У президента Зеленського не буде контролю над НАБУ, - Шабунін (відео)

У процедурі призначення та звільнення директора НАБУ нічого не змінюється.

Віталій Шабунін. Фото: соцмережі.

Закріплення в Конституції повноважень президента щодо звільнення та призначення директора НАБУ не загрожує незалежності антикорупційного органу. Про це голова правління Центру протидії корупції Віталій Шабунін розповів у своєму відеоблозі "Право на гідність", передають Патріоти України.

"Це величезний стрибок вперед", – сказав Шабунін про законопроєкти Зеленського щодо правосуддя, додавши, що в останні дні було безліч галасу через те, що Зеленський своїми змінами в Конституцію, нібито, бере під контроль НАБУ.

Однак, він пояснив, що у глави держави не з'являється ніякого контролю над антикорупціним органом. У процедурі призначення та звільнення директора НАБУ нічого не змінюється. "Відсутність у Конституції права президента призначати директора НАБУ якраз і було проблемою. Згідно з законом, президент це робить, але у Конституції цього не прописано", – запевнив Шабунін.

За його словами, така ситуація давала КСУ можливість вдарити по НАБУ. Сама ж процедура обрання директора НАБУ, як і процедура його звільнення, визначається профільним законом. У цей закон жодних змін не вноситься.

Джерело: 24 канал

ВАКС конфіскував багатомільйонні активи експрезидента Мотор Січі Богуслаєва, арештованого за держзраду

четвер, 18 квітень 2024, 14:30

Вищий антикорупційний суд задовольнив позов Міністерства юстиції про застосування санкції у вигляді стягнення активів колишнього президента заводу Мотор Січ В'ячеслава Богуслаєва та гендиректора російської компанії Борисфен Петра Кононенка. Про це пові...

"Треба припинити говорити, що США зроблять. Ми повинні": Боррель зробив різку заяву про ППО для України

четвер, 18 квітень 2024, 13:59

Віце-президент Європейської комісії, високий представник ЄС з питань зовнішньої та безпекової політики Жозеп Боррель наголошує, що не можна постійно розраховувати на США, Європа має дати Україні системи протиповітряної оборони з власних запасів. Про це...