У Росії була можливість дистанційно керувати проданим Ірану ЗРК, який збив український авіалайнер, - експерти

Росія мала технічну можливість дистанційно втручатися в роботу зенітно-ракетного комплексу “Тор”, що стоїть на озброєнні в армії Ірану. Про це в коментарі Guildhall заявили українські експерти у сфері безпеки і оборони, зазначають Патріоти України.

За словами військового експерта Юрія Колесникова, Росія була зацікавлена в ескалації нового конфлікту з метою зачепити НАТО, при цьому збиття пасажирського літака країна-агресор хотіла використати в якості чергового елемента ведення гібридної війни, так як юридично повітряне судно було збито Іраном.

“Відносини Ірану з Заходом погіршуються – ціни на нафту ростуть, ускладнюється логістика нафтопродуктів для США, ЄС і в першу чергу Саудівської Аравії, а відповідно зростає запит на російські нафтопродукти”, – вважає він.

Разом з тим експерт звертає увагу на те, що РФ мала можливість дистанційно втрутитися в роботу комплексу ЗРК “Тор”, так як російська агентура представлена в Корпусі вартових ісламської революції в Ірані. Окремо експерт відзначив той факт, що дистанційне наведення пострілу і віддалена команда про запуск ракети з вищевказаного зброї можливі РФ.

Аналогічної точки зору дотримується військовий оглядач видання Defence Express, екс-прес-секретар підприємства “Укроборонпром” Олег Катков. Експерт підкреслює, що починаючи з версії “М-1” у ЗРК “Тор” є дистанційна можливість керування комплексами ППО.

“І якщо саме ця модифікація стоїть на озброєнні в КВАРі, то це було можливо… Інформація про те, що російські фахівці розглядають можливість обслуговування комплексів “Тор” в Ірані, була ще в 2015 році”, – заявив Ковзанок.

Оглядач додав, що з дня авіакатастрофи українського лайнера під Тегераном РФ вела інформаційну кампанію з “відбілювання” своєї причетності до катастрофи.

У Повітряних силах розповіли деталі атаки по Черкащині - росіяни вдарили "Іскандером" по Смілі

четвер, 25 квітень 2024, 10:28

У Повітряних силах розповіли деталі атаки по Черкащині, передають Патріоти України. "Було вражено цивільну інфраструктуру, пошкоджено логістичне сполучення зализиці. Крім того, удар пошкодив адміністративні будинки та пошкодив авто та цивільне майно",...

Америка ставить питання руба: Блінкен прибув до Китаю. У портфелі держсекретаря вагомі аргументи, щоб переконати Сі Цзіньпіна не допомагати росіянам, - ЗМІ

четвер, 25 квітень 2024, 10:14

За інформацією джерел адміністрація США під загрозою санкцій має намір дотиснути Сі Цзіньпіна щодо до умиротворення Росії. КНР дуже потерпає через фінансову кризу, без доброї волі Заходу уникнути економічного краху практично не можливо. Держсекретар СШ...