"У нас все гаразд із демократією - на відміну від вас": У Молдові відреагували на заяву Захарової щодо "утисків російськомовних"

У четвер, 8 грудня парламент Молдови схвалив у фінальному читанні новий Кодекс про вибори. Так, в остаточній версії кодексу зазначено, що виборчі бюлетені складаються румунською мовою, але для сприяння участі етнічних меншин у виборах вони можуть бути складені й іншою мовою на прохання виборчих органів виборчого округу. Одразу після цього речниця МЗС РФ Марія Захарова заявила, що це "зачіпає інтереси російського та російськомовного населення" і зашкодить ситуації у самій Молдові та відносинам з Росією. У Міністерстві закордонних справ Молдови не залишили без уваги коментар Захарової. Відповідний коментар опублікував речник МЗС Молдови Даніел Воде, повідомляють Патріоти України із посиланням на Newsmaker.

Відповідаючи речниці МЗС Росії, він зауважив, що у Молдові "все гаразд із демократією – на відміну від вас". "Виборчі бюлетені будуть друкувати однією мовою – румунською. Це внутрішнє рішення нашої країни, що ґрунтується на консультаціях, серед іншого, з міжнародними організаціями… Турбота про громадян за європейським підходом означає повагу до прав усіх меншин, а не покровительство щодо однієї з них", - зазначив Даніел Воде.

Він також зауважив, що за окремим запитом бюлетені можуть друкуватися також мовою національних меншин. Крім того, речник назвав неприйнятною тональність висловлювань МЗС РФ про президентку Молдови.

"Хотілося б нагадати офіційній речниці російського МЗС, що у дипломатії існує професійна етика, якої ми дотримуємося. Абсолютно неприйнятна манера звернень до лідера країни, обраної народом – це неповага не лише до нашої президентки, а й кожного громадянина, якого вона представляє", - наголосив Даніел Воде.

"Лупити по російським НПЗ - це щастя ескалації на шляху до перемоги. Без дизелю рашисти стануть на коліна", - журналіст

понеділок, 29 квітень 2024, 9:23

"Якщо чесно, бомбьожки НПЗ стали для мене єдиним дофаміном. Коли розплющую очі зранку, то перше в нічних новинах - скільки й де рашисти нам розхерачили об'єктів. Якщо немає нашої нафтопереробної симетрії - стає геть грустно. Бо це дуже дієва річ", - пи...

"Варіантів безліч. Дискусії тривають": Як Україна може отримати і використати заморожені російські активи

понеділок, 29 квітень 2024, 9:14

Дискусії щодо використання заморожених активів РФ для допомоги Україні досі тривають. Колективне рішення буде озвучене на саміті G7. Про це розповів міністр юстиції Денис Малюська, передають Патріоти України. "США зробили перший важливий крок. Вони при...