У полон до російських окупантів вперше потрапили громадяни США, які воювали за Україну, - The Telegraph

У полон до російських окупантів потрапили громадяни США, які воювали на боці України, повідомляють Патріоти України із посиланням на The Telegraph.

За словами товаришів, які боролися разом з ними, Олександр Дрюке та Енді Хьюн потрапили в полон під час запеклого бою під Харковом на північному сході, 9 червня. Товариш двох чоловіків, який попросив не називати його імені, повідомив виданню, що вони потрапили в полон після того, як зіткнулися з більш численними силами окупантів. Товариш військовополонених стверджує, що вони зайшли в місто, вважаючи, що його вже звільнено, проте в цей же час окупанти штурмували його.

«Вони (російські окупанти - ред.) приїхали з двома танками Т-72 та кількома БМП-3 (бойовими броньованими машинами) і приблизно 100 піхотинцями. Єдине, що там було, це наш загін із 10 людей», - розповів товариш двох американців.

Загін зайняв оборонні позиції, тим часом Дрюке і Хьюн вистрілили з гранатомета по російському автомобілю, знищивши його. Це привернуло увагу одного з російських танків, який вистрілив у їхній бік, але промазав.

Згодом танк підірвався на протитанковій міні, яку українські захисники залишили на дорозі. Потім два американці "зникли в тумані битви" і, вважається, були захоплені російськими піхотинцями. Дрюке та Хьюн — не перші іноземці, які воювали за Україну, а потім потрапили в полон до окупантів.

Так званий «верховий суд» терористичного угруповання «ДНР» 9 червня оголосив, що «засудив» до страти двох громадян Великобританії Ейдена Есліна та Шона Піннера, а також громадянина Марокко Брагіма Саадуна, які захищали Україну. Усі вони вступили до лав ЗСУ ще до початку повномасштабного вторгнення Росії.

У Генеральному штабі ЗСУ нагадали, що всі іноземні громадяни та люди без громадянства, які беруть участь у бойових діях на території України у лавах ЗСУ, у добровільному порядку прийняті на службу за контрактом відповідно до українського законодавства. На них як на військовослужбовців ЗСУ поширюється правовий статус комбатантів, і у разі потрапляння до рук ворога з ними мають поводитися як із військовополоненими.

Британія виділила Україні рекордну військову допомогу - Зеленський

вівторок, 23 квітень 2024, 13:28

Прем’єр-міністр Великої Британії Ріші Сунак повідомив про виділення найбільшого досі пакета оборонної підтримки обсягом пів мільярда фунтів стерлінгів. Про це президент України Володимир Зеленський повідомив у своєму Telegram, передають Патріоти Україн...

Три "Урали" важкопоранених окупантів вивезли в бік Новоазовська: Спливли деталі "бавовни" в Маріуполі

вівторок, 23 квітень 2024, 10:59

Радник міського голови Маріуполя Петро Андрющенко повідомив, що ввечері в понеділок, 22 квітня, у лівобережному районі міста Сили оборони завдали удару по великому розташуванню окупантів. Про це він розповів в етері "Еспресо", передають Патріоти Украї...