"У неї ніколи не було почуття страху": Окупанти у Щасті розстріляли українську військову

У середу, 17 серпня, у Чернівцях попрощалися зі старшим лейтенантом Національної гвардії України, 48-річною Іриною Гордієвич. Із 2014 року Ірина служила у полку спеціального призначення "Луганськ-1" у Щасті. Однак у перший день повномасштабного вторгнення її було поранено, вона не змогла залишити місто. Окупанти її розстріляли. А тіло Ірини вдалося повернути лише нещодавно. Докладніше про це читайте у матеріалі, який Патріоти України пропонують вашій увазі.

Вороги розстріляли поранену Ірину

Ірина Гордієвич, старший лейтенант Національної гвардії України, загинула у перший же день повномасштабного вторгнення Росії до нашої країни. З 2014 року вона несла службу в Луганській області у місті Щастя. "Ще до 24 лютого в тому районі почалися сильні обстріли "Градами". Я тоді писала Ірі, щоб вона берегла себе. Вона відповідала: "Бережи – не бережи, як Бог дасть – так і буде". У неї ніколи не було почуття страху", – згадує її подруга Власта Чубовська.

Як потім вдалося з'ясувати, Ірину було поранено. Наші війська відходили під натиском противника, але вона вийти зі Щастя не змогла. Згодом на сепаратистських сайтах з'явилася інформація про те, що вороги її розстріляли.

"Боляче було все це читати, вони називали її нацисткою. Це неправда, це не про нашу Іру. Ми довго її шукали. Була офіційна інформація, що вона зникла безвісти. Проте її тіло перебувало в морзі Щастя. Проводилася експертиза, потім тест ДНК. І стало зрозуміло, що це саме Іра. Нещодавно її передали до Чернівців, 17 серпня її поховали", – каже Власта.

Вчила мови, захоплювалася метафізикою
Ірина Гордієвич виросла в місті Косів Івано-Франківської області. Після закінчення школи вступила до Чернівецького університету на спеціальність метеоролог-геолог. "Ми знайомі з Ірою з 9 років. Моя мама була однокласницею її тата. А дружити почали приблизно з підліткового віку, разом бігали на дискотеки. Ірина захоплювалася англійською мовою. Вона взагалі поліглот, знала грецьку, польську мови. Так склалося, що у 90-х роках ми четверо подруг із Косова опинилися у Греції. Я там вийшла заміж. Ірина теж жила у Греції, там познайомилася зі своїм чоловіком поляком Маріусом. У них народився син. Але так сталося, що за деякий час вони розійшлися. Чоловік поїхав до Англії, Ірина не захотіла туди їхати й із сином повернулася до України", – згадує Власта.

Ірина жила у Чернівцях. Із дитинства вона любила фотографувати, робила гарні знімки. Вміла добре фотографувати себе. Також із подругою вони захоплювалися метафізикою, відвідували курси духовного розвитку.

У 42 роки стала бійцем "Луганськ-1"

Із початком Революції Гідності Ірина була на Майдані. А в 2014 році таємно від усіх подала заяву на службу в поліцію, у внутрішні війська. Склала іспити, пройшла конкурс. І в 42 роки стала рядовим полку особливого призначення "Луганськ-1". За кілька років вона отримала звання старшого сержанта. Під час служби вона вступила до університету на юридичний факультет.

"Під час відпустки вона часто приїжджала до Греції. Ми з нею ходили в гори, вона робила тут дуже гарні знімки. Захоплювалася спортом, бігала, тягала залізо в залі. Вона мала стільки енергії, мала неймовірну сталеву волю, величезне бажання жити. В той же час вона була дуже тендітною жінкою, в ній ніби жили дві людини, недарма вона за гороскопом Близнюки, їй личила як військова форма, так і вечірня чорна мінісукня.

Служити було тяжко, це не для жінок. Але вона ніколи не скаржилася. Розповідала, як гинули її побратими, підривалися на мінах, не поверталися із завдань. Загинув перший комбат, для неї це було величезною трагедією. Але я не чула від неї скарг. Вона завжди казала: "Буду тут стільки, скільки буде потрібно"", – згадує подруга.

"Іра була найпозитивнішою людиною на планеті. Ніколи не говорила "ні" тим, хто просив її про допомогу. Ми дружили з п'яти років, вона мені як сестра. Вона нічого не боялася, дуже безстрашна й романтична одночасно", – згадує про загиблу ще одна її подруга Наталія Фокшей.

В Ірини залишився 17-річний син. В одному з інтерв'ю вона розповідала, що він також хоче стати військовим. Її головним правилом у вихованні сина були слова: "Роби те, що тобі подобається". Хлопець зараз живе з мамою Іри та її сестрою.

Джерело: Обозреватель

Ворог посилює натиск: На кордоні Часового Яру йдуть бойові дії

четвер, 2 травень 2024, 16:23

Бойові дії дійшли до межі міста Часів Яр Донецької області. У місті залишається майже 700 осіб. Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на начальника Часовоярської міської військової адміністрації Сергія Чауса в ефірі телемарафону, передають Патріот...

"Занадто багато всього": Війна закінчиться, коли Путін зрозуміє, що не зможе виграти, - американський генерал

четвер, 2 травень 2024, 15:50

Війна в Україні закінчиться тоді, коли Путін зрозуміє, що не може перемогти. Для цього західні партнери мають об'єднати всі можливі зусилля у допомозі нашій державі. Про це заявив американський генерал Бен Ходжес, передають Патріоти України. "Тому ми п...