У Німеччині вирішили зупинити сертифікацію "Північного потоку-2": Чи надовго і на що може розраховувати Україна?

Призупинення сертифікації "Північного потоку-2" запуску газопроводу в майбутньому не перешкоджає. Та й терміни запуску це навряд чи відсуне, адже спочатку йшлося про те, що питання з трубою, найімовірніше, вирішуватиметься після опалювального сезону.

Німецьке Федеральне мережеве агентство BNetzA заявило про призупинення процесу сертифікації компанії Nord Stream 2 AG як незалежного оператора транспортної мережі. Офіційна причина – організація роботи оператора "Північного потоку-2" не відповідає за юридичною формою німецькому законодавству. Що це означає і що тепер далі буде з газопроводом, читайте в матеріалі, який Патріоти України пропонують вашій увазі.

Відповідно до європейського законодавства, одна й та сама компанія не може одночасно і добувати газ, і транспортувати його, і продавати. Це створює природні монополії, що загрожують конкурентному ринку. Водночас компанія-оператор Nord Stream 2 AG – це повністю "дочка" "Газпрому". А щоб привести форму власності у відповідність до закону, "Газпром" мав фактично продати комусь оператора "Північного потоку-2". І не підставній компанії, де бенефіціаром буде та сама російська ТНК, а справді незалежній особі. Але в РФ вирішили по-іншому.

Nord Stream 2 AG, яка базується у Швейцарії, створила ще одну дочірню компанію згідно з німецьким законодавством. Але вона мала стати власником тільки тієї ділянки газопроводу, яка проходить територією Німеччини, а це приблизно 12 км труби, з близько 1 000 км всього "Північного потоку-2".

Але виявилося, що дочірня компанія остаточно не відокремилася, тому регулятор призупинив сертифікацію доти, "доки не буде завершено передачу основних активів та людських ресурсів дочірньому підприємству, а Федеральне мережеве агентство не зможе перевірити повноту повторно поданих документів дочірньої компанії як нового заявника".

Коли документи будуть подані, регулятор зможе продовжити розгляд протягом залишку чотиримісячного терміну. Тобто рішення має бути отримане також на початку січня (якщо російська сторона не надто довго упорядковуватиме документи). Після цього розглядатиме документ Європейська комісія, яка матиме на це два місяці з можливістю продовження ще на два.

Які наслідки призупинення сертифікації?
Призупинення сертифікації ще не означає, що "Північний потік-2" не зможе запрацювати. Найімовірніше, це тимчасова пауза, але вона може затягтися, стверджує президент Центру глобалістики "Стратегія XXI" Михайло Гончар.
"Якщо це не якісь ігри німецької та російської сторін, це процедурне затягування, яке грає нам на руку. Вирішення питання забере час. Якщо за цим стоїть певний сценарій, на це підуть тижні, якщо принципова позиція – навіть місяці", – каже Гончар.

Загалом уже стає ясно, що газ "Північним потоком-2" до кінця опалювального сезону не піде. І це помалу відбивається на цінах на газ на європейських хабах. Зокрема, ф'ючерси на січень уже через день після призупинення сертифікації подорожчали на 20% – до $1150 за тисячу кубометрів.

"Труба стоятиме далі, а "Газпром" далі зароблятиме на високих цінах на газ разом з іншими європейськими компаніями", – підсумував експерт енергетичних ринків Валентин Землянський.

Як на це реагують в Україні?

Журналісти поцікавилися в експертів, що означають такі дії "Газпрому" щодо сертифікації "Північного потоку-2".

  • Радниця голови НАК "Нафтогаз" Світлана Заліщук вважає, що сам факт відстрочення сертифікації тактично вигідний для України, але водночас наша держава висловлює незгоду з можливістю "поділити" трубу на частини. " Українська сторона вважає, що трубу завдовжки близько 1 000 км не можна ділити. Якщо трубу сертифікуватимуть частинами – це небезпечний прецедент. "Нафтогаз" буде проти цього. "Північний потік-2" має бути сертифікований тільки цілісно", – заявила вона.
  • Голова правління "Нафтогазу" Юрій Вітренко теж обурився такими діями і назвав їх глузуванням з європейських правил: "Це не відповідає ні духу, ні букві європейського законодавства із сертифікації газопроводів". Він також закликав уряд США накласти санкції на нову компанію-оператора "Північного потоку-2", про створення якої заявляє "Газпром".
  • Міністр закордонних справ України (2014-2019 рр.) Павло Клімкін впевнений, що призупинення сертифікації не має радувати Київ, адже це більше схоже на частину схеми з "легалізації" російського газопроводу: "Створюється окрема компанія, яка відповідатиме за частину "Північного потоку-2" на німецькій території та в німецьких територіальних водах. Там буде в повному обсязі діяти законодавство Євросоюзу. А ось щодо іншої частини труби, схоже, є домовленість за європейським законодавством "з'їхати". На тлі заповнення "Газпромом" сховищ насамперед у Німеччині, виглядає так, що Німеччина з Путіним з основних енергетичних питань домовилися. Путін не дасть "замерзнути" Європі, що само собою має поганий вигляд. Путін гру, звичайно, не виграв, але цей раунд у Німеччині – так. Схоже, домовилися без нас і через нашу голову".
  • Експерт енергетичних ринків Валентин Землянський, зі свого боку, вважає, що українській стороні в цьому питанні варто було б перечекати. Особливо у світлі того, що "Нафтогаз" та оператора ГТС України днями допустили до процесу сертифікації. "Вигляд це має дивний, ми прагнемо взяти участь у сертифікації і відразу починаємо критикувати рішення німецького регулятора. У цьому випадку ми сторонні спостерігачі", – зазначив він.
Джерело: Обозреватель

Росія не зупиниться: Зеленський назвав ГЕС, які були цілями РФ під час масованої нічної атаки

п’ятниця, 29 березень 2024, 15:58

Вночі 29 березня під час масованого удару по Україні цілями агресорки Росії були Канівська та Дністровська ГЕС. Про це президент Володимир Зеленський повідомив за підсумками Ставки, за скликання якої відповідав новий секретар РНБО Олександр Литвиненко,...

Панічно бояться ЗСУ: Росія перекинула у Крим танковий батальйон, готується до оборони, - "Атеш"

п’ятниця, 29 березень 2024, 15:44

Російські військові перекидають військову техніку, зокрема танки, у тимчасово окупований Крим для майбутньої оборони півострова Про це повідомляє партизанський рух "Атеш", передають Патріоти України. "Так за нашою інформацією до Євпаторії, нещодавно, п...