У Москви меншає "братушек" на Балканах: Росія висилає болгарського дипломата після викриття "чекістської" підривної мережі у "братній" країні

МЗС РФ оголосило персоною нон грата помічника військового аташе при посольстві Болгарії в Москві підполковника Мітко Борисова. Про це йдеться в заяві на сайті російського відомства, зазначають Патріоти України.

Борисову дали 72 години на від'їзд. У міністерстві заявили, що цей крок став відповіддю на "нічим не обгрунтоване рішення Болгарії вислати з країни в грудні військового, військово-повітряного та військово-морського аташе при посольстві Росії в Софії".

МЗС Болгарії 18 грудня оголосив про висилку російського дипломата після того, як головний прокурор країни Іван Гешев заявив, що зібрав докази того, що цей аташе з 2017 року збирав в країні секретну інформацію військового характеру.

За словами прокурора, викритий дипломат отримував відомості, що становлять держтаємницю, від громадянина Болгарії, у якого був доступ до такої інформації.

У вересні Болгарія вислала двох російських дипломатів через звинувачення у шпигунстві.

Дипломати шукали інформацію про плани модернізації збройних сил Болгарії, у тому числі - про можливості та ресурси технічного обслуговування американських винищувачів F-16, наміри Болгарії придбати безпілотники.

У січні болгарська прокуратура також звинуватила першого секретаря посольства і співробітника Торгового представництва Росії у шпигунстві. За кілька днів дипломатів вислали з Болгарії.


За безпрецедентну кібератаку московських спецслужб: Німеччина відкликала посла з РФ

понеділок, 6 травень 2024, 19:27

Німеччина відкликала свого посла з Росії для консультацій після того, як Берлін звинуватив Москву в кібератаках на оборонні та аерокосмічні компанії та партію влади. Про це заявив речник міністерства закордонних справ ФРН, повідомляє Reutersу понеділок...

В ЄК назвали умову для переговорів щодо продовження транзиту газу РФ через Україну

понеділок, 6 травень 2024, 18:44

Україна та Росія можуть розпочати переговори про продовження транзиту російського газу лише після того, як Москва виведе свої війська. Про це у відповідь на запитання кореспондента "РБК-Україна" заявила єврокомісар з енергетики Кадрі Сімсон після перег...