У Мінську розпочався процес над лауреатом Нобелівської премії

У четвер, 5 січня, у суді Ленінського району Мінська розпочався розгляд кримінальної справи проти представників правозахисного центру “Вясна”, серед яких — лауреат Нобелівської премії миру, голова організації Алесь Біляцький. На лаві підсудних перебуває також його заступник Валентин Стефанович та координатор кампанії “Правозахисники за вільні вибори” Володимир Лабкович. Ще одного обвинуваченого Дмитра Соловйова судять заочно: він встиг виїхати з Білорусі. Про це повідомили на сайті правозахисного центру “Вясна”, передають Патріоти України.

Звинувачені перебувають за ґратами уже півтора року – від 14 липня 2021 року. Їм інкримінують ч. 4 ст. 228 КК РБ (контрабанда організованою групою) та ч. 2 ст. 342 КК РБ (фінансування групових дій, які грубо порушують громадський порядок).

Якщо конкретніше, то правозахисників звинувачують в тому, що для фінансування своєї діяльності, вони перевозили з Литви значні готівкові кошти без декларування, а також в тому, що вони сплачували адміністративні штрафи та оплачували роботу адвокатів для учасників акцій протесту проти самопроголошеного президента Білорусі Олександра Лукашенка.

Правозахисникам загрожує від 7 до 12 років позбавлення волі.

Прокурор зачитував звинувачення дві години. Алесь Біляцький, Валентин Стефанович та Володимир Лабкович, які на процесі перебувають у клітці та з кайданками на руках, не визнали себе винними за жодним пунктом.

Усіх охочих до залу судових засідань не пустили, зіславшись на необхідність "ковідної розсадки", при цьому масок ніхто в залі не носив. За дверима залишилося понад десяток людей, серед яких - західні дипломати зі Швеції, Чехії, Словаччини, Франції, Німеччини, Британії, представництва ЄС.

Правозахисники заявили суду клопотання про ведення процесу білоруською мовою, але суддя відмовила.

“Обвинувачених було звинувачено російською мовою. Ви можете використовувати будь-яку з двох державних мов, суд зрозуміє вас”, — заявила суддя Марина Запасник.

Алесь Біляцький попросив перекладача, оскільки недостатньо володіє російською мовою, але й у цьому було відмовлено. Матеріали справи займають 283 томи по 300 сторінок. Це рекордна за обсягом політична справа в Білорусі. Заслухавши покази двох свідків, суд призначив наступне засідання на 6 січня.

"Процес має йти": Кремль погрожує вбивати українців, навіть якщо настане перемир'я

п’ятниця, 19 квітень 2024, 17:53

Міністр закордонних справ країни-агресорки Сергій Лавров заявив, що Росія не збирається переривати бойові дії в Україні в разі початку переговорів щодо війни, яку розв'язала. Про це Лавров заявив в інтерв'ю росЗМІ, коментуючи домовленості, які нібито о...

Оце так: "Велика сімка" відклала питання передачі Україні російських активів до червня

п’ятниця, 19 квітень 2024, 17:42

Міністри закордонних справ країн "Великої сімки" схвалили декларацію за підсумками зустрічі на Капрі в Італії. Питання передачі Україні російських активів на прохання лідерів країн G7 відклали до червня, передають Патріоти України. Глави МЗС Канади, Ф...