У Міноборони відповіли, скільки триватиме мобілізація в Україні

На час війни, яку Росія розв'язала проти нашої країни, в Україні запровадили воєнний стан та оголосили загальну мобілізацію. Протягом неї до армії можуть призвати всіх військовозобов'язаних громадян, передають Патріоти України.

Недоцільно розбивати мобілізацію на якісь хвилі та етапи. Про це сказав речник Міністерства оборони України Олександр Мотузяник, передає 24 канал.

Він нагадав, що мобілізація триває згідно з указом президента. Станом на сьогодні мобілізаційні заходи тривають. Вони продовжуватимуться доти, доки це необхідно, аби доукомплектувати підрозділи ЗСУ та інших Сил оборони. Цей процес триває, – наголосив Мотузяник.

Зауважимо, що мобілізацію умовно поділяють на 4 черги:

  • Перша черга оперативного резерву – це колишні військовослужбовці до 40 років, які мають бойовий досвід і відслужили в армії за контрактом або під час однієї із хвиль мобілізації.
  • Друга черга оперативного резерву – військовослужбовці, які проходили строкову службу до 2014 року або служили за контрактом.
  • Мобілізаційний резерв (третя черга) – військовозобов'язані громадяни, які закінчили військові кафедри ВНЗ як офіцери запасу та не були призвані під час попередніх мобілізаційних кампаній.
  • Громадський резерв (четверта черга) – інші громадяни, які не мають вікових і фізичних обмежень щодо призову на військову службу і можуть бути залучені для комплектування ЗСУ та інших військових формувань винятково в особливий період.

Як розповіла заступниця міністра оборони Ганна Маляр, є певна цифра, яка вказує на те, скільки громадян потрібно мобілізувати. Мовиться про сотні тисяч. Водночас вона додала, що станом на зараз в Україні не стоїть питання про мобілізацію жінок. Протилежні повідомлення часто поширюють російські пропагандисти.

Фейки про мобілізацію

У РНБО зазначили, що інформація про те, що законом не передбачене вручення повісток на вулиці – не відповідає дійсності. Повідомляється, що під час загальної мобілізації в Україні, яку продовжили до 23 серпня, громадяни країни отримують повістки про призов на військову службу не лише за місцем проживання.

Повістки можуть вручати:

  • на роботі,
  • вулицях,
  • блокпостах.

У РНБО зазначили, що такий формат не суперечить закону.

Вручення повістки не означає мобілізацію

  • У РНБО заявили, що отримання повістки не означає відправлення на війну. Повідомляється, що у повістці визначається дата і час прибуття до територіального центру комплектування для проходження військово-лікарської комісії.
  • Відтак вручення повістки не означає мобілізацію. Виклик до військкомату здійснюється для перевірки даних громадянина і визначення його придатності до служби.

Пекін підіграє агресору: Китай сховав у порту корабель, який доставляв зброю з КНДР до Росії, - Reuters

четвер, 25 квітень 2024, 11:30

Китай надав причал для російського вантажного судна, що знаходиться під санкціями США, причетного до постачань північнокорейської зброї до Росії, передають Патріоти України з посиланням на Reuters. Британський аналітичний центр Royal United Services I...

Нова "бавовна": У російському Омську горять ємності з нафтопродуктами

четвер, 25 квітень 2024, 11:28

25 квітня в російському Омську на Красноярському тракті спалахнули три ємності з нафтопродуктами. Площа пожежі становить 500 квадратних метрів, передають Патріоти України. Деталі: Повідомляється, що на Красноярському тракті горять три ємності з нафтопр...