"У нашій армії це так не працює, на жаль": Військові розповіли, що заважає будувати фортифікації на фронті

Проблема якісного планування та будівництва ліній оборони супроводжує українську армію з початку повномасштабної війни. Відсутність такої завчасної підготовки неодноразово змушувала Сили оборони відступати, зокрема з Бахмута, Авдіївки та не тільки, розповіли "УП" військовослужбовці, передають Патріоти України.

Так, один із бійців 61 механізованої бригади, який воював в Авдіївці, розповів, що вже під кінець кровопролитних боїв бригада зайняла ділянку Ласточкине-Семенівка-Орлівка, але належних позицій там не було, лише "поодинокі окопчики глибиною до коліна".

"Один з наших батальйонів зайшов на позиції в Ласточкине, а позицій як таких не було. Коли 110-та тримала Авдіївку, за Авдіївкою ніхто нічого не підготував. Мінування було, ми от теж мінували, але фортифікацій – ні, хіба поодинокі окопчики глибиною до коліна. На мою думку, це зіграло вирішальну роль у тій ситуації. Потім ми два тижні ще просто так просиділи. Я приїжджав казав: "Давайте будувати фортифікації в інтересах іншого, наступного підрозділу, у нас є люди, є техніка". Але в нашій армії це так не працює, на жаль", - поділився військовий.

Водночас один з колишніх бійців інженерного підрозділу на позивний "Мазур" розповів, що ще одна проблема - неякісне планування. За його словами, перед будівництвом фортифікацій навіть може не бути інженерної розвідки, а керівництво надає накази будувати позиції в низині.

"Мені кажуть: "Ось точка на карті – ти як командир їдь і будуй". Усе. Я їду туди, дивлюся - ага, там нереально щось зробити, це в низині. Якщо туди наступатиме противник, його просто не буде видно. А мені відповідають: "Роби!" Логіки в цьому немає. А потім буде питання: "А чого звідти відступили?" Дуже рідко було таке, що командир на свій страх і ризик дозволяв мені робити, як справді треба", - ділиться Мазур.

Для того, аби покращити та водночас полегшити етап зведення фортифікацій, військові стверджують, що потрібно мати адекватне командування різних рівнів, а також актуальні доктрини та настанови щодо будівництва фортифікацій, а не слідувати давнім зразкам. За словами оборонців, зараз сучасна війна, на якій застосовують безліч нової військової техніки.

"Зараз процес створення цих настанов, як на мене, відбувається недостатньо інтенсивно. От найактуальніша настанова - за 2022 рік, це та ж сама, що за 2016 і та що спирається на 1986 рік. Там нічого немає про дронний захист. Або от як зараз мінувати перед переднім краєм? Раніше було так: мінуємо вночі, бо у ворога немає або мало тепловізорів. А як це зараз робити, коли тепловізори є? На рівні бригад люди діляться досвідом, обговорюють, як це робити, але не більше", - розповів один з колишніх командирів саперно-інженерного взводу, що працював на Харківщині.

Окрім того, військові розповіли, що серед ключових проблем при будівництві фортифікацій - брак деревини, будівельної техніки, інструментів (лопати, бензопили, сітки), брак людей та брак РЕБів, адже ворожі дрони працюють постійно.

"Недостатньо снарядів для нас, занадто багато російських безпілотників": Бійці ЗСУ на "нулі" мало сподіваються на план перемоги Зеленського, - The Times

субота, 28 вересень 2024, 23:40

Як пише The Times, серед українських бійців, які воюють на Донбасі, мало надії на те, що план перемоги, який президент України Володимир Зеленський презентує у США, допоможе їм стримати російські війська, передають Патріоти України. "Серед військ на ци...

Ізраїль ліквідував лідера Хезболла. Проіранські терористи заявили, що Хасан Насралла помер "як великий мученик"

субота, 28 вересень 2024, 22:25

Шиїтський рух Хезболла офіційно підтвердив загибель свого лідера Хасана Насралли. Про це оголосила пресслужба організації у Telegram в суботу, 28 вересня, передають Патріоти України. . Там наголосили, що 64-річний Насралла помер "як великий мучени...