У полоні в хуситів перебувають українські моряки, - Зеленський

У полоні у хуситів (ісламського воєнізованого угруповання в Ємені) перебувають чотири українські моряки, заявив президент Володимир Зеленський у п’ятницю, 12 січня, під час пресконференції з прем'єр-міністром Великої Британії Ріші Сунаком у Києві. Про це повідомляє агентство Інтерфакс-Україна, передають Патріоти України.

Зеленський зазначив, що ситуація в Червоному морі також дуже важлива для України, бо вплинула на безпеку українських громадян. «Зараз четверо наших моряків перебувають у полоні в хуситів. І ми будемо працювати над їхнім поверненням», — сказав він.

Президент не уточнив подробиці. У листопаді 2023 року повідомлялося, що хусити захопили в Червоному морі вантажне судно Galaxy Leader, на борту якого могли перебувати українці. Тоді в МЗС говорили, що перевіряють цю інформацію.

Що відомо про напади хуситів на кораблі в Червоному морі

Хусити атакують кораблі в Червоному морі з листопада 2023 року. Ідеться про протоку Баб аль-Мандеб, що омиває прибережні райони Ємену, підконтрольні хуситам, і через яку судна потрапляють в Червоне море, щоб далі дістатися Суецького каналу і Середземного моря.

Єменське повстанське угруповання, яке підтримується Іраном, заявляло, що його напади на цей важливий судноплавний шлях є спробою зупинити атаки Ізраїлю на палестинців у секторі Гази. Хусити стверджують, що атакують тільки судна, «пов'язані з Ізраїлем».

Торгівля рублем подвоїлась: Стало відомо, як Казахстан допомагає Кремлю обходити санкції

четвер, 26 вересень 2024, 23:40

Через санкції США проти Росії значно зросли обсяги торгівлі юанем і рублем у Казахстані, оскільки російські банки використовують казахські фінансові ринки для валютних операцій з Китаєм. Обсяги торгівлі юанем і рублем подвоїлися, а Казахстан стає важли...

Чи застосує Росія ядерну зброю? Путін намагається викликати нову хвилю паніки, - аналітики

четвер, 26 вересень 2024, 22:55

Росія навряд застосує ядерну зброю, а президент РФ Володимир Путін намагається викликати нову хвилю паніки у західних лідерів внесенням змін до ядерної доктрини. Про це йдеться у звіті американського Інституту вивчення війни (ISW), передають Патріоти У...