У МАГАТЕ про причину промовчали: Відключення п’ятого енергоблоку ЗАЕС сталося через безперервні обстріли росіян, - "Енергоатом"

Енергоблок № 5 окупованої Запорізької АЕС відключили через безперервні обстріли росіян. Зараз все ще працює 6-й енергоблок. Про це повідомляють в Енергоатомі, передають Патріоти України.

«Ввечері 3 вересня 2022 року після обстрілів російськими окупантами ліній зв’язку Запорізької АЕС з енергосистемою України та через недостатню для двох енергоблоків пропускну спроможність останньої, резервної, лінії о 19:35 енергоблок № 5 ЗАЕС був відключений від енергомережі», — повідомили в Енергоатомі.

У держпідприємстві зазначили, що наразі в роботі залишається 6-й енергоблок, який з обмеженою потужністю через резервну лінію подає електроенергію в енергосистему України, а також забезпечує власні потреби Запорізької АЕС.

Раніше спостерігачі Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ), які перебувають на ЗАЕС, повідомили, що станцію знову відключили від мережі та зупинили один із діючих реакторів (№ 5). Водночас у МАГАТЕ не уточнили причину відключення.

Спостерігачі також поінформували, що інший реактор (№ 6) все ще працює, постачання електроенергії здійснюється в енергосистему України через резервну лінію електропередачі. Ця ж резервна лінія може забезпечувати внутрішні потреби ЗАЕС у разі потреби, зазначили у МАГАТЕ.

Попередній раз енергоблок № 5 Запорізької АЕС був аварійно відключений 1 вересня внаслідок чергового мінометного обстрілу російськими окупаційними військами майданчика ЗАЕС. Наступного дня енергоблок знову під'єднали до енергосистеми.

1 вересня попри перешкоди з боку російських загарбників делегація МАГАТЕ з 14 експертів побувала на Запорізькій АЕС у тимчасово окупованому Енергодарі. Візит відбувся у зв’язку з постійними обстрілами ЗАЕС з боку російських окупантів.

Для України буде дуже корисною: Франція розробляє методику захоплення ворожих окопів "ультраневидимими" бійцями

субота, 18 травень 2024, 19:04

У рамках навчань НАТО французи тестуватимуть нову військову методику, яка повинна бути корисною в Україні. Про це повідомляє RTL, передають Патріоти України. В рамках військових навчань, які пройдуть в Естонії, НАТО хоче продемонструвати росіянам, що в...

Поки ворог намагається проломити українську оборону на Харківщині, Донеччині, Херсонщині: ЗСУ покращили тактичне положення під Лиманом

субота, 18 травень 2024, 17:59

З початку поточної доби на фронті відбулося вже 44 бойові зіткнення, найбільше – на Покровському, Краматорському і Курахівському напрямках. Про це повідомив Генштаб ЗСУ у зведенні в суботу, 18 травня. На більшості напрямків російські загарбники продовж...