У Маріуполі стоїть "запах смерті", вода у колодязях отруйна: Мер розповів про ситуацію у зруйнованому місті

У Маріуполі стоїть трупний запах через масові вбивства мирних жителів, які не завжди можуть бути поховані. У місті уже почалася епідеміологічна катастрофа через відсутність нормальної води та величезну кількість сміття. Про це в інтерв'ю "24 каналу" розповів мер Маріуполя Вадим Бойченко.

За його словами, окупанти закрили місто та нікого не випускають із нього. Вони вже підготували лікарні до спалахів хвороб.

"Ми маємо розуміти, чому є, наприклад, загроза поширення холери. По-перше, російські окупаційні війська створили таке лихо, яке називається "вбивство". Вони вбили в Маріуполі дуже багато людей і це досить обережно, коли ми говоримо про цифру понад 20 тис. людей. Чому ми так говоримо? Наша уява та обережне ставлення до того, що сталося, формується на фактах", – поділився він.

Так, за словами Бойченка, 50% критично важливої інфраструктури міста зруйновано. "Вони дістають з-під завалів тіла. Це від 70 до 200 людей. Якщо ми порахуємо, скільки було зруйновано будівель, а це 1356, і помножимо хоча б меншу цю цифру, то цифра жахає. Тобто 22 тисячі – це досить обережна й оптимістична цифра. І коли сталося це лихо, і місто взяли в кільце, то важка артилерія, авіація та кораблі працювали по місту майже два місяці. Вогонь не вщухав", – продовжив Бойченко.

Він пояснив, що багато вбитих ховали у дворах, у скверах, парках і потім не забирали. "Зараз ідуть дощі, вони намагаються дати воду. Каналізація не працює і місця поховання розмиваються. Як стихійні, так і великі братські. До цього додається і те, що з лютого з міста не вивозять сміття. Тобто все це розмивається водою та рухається у бік річки та моря. Де люди сьогодні беруть воду? У колодязях. А яка це вода? Вона отруйна", – розповів мер.

За словами Бойченка, у звичайні часи влітку в Маріуполі була проблема з кишковою паличкою в морі через погану каналізацію. Зараз вона зросла в багато разів.

"Тому ми залучили гроші – 100 млн євро – і цього року ми планували розпочати роботу та оновити все це. А вони все це зруйнували. Сьогодні у місті, на жаль, є запах смерті. Окупанти також це розуміють і бояться цього, тож закрили місто. Вони спочатку прибирали тіла загиблих із-під завалів, а зараз із бетоном збирають і вивозять загиблих. Вже ці тіла не дістають", – додав він.

Зможуть демонтувати? Мінкульт позбавив Арку дружби народів у Києві статусу пам’ятки історії

п’ятниця, 19 квітень 2024, 6:30

Мінкульт своїм наказом позбавив Арку дружби народів статусу пам’ятки історії. Відповідно, тепер цей монумент може бути повністю демонтований.Про це повідомили в пресслужбі відомства. 26 квітня 2022 року скульптурна частина монумента була прибрана з цен...

"На увесь фронт у них не вистачить сил": Росія може готувати відволікаючий удар для відтягнення сил ЗСУ, - експерт

п’ятниця, 19 квітень 2024, 6:24

Окупаційні війська Росії можуть готувати новий удар для відволікання, щоб відтягнути Сили оборони України і здійснити потужний наступ на іншому напрямку. Про це в ефірі телемарафону розповів керівник Центру військово-правових досліджень, експерт Олекса...