У Лондоні обурені: Китайці ріжуть на метал затонулий у 1941 році британський лінкор

Китай почав грабувати британські військові кораблі, які затонули під час Другої світової війни у Південно-Східній Азії. У Лондоні це назвали актом вандалізму, повідомляють Патріоти України із посиланням на Військово-морський інститут США (USNI).

Нещодавно приватне китайське судно Chuan Hong 68 використовувало великий днопоглиблювальний кран для збору металобрухту з уламків лінкора HMS Prince Of Wales і лінійного крейсера HMS Repulse, які були потоплені японськими бомбардувальниками 10 грудня 1941 року недалеко від східного узбережжя сучасної Малайзії.

Сукупно на обох кораблях загинуло 840 британських моряків. У 2002 році британський уряд оголосив уламки кораблів офіційним військовим похованням, що в цілому є загальноприйнятою міжнародною практикою для загиблих кораблів.

Як повідомляє USNI, китайців цікавить "високоякісна сталь", з якої свого часу були виготовлені затонулі кораблі. Цінність цього металу полягає в тому, що він виплавлений і потім опинився надійно захованим під водою ще до епохи ядерної зброї і її численних випробувань. Така "чиста" нерадіоактивна сталь особливо цінується у виробництві деякого наукового та медичного обладнання.

В USNI зазначають, що за останні роки китайські комерсанти подібним чином розграбували і остаточно знищили десятки затонулих кораблів.

В Національний музей ВМС Великобританії закликали уряд виробити національну програму із захисту затонулих британських кораблів від подібного розграбування по всьому світу. "Ми засмучені і стурбовані очевидним вандалізмом з метою отримання особистої вигоди кораблів HMS Prince Of Wales і HMS Repulse. Вони позначені як військові могили. Ми засмучені втратою військово-морської спадщини і тим впливом, який це робить для розуміння історії нашого Королівського флоту", - заявили там.

По одному місту за раз? Росія змінила тактику ракетних обстрілів України, - експерт

п’ятниця, 29 березень 2024, 15:22

Російські окупанти змінили тактику масованих атак на Україну - ворог спочатку накопичує крилаті ракети, а потім завдає максимального удару по одному місту, передають Патріоти України. Авіаційний експерт, заступник генерального директора компанії із вир...

"Над нами летить, падло": У ПС показали, як збивали "Шахед " на півдні

п’ятниця, 29 березень 2024, 14:59

Командувач Повітряних сил Микола Олещук показав бойову роботу протиповітряної оборони по ворожих дронах-камікадзе на півдні країни 29 березня, передають Патріоти України. Пряма мова: "Цієї ночі воїни Херсонської зенітної ракетної бригади Повітряних Сил...