У Москві істерика: У Вільнюсі вирішили знести пам'ятник радянським воїнам

На цвинтарі Антакалніса у столиці Литви Вільнюсі знесуть пам'ятник радянським солдатам. Рішення одноголосно схвалено Вільнюською міською радою 8 червня.Про це повідомляє литовське видання Lrytas.lt, передають Патріоти України.

Можливість демонтувати загалом шість фігурних статуй із сірого граніту, що зображають радянських солдатів Другої світової війни, була надана оцінковою радою Департаменту культурної спадщини, яка вирішила виключити їх із реєстру нерухомих культурних цінностей.

"Сьогодні ми можемо поставити крапку в цій історії: у понеділок ми отримали дозвіл від ККД, що ці статуї, витвір мистецтва, не мають відношення до поховань, не мають відношення до надгробків. Завдяки цьому роз'ясненню ми можемо прибрати статуї та повернути все на свої місця", – сказав мер Вільнюса Ремігіюс Шімашюс.

Він наголосив, що солдатів, яких було поховано на цьому місці, більше немає, їх вивезли. За словами мера, причина трьох десятиліть очікування демонтажу статуй у тому, що "ми ввічливі люди у Литві та Вільнюсі", і "не дуже приємно" демонтувати статуї на цвинтарі.

Для демонтажу статуй заплановано провести державні закупівлі. За оцінками експертів, вся процедура, включно з передачею статуй від держави до муніципалітету, може тривати близько півтора місяця.

За словами Шимашюса, Антакальнівський цвинтар є місцем поховання і багатьох українців, які загинули під час Другої світової війни на боці СРСР, але перед нинішнім російським вторгненням це є "додатковою мотивацією" для відмови від цього радянського ідеологічного маркера.

Як зазначило видання, відколи наприкінці лютого Росія вступила у війну в Україні, Литва інтенсивно перевіряє та демонтує радянські пам'ятні знаки у різних місцях. Це стало можливим завдяки лібералізації правил Міністерства культури щодо радянських пам'яток.

Закон про іноагентів захищає нас від "українізацїі": Прем'єр-міністр Грузії потрапив у скандал

четвер, 18 квітень 2024, 23:54

Прем'єр-міністр Грузії Іраклій Кобахідзе заявив, що основною метою скандального закону про іноагентів є «запобігання українізації». Про це повідомив мовник 1tv, передають Патріоти України. «Законопроект «Про прозорість зовнішнього впливу» насамперед сп...

Вже третя атака за останній час: Безпілотник вдарив по ЗАЕС – МАГАТЕ

четвер, 18 квітень 2024, 23:50

Зранку 18 квітня дрон атакував навчальний центр Запорізької атомної електростанції. Про це повідомляє пресслужба Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ), передають Патріоти України. Повідомляється, що обійшлося без пошкоджень та людських жерт...