У Нігері військові здійснили державний переворот, скинуто президента Мохамеда Базума

У Нігері відбувся державний переворот. Усі інституції призупинили свою роботу, а ситуацію контролюють сили безпеки. Військові заявили, що скинули президента країни Мохамеда Базума, пише The Associated Press. Вони закликали зовнішніх партнерів не втручатися.

"Військові заблокували демократично обраного президента Нігеру, оголосивши по державному телебаченню в середу пізно ввечері, що вони поклали край владі через погіршення ситуації з безпекою в африканській країні", – ідеться в повідомленні.

Заяву зробили після дня невизначеності, коли члени президентської охорони Нігеру оточили президентський палац і затримали президента Базума. Незрозуміло, де перебував президент на момент оголошення, і чи подав він у відставку.

Водночас група, яка називає себе Національною радою захисту країни, заявила, що залишається прихильною до співпраці з міжнародним і національним співтовариством.

"Повітряні та наземні кордони закриті, запроваджена комендантська година до повної стабілізації ситуації. Це є наслідком триваючого погіршення ситуації з безпекою, поганого економічного і соціального управління", – зазначили у відеозверненні військові.

Раніше в середу в Twitter із акаунта президента Нігеру надійшло повідомлення про те, що члени елітного охоронного підрозділу взяли участь в "антиреспубліканській демонстрації" і безуспішно намагалися заручитися підтримкою інших сил безпеки. У повідомленні йшлося про те, що Базум і його сім'я почуваються добре, але армія і національна гвардія Нігерії "готові атакувати", якщо учасники акції не відступлять.

Президент Беніна Патріс Телон прямує до Нігеру, де співробітники президентської гвардії затримали главу держави, з метою проведення переговорів між сторонами.

Комісії Африканського Союзу та Економічного співтовариства західноафриканських держав охарактеризували ці події як спробу скинути Базума, який був обраний президентом два роки тому в результаті першої мирної, демократичної передачі влади в країні після здобуття нею незалежності від Франції в 1960 році.

Початок переговорів з ЄС: Починайте виконувати!

п’ятниця, 28 червень 2024, 1:07

Початок переговорів про вступ до ЄС – це не подарунок для влади і не приз глядацьких симпатій. Це – визнання героїчної боротьби української Армії за підтримки Народу. Але це також – певне, остання сходинка, на яку пускають авансом. Далі – дуже складна ...

Змагання роботизованих систем: Росіяни розробили новий спосіб вистежувати українські морські дрони

п’ятниця, 28 червень 2024, 0:10

Росіяни заявляють, що безпілотні вертольоти ВТ-30Е можуть виконувати моніторингові завдання цілодобово та за будь-яких погодних умов. . Російські окупанти для розвідки та відстежування українських безекіпажних катерів-камікадзе планують використовуват...