"У росіян є плани повернутися до проєкту "Новоросія": Муженко попередив про небезпеку

Загроза масштабного військового вторгнення Росії в Україну нікуди не поділася. Крім того, країна-агресор може повернутися до нереалізованих у 2014 році планів через водну кризу в окупованому Криму. Таку думку в інтерв'ю озвучив колишній начальник Генерального штабу ЗСУ Віктор Муженко. За його словами, ворожі дії РФ спрямовані не тільки проти нашої держави, а й проти всього Заходу, передають Патріоти України.

"Все може бути. Плани повернення до проєкту "Новоросія" у росіян існують. Тим паче, що зараз складна ситуація на півдні, адже Криму дуже потрібна вода", – зазначив генерал.

Муженко також нагадав, що на цей рік Росія запланувала чергові військові навчання "Захід-2021". Їм передували "Захід-2017", "Центр-2018", "Схід-2019" і "Кавказ-2020". "Тобто вони в принципі повністю відпрацювали весь комплекс заходів, які стосуються реалізації їх стратегічних задумів, в тому числі й взяття під контроль України. Швидше за все, це перший пункт у їхніх планах. У якій якості взяти – захопити частину території або під політичний контроль, невідомо", – сказав ексначальник Генштабу ЗСУ.

Окремо Муженко акцентував увагу на навчаннях у Білорусі, які стали сигналом про загрозу для Польщі і країн Балтії, а також на запланованих маневрах російського Північного флоту в Арктиці. "Росіяни хочуть розтягнути сили НАТО від Баренцева моря, тобто від Північного Льодовитого океану, до як мінімум Чорного, а то й Середземного морів. І таким же чином розтягнути і Збройні сили України, тому що ми будемо змушені якимось чином реагувати. З півночі й зі сходу, може, і не буде якихось реальних дій, але росіяни будуть демонструвати свою готовність такі дії вчинити", – пояснив генерал.

Водночас, він зазначив, що західні партнери України зробили правильні висновки з активності росіян. Так, вони почали формувати штаби корпусів НАТО і США в Польщі та управління в балтійських країнах. Крім того, в Румунії розмістили безпілотні розвідувальні ударні комплекси, які зайнялися патрулюванням акваторії Чорного моря.

"І там же формують дивізію НАТО. Тобто вони прикривають фланги на півночі і на півдні, розуміючи, що Карпатські гори не дадуть можливості пройти до Чехії тощо. Ось чому Путін 21 січня на форумі в Давосі, коментуючи "нелегітимні санкції", пригрозив: "Подібна гра без правил критично підвищує ризики одностороннього застосування військової сили". Він показав свою готовність реагувати. Це вже, скажімо так, елемент залякування. Як мінімум психологічного тиску", – підсумував Муженко.

Джерело: Факты

Чи можуть окупанти захопити Харків: Командувач Нацгвардії озвучив прогноз

вівторок, 23 квітень 2024, 18:56

Командувач Нацгвардії Олександр Півненко розповів, чи дійсно окупаційна армія Росії може захопити Харків. За його словами, росіяни здатні діяти лише класично. Два-три напрямки відволікаючі й один -0 основний. Про це він розповів в інтерв’ю LIGA.net,...

ЗСУ посиляться: Більшість озброєнь із пакету США вже в Європі, що прискорить доставку в Україну

вівторок, 23 квітень 2024, 17:55

Більшість озброєнь із нового пакету допомоги США заздалегідь розміщено у Німеччині та Польщі. Завдяки цьому доставка до України буде прискорена, передають Патріоти України з посиланням на CNN. Джерело видання повідомило, що артилерійські снаряди будуть...