"У нас відібрали порти": Орбан дивно пояснив відмову від нафтового ембарго, спровокувавши гучний скандал з Хорватією

Заява друга Путіна фактично спрямована проти незалежності Хорватії, котра до 1920 року де-юре входила до угорської половини імперії Габсбургів.

Прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан пояснив, що державі важко відмовитися від російської нафти нібито тому, що в країни немає виходу до моря – як до Тріанонського мирного договору. На цю заяву зреагувала Хорватія та заявила про неприпустимість територіальних претензій з боку Угорщини. Так, Орбан заявив, що нафтове ембарго матиме для економіки Угорщини "ефект ядерної бомби". Про це повідомляє "Балканський оглядач", передають Патріоти України.

Угорський прем’єр сказав, що пропозиції Брюсселя щодо ембарго не враховують те, що держава може отримувати нафту лише через наземний нафтопровід з Росії, або ж з півдня. Проте для реалізації другого варіанту потрібно було б, щоб Хорватія збільшила потужності, пише угорське видання Telex.

"Ті, хто мають вихід до моря і порти, можуть доставляти нафту на танкерах. Якби вони не відібрали їх (порти – ред.) у нас, у нас також був би порт", – сказав Орбан, маючи на увазі порт Рієка, розташований на території Хорватії.

Після цієї заяви Орбана Хорватія викликала посла Угорщини для пояснень та заявила, що такі висловлювання шкодять добросусідським відносинам. "Хорватія засуджує заяву прем’єра Угорщини Віктора Орбана. Ми також засуджуємо будь-які територіальні претензії до суверенних держав", – заявили в хорватському МЗС.

Зауважимо, що до зміни кордонів європейських країн за підсумками Першої світової війни Угорщина в складі дуалістичної монархії Габсбургів (Австро-Угорщина) контролювала частину узбережжя Адріатичного моря і Рієка тоді була ключовим портом "угорського королівства". Відповідно до Тріанонського мирного договору 1920 року, Угорщина втратила дві третини своєї території, де більшість населення складали поневоленні народи: хорвати, словаки, румуни, українці. Зокрема все морське узбережжя, про котре плачуться реваншисти, знаходилися на споконвічних хорватських землях, за сотні кілометрів від етнічних мадярських земель.

У Дніпрі знайшли тіло загиблого чоловіка, кількість жертв в області зросла, - очільник ОВА

п’ятниця, 19 квітень 2024, 23:53

Голова Дніпропетровської ОВА Сергій Лисак повідомив, що в Дніпрі знайшли тіло ще одного загиблого чоловіка. Таким чином кількість жертв російської атаки в області зросла до восьми, інформують Патріоти України. «Третій загиблий у Дніпрі. Рятувальники ви...

Трамп заявив, що для США важливе виживання України, і розкритикував європейців за... недостатню допомогу

п’ятниця, 19 квітень 2024, 23:41

Колишній президент США Дональд Трамп, який у 2024 році також бере участь у виборчій кампанії, у своїй соцмережі Truth Social поставив запитання, "чому Європа не дає більше грошей на допомогу Україні", передають Патріоти України. "Чому Сполучені Штати в...