У СБУ оприлюднили фото і дані 8 окупантів, які жорстоко вбили сім'ю старости з Мотижина

Служба безпеки України встановила особи ще восьми російських загарбників, які чинили звірства проти мирного населення під час окупації частини Київської області. Зокрема, саме ці військові РФ жорстоко катували і потім вбили старосту села Мотижин і її сім’ю, передають Патріоти України.

Серед названих загарбників, фото і дані яких оприлюднили в СБУ, п’ятеро – військовослужбовці російських збройних сил і троє – "вагнерівці". "Цим підозрюваним інкримінується загалом 14 епізодів: вбивство цивільних, обстріли та спалювання житлових будинків, полон, катування та утримування людей у підвалах без їжі та води, викрадення майна", – зазначили у відомстві.

Вбили всю сім’ю, бо не розповіли розташування сил ЗСУ

Один зі злочинів рашистів – катування і вбивство сім’ї старости села Мотижин в Бучанському районі на Київщині. Загарбники увірвалися у будинок старости, саму жінку з її рідними відвезли до місця тимчасового базування окупантів. Після цього родину катували, намагаючись випитати у них інформацію про те, де перебувають підрозділи ЗСУ і сили тероборони.

"Кати жорстоко знущалися над сином на очах у матері, прострелили йому ногу. Але не отримавши інформації, вбили його пострілом у голову. Катували також чоловіка старости. Вся родина загинула від множинних вогнепальних поранень", – розповідають в СБУ.


Беззбройну жінку вбили, бо "не сподобався її одяг"

У відомстві розповіли про ще декілька епізодів, у яких "засвітилися" саме ці загарбники. Так, одну мирну мешканку розстріляли лише тому, що у неї був чорний одяг – її вбили за наказом командира взводу 36 загальновійськової армії 37 окремої мотострілецької бригади РФ. Батька вбитої після цього росіяни взяли у полон і тримали зв’язаним майже зовсім без їжі й води.

Загарбники також затримали двох волонтерів, які доставляли гуманітарну допомогу жителям Мотижина. "Окупанти допитували і катували їх, а після цього вивезли до лісосмуги та наказали тікати, відкривши по них вогонь. Один із волонтерів загинув від пострілу в голову, інший – був важко поранений. Автомобілі та гуманітарну допомогу окупанти забрали собі", – зазначають в СБУ.Крім цього, рашисти вбили двох членів громадської організації "Патріот" – їх закатували, а вже після смерті розстріляли їхні бездиханні тіла.

Прив’язали до квадроцикла і змусили бігти

"Ще одному мирному мешканцю російські солдати зв’язали руки і прив’язали його до квадроциклу, змусивши бігти тривалий час. Після допитів, погроз убивством і побиття, його впродовж кількох днів утримували у каналізаційній ямі", – зазначають в СБУ. Цим восьми загарбникам заочно повідомили про підозру за статтею 438 Кримінального кодексу України – порушення законів та звичаїв війни.

Після довгої паузи Росія вивела ракетоносії в Чорне море

п’ятниця, 26 квітень 2024, 23:29

Російські війська вивели на бойове чергування у Чорне море два підводні ракетоносії із вісьмома ракетами Калібр. Про це повідомила пресслужба Сил оборони півдня в п'ятницю, 26 квітня. "Після доволі довгої паузи ворог вивів на бойове чергування в Чорне ...

План зробити це "якнайшвидше": Бельгія обіцяє прискорити передачу Україні своїх F-16

п’ятниця, 26 квітень 2024, 23:24

Раніше повідомлялося, що Бельгія передасть Україні F-16 до 2025 року. Влада Бельгії вирішила передати Україні винищувачі F-16 вже у 2024 році, хоча точні терміни поки що невідомі. Про це на спільній прес-конференції заявили прем'єр Бельгії Александер Д...