"У нас із "Джавеліном" - любов": Віртуоз-ракетник "Гагауз" розповів, як знищив понад 40 одиниць техніки ворога

Оператор Javelin з позивним "Гагауз", командир групи ПТРК 79-ї бригади, знищив понад 40 одиниць техніки противника. Каже, що працюватиме, поки будуть сили. Про це він розповів в інтерв'ю, яке оприлюднили Десантно-штурмові війська ЗС України, передають Патріоти України.

За кілька місяців бойової роботи, віртуоз-ракетник "Гагауз" знищив близько 40 цілей, а загалом – понад 60. "МТЛБ (багатоцільовий легкий броньований транспортер-тягач – ред.), танки, броньовики. Найефектніше горять танки. Особливо, коли башня відлітає", – розповідає "Гагауз".

Ракетник 79-ї десантно-штурмової бригади удвох із напарником впродовж двох років бойових дій за допомогою американських протитанкових Javelin знищили російські танки, бронетранспортери та інженерні машини. Ще приблизно два десятки одиниць російської техніки "Гагауз" з побратимом вивели з ладу.

"Воювати в умовах переважаючої чисельності особового складу ворога, кількості важкої техніки складно. Але є одне "але": щойно росіяни хапають пі***єй, все міняється", – каже "Гагауз". Боєць розповів, що став "метальником" Javelin влітку 2022 року.

"Мені сказали підготуватися, побачив ціль, здійснив пуск... Вдарив, було влучення, з'явився азарт", – розповів він. "Гагауз" зізнався, що полюбив свою роботу і має намір "мочити" окупантів, поки йому вистачить моральних та фізичних сил.

Як зазначає журналіст видання Forbes, який брав інтерв'ю у ракетника, йдеться про успіхи двох людей, які служать на сході України. І це – лише одна з кількох груп Javelin у 79-й бригаді, яка – лише одна з приблизно ста бригад Сухопутних військ України.

"У 79-й бригаді є й інші першокласні стрілки Javelin, зокрема молодший сержант Андрій Х., який підбив чотири російські машини під час одного з січневих боїв. Але, мабуть, "Гагауз" – найбільша загроза для росіян", – йдеться у Forbes.

"Ми завжди працюємо парами, зазвичай, з вогневих позицій у "сірій" зоні – між російськими та українськими лініями", – розповів боєць. Він управляє пусковою установкою Javelin, що важить 7 кг, з оптикою "день-ніч". Поки він виявляє і відстежує ціль, його побратим готує боєприпас.

Українські аси мають високий рівень виживання завдяки інстинктам і відточеним бойовим навичкам, які роблять їх грозою росіян. Водночас у виданні зазначають, що лише США надали Україні 10 тисяч ракет Javelin, перш ніж наприкінці минулого року республіканці у Конгресі США "перекрили" допомогу Україні.

"На сьогодні українці за допомогою Javelin знищили тисячі танків, бойових машин та іншої техніки приблизно з 14 тисяч таких одиниць, які Росія втратила в Україні. Якщо є щось, що може перемогти "Гагауза", то це американська республіканська партія, яка протягом кількох місяців відмовлялася голосувати за додаткову допомогу Україні. Допомогу, яка включатиме додаткові ракети Javelin", – йдеться в статті.

"Долар зараз дійсно дуже зміцнився": Професор економіки Гарварда дав прогноз, що буде з курсом у разі перемоги Трампа чи Гарріс

субота, 27 липень 2024, 20:45

Якщо колишній президент США Дональд Трамп повернеться до Білого дому 2025 року, йому, найімовірніше, пощастить із його планами на ослаблення долара, навіть якщо він нічого не робитиме. Таку думку висловив професор економіки Гарвардського університету, ...

Скоро в Україні? Британці вперше випробувували лазерну зброю проти безпілотників

субота, 27 липень 2024, 20:30

Цей зразок лазерної зброх вже здійснив понад 40 тисяч тестових годин і знищив понад 400 цілей. Британська оборонна компанія Raytheon вперше в історії країни випробувала проти безпілотників лазерну зброю, інтегровану в бронемашину, передають Патріоти Ук...