференції. В такому контексті термін «колега» заграв новим значенням.
«Лідери висловилися на користь негайного припинення вогню і відновлення міжлівійского діалогу відповідно до рішень Берлінської конференції 19 січня 2020 року та резолюції 2510 Ради Безпеки ООН, а також за консолідацію міжнародних зусиль з політико-дипломатичного врегулювання кризи», – йдеться у спільному комюніке. Подальші спільні кроки по «відновленню міжлівійского діалогу» вирішили продовжити на рівні міністрів закордонних справ.


З іншої (світлої) сторони також посилився тиск. Посольство Сполучених Штатів у Лівії заявило, що воно розділяє глибоку стурбованість Національної нафтової корпорації з приводу ганебного втручання групи Вагнера та інших іноземних найманців проти споруд та працівників Національної нафтової корпорації в нафтовому родовищі аш-Шарара, що є прямою атакою на суверенітет та процвітання Лівії.


Посольство підтвердило свою повну підтримку Національній нафтовій корпорації на тлі безпрецедентної зарубіжної кампанії з підриву енергетичного сектору Лівії та запобігання відновленню видобутку нафти.

Голова президентської Ради Лівії Уряду Національної Єдності/Згоди (GNA) Файєс Аль-Саррадж під час свого візиту до Риму у суботу, обговорив з прем’єр-міністром Італії Джузеппе Конте рішення лівійської кризи та повернення італійських фірм до роботи в Лівії.


Прем’єр-міністри Лівії та Італії домовились створити комітет для подальшого продовження повернення італійських фірм до Лівії для відновлення роботи в Лівії, крім допомоги Риму в усуненні мін.

Аль-Сарралж також зустрівся з діючим посланцем ООН у Лівії Стефіні Вільямс та обговорив останні події в Лівії та зусилля ООН відновити політичний процес відповідно до висновків Берлінської конференції та резолюції Ради Безпеки (2510) для досягнення всебічного врегулювання і підтримувати суверенітету та єдності Лівії.

Крім того, Аль-Саррадж та Вільямс обговорили також необхідність припинення нафтової блокади та відновлення видобутку нафти під єдиним наглядом та повноваженнями Національної нафтової корпорації, а ще обговорили виявлені масові похованні жертв насилля у Тархуні, та проблему мін, які залишених Хафтаром в цивільних мікрорайонах Південного Триполі.


Єгипет: Русня вирішила і надалі підтримувати диктаторські режимі в світі. Цього разу йдеться про режим Сісі. Повідомляють про укладання російсько-єгипетської угоди про дозвіл на збірку 500 танків T-90MS в Єгипті. Кажуть, що угода передбачає передачу технологій та часткову локалізацію виробництва на території Єгипту.

Туреччина: Повідомляють про направлення до Лівії двох ось таких чудових пташок. А що ще більше підносить цю новину так те, що на ці прерспективні важкі ударні безпілотники турецького виробництва компанії Baykar Defence, встановлені українські двигуни АІ-450С.


Ірак: На півночі Іраку до військової операції, що приводить турецька армія проти бойовиків РПК долучилися і іранська армія. Міністерство Пешмарга Іракського Курдистану повідомило, що турки взяли під контроль території в глибину на 40 км, а іранці на 10 км. Така ситуація не дуже подобається уряду курдської автономії, тому курди ще раз закликали терористів РПК покинути ці території і не наражати мирних людей на небезпеку.

Сирія: В підконтрольній режиму провінції Дараа відбуваються дивні справи. Два військових з російського 5-го Корпусу (з числа місцевих) вирішили пограбувати магазин в районі Кахіл-Саїда. Під час пограбування вони застосували особисту зброю.


Злочинців заблокували на одному з блок-постів САА на якому розмішувалася розвідка асада. Ті викликали підкріплення. Під час перестрілки, яка сталася потім загинули п’ять асадитів з обох сторін. 5-го Корпус вислав ще підкріплень з технікою і повигоняв асадівських розвідників з декількох блок-постів і взяв під контроль весь район Кахіл та Саїди на сході Дараа.

Ізраїль: В п’ятницю, 26 червня, близько 21:00 в районах, прилеглих до сектору Гази спрацював сигнал “Тривога”, що попереджає про можливий мінометний або ракетний обстріл. Через 20 хвилин прес-служба ЦАХАЛу підтвердила, що з сектора Гази в бік ізраїльської території були запущені дві ракети. Про заподіяні збитки не повідомлялося.

У відповідь, ВПС Ізраїлю нанесли ракетний удар по будівлі фабрики «ХАМАС» на схід від Джебалії, де вироблялися подібні ракети.

Моніторингова група The Syrian Observatory for Human Rights повідомляє , що ввечері 27 червня неупізнані літаки завдали ударів по об’єктах сирійської армії та іранських найманців в селі Аль-Аббас біля міста Аль-Букамаль, в східній частині провінції Дейр Ез-Зор, неподалік від іракського кордону.

За відомостями SOHR, щонайменше шестеро бойовиків були вбиті, в їх числі четверо сирійців. ЦАХАЛ не коментував цю інформацію.

Ємен: Єменська армія знищила ангар з БПЛА та боєприпасами в провінції Ходейда на заході Ємену, що належить повстанцям з руху «Ансаруллах» (хусити). Про це повідомила прес-служба проурядових сил Amalika.

Операція була проведена у відповідь на артилерійський обстріл з боку хуситів і порушення режиму припинення вогню в місті Ходейда. Серед хуситів є велика кількість убитих та поранених, ліквідований один з командирів.


Хусити з вересня 2014 року контролюють більшу частину заходу Ємену, в тому числі столицю Сану. З березня 2015 року до боротьби з хуситами підключилася Арабська коаліція, очолювана Саудівською Аравією. Коаліція виступає на стороні визнаного уряду Ємену. При цьому частина півдня країни контролюють підтримувані ОАЕ сепаратисти, які оголосили автономію в ряді провінцій Ємену.


Джерело

Опублікував: Андрій Савчук

Заслужили на премію Дарвіна: На Херсонщині росіяни на моторці підірвались на своїй ж міні (відео)

четвер, 28 березень 2024, 10:45

На лівобережжі Херсонської області окупанти на моторці підірвались на протичовній міні. Її встановили вони ж, передають Патріоти України. "При спробі окупантів встановити протичовнову міну, їх моторку знесло течією на таку ж міну, встановлену раніше", ...

Тактика стала "гнучкою": Росія перехопила ініціативу на фронті, але ЗСУ демонструють "стійку оборону", - німецький генерал

четвер, 28 березень 2024, 9:57

Глава ситуаційного центру по Україні при міністерстві оборони Німеччини генерал-майор Крістіан Фройдінг оцінив поточну ситуацію на фронті, вказавши, що росіяни перехопили ініціативу на суші та в повітрі, однак українські сили демонструють "стійку та ст...