У окупантів будуть великі проблеми: ATACMS створить значне навантаження на російські підрозділи ППО, - The Telegraph

Надані Україні американські далекобійні ракети ATACMS є складними цілями для перехоплення через високу швидкість польоту, пише The Telegraph, передають Патріоти України.

ATACMS, за оцінкою The Telegraph, "не є панацеєю", але створять "значне навантаження" на російську систему протиповітряної оборони.

На відміну від звичайної крилатої ракети, ATACMS може розганятися до швидкості, яка втричі перевищує швидкість звуку, що робить їх складнішими для перехоплення.

Після запуску ATACMS російська мережа радарів і систем виявлення ракет "спрацює практично миттєво", але це не гарантує знищення швидкісної цілі, зазначає видання.

Окрім того, пояснюють експерти, потрібен час, щоб точно визначити траєкторію ракети та ймовірне місце падіння, водночас від пуску до влучання буде не більше ніж три хвилини, а в зоні ураження засобами ППО ракета буде приблизно 30 секунд.

"По суті, все, що ви можете зробити, – це попередити всіх [осіб, які перебувають у районі ймовірного місця прильоту], щоб вони пригнулися", – сказав виданню експерт, керівник компанії стратегічної розвідки Sibylline Джастін Крамп.

Ситуація характеризується тим, додав він, що для окупантів тепер "немає ніде безпечного місця", ціллю може стати будь-яка точка в радіусі 300 км від місця запуску ATACMS. The Telegraph пише, що силам оборони України знадобиться всього 10 ATACMS, щоб охопити і тримати в напруженні всю лінію фронту і приблизно 250 км за нею.

Був збіг чотирьох факторів: WP проаналізував, чому РФ змогла просунутися в Харківській області

середа, 15 травень 2024, 9:59

Російський наступ став можливим через збіг одразу чотирьох факторів, серед яких довга затримка із допомогою з США та адаптацією ЗС РФ до бойових дій. . На війні завжди варто чекати несподіваного. Україна готувалася до нового наступу РФ на сході країни...

Оце так: ФСБ вербують українських біженців для диверсій в Європі та Україні, - WSJ

середа, 15 травень 2024, 9:57

У 2023 році у Польщі ліквідували шпигунську мережу, яка працювала на ФСБ та планувала, зокрема, спустити з рейок потяг з військовим транспортом у Польщі та Україні. "Росія змогла вразити один із секретних складів боєприпасів на території України завдяк...