У Румунії обговорюють можливість евакуації мешканців сіл над Дунаєм

Мер румунської комуни Чаталкіой Тудор Чернега звернувся до центральної влади з проханням підтримати мешканців села Плауру, яке розташоване за 300 метрів від українського порту Ізмаїл. Через російські обстріли він пропонує евакуювати охочих та надавати їм таку ж допомогу, як українським біженцям. Про це у четвер, 7 вересня, повідомляє видання Digi24.

Потенційне відселення румунських громадян із небезпечної зони Тудор Чернега обговорив із міністром оборони Румунії Ангелом Тілвару, який напередодні побував на місці падіння уламків російського безпілотника.

“Тим, хто хоче добровільно переселитися, будуть забезпечені такі ж умови, як і українцям - проживання та харчування. Я вважаю, що таку саму напругу, спричинену війною, відчувають і жителі села Плауру", - заявив Тудор Чернега.

Він наголосив, що причиною для евакуації є не тільки загроза від російських безпілотників, які атакують українські порти на Дунаї, але й відсутність роботи для місцевих рибалок - через велику кількість суден на Кілійському рукаві вони не можуть виходити на промисел.

Російські атаки на український порт Ізмаїл також лякають жителів села Чаталкіой, які не почуваються у безпеці. Місцеві мешканці у коментарях виданню зізнаються, що побоюються не прокинутись наступного ранку, але "майже звикли" до гучних вибухів і не хочуть залишати село, де прожили більшу частину життя.



Торгівля рублем подвоїлась: Стало відомо, як Казахстан допомагає Кремлю обходити санкції

четвер, 26 вересень 2024, 23:40

Через санкції США проти Росії значно зросли обсяги торгівлі юанем і рублем у Казахстані, оскільки російські банки використовують казахські фінансові ринки для валютних операцій з Китаєм. Обсяги торгівлі юанем і рублем подвоїлися, а Казахстан стає важли...

Чи застосує Росія ядерну зброю? Путін намагається викликати нову хвилю паніки, - аналітики

четвер, 26 вересень 2024, 22:55

Росія навряд застосує ядерну зброю, а президент РФ Володимир Путін намагається викликати нову хвилю паніки у західних лідерів внесенням змін до ядерної доктрини. Про це йдеться у звіті американського Інституту вивчення війни (ISW), передають Патріоти У...