У США перспективний безпілотник XQ-58A Valkyrie вперше запустив дрон-камікадзе

У США вперше відстрілявся перспективний безпілотникУ США пройшла чергова фаза льотних випробувань перспективного бойового безпілотника XQ-58A Valkyrie, повідомляють Патріоти України з посиланням на The War Zone.

Випробування пройшли 26 березня 2021 року на полігоні Юма в Арізоні, за участі компаній-розробників та у співпраці з Науково-дослідною лабораторією ПС США (AFRL). Ці льотні випробування стали шостими для XQ-58A Valkyrie.

Під час цих польотів Valkyrie вперше здійснював пуск корисного навантаження зі свого внутрішнього відсіку озброєння. Цим першовідкривачем став малий безпілотник ALTIUS-600.

Ведений XQ-58A Valkyrie. Фото: Kratos

Компанія-виробник дрона Kratos разом з компанією Area-I, що виробляє малі безпілотники ALTIUS-600, і лабораторією ПС США спроектували і виготовили систему для запуску дронів і розробили програмне забезпечення для цього.

Крім успішного запуску дрона XQ-58A продемонстрував можливості польоту на більшій швидкості та висоті, ніж під час попередніх випробуваннь.

БПЛА ALTIUS-600 розроблений компанією Area-I, призначений для спостереження і розвідки. Маса безпілотника досягає 12 кг – у тому числі з корисним навантаженням, що може становити до 3 кг. У носовій частині ALTIUS-600 може розміщуватися різноманітне устаткування, для збирання інформації або засоби РЕБ. Крім того, дрон може бути оснещений бойовою частиною, що перетворює БПЛА в дрон-камікадзе. При цьому, безпілотник може до 4 годин перебувати в повітрі.

БПЛА ALTIUS-600. Фото: Area-I

Розробленням безпілотника Valkyrie займається компанія Kratos Unmanned Aerial Systems спільно з Науково-дослідною лабораторією ПС США (AFRL). XQ-58A створюється у рамках програми Low Cost Attritable Strike (LCAS), одним із напрямків якої є Low Cost Attritable Aicraft Technology (LCAAT) – розробка недорогого веденого безпілотника для винищувача.

Перший випробувальний політ Valkyrie відбувся 5 березня на полігоні Юма, штат Арізона. Апарат розроблено для польотів і маневрування як винищувач. Він може літати на високих дозвукових швидкостях, злітати без злітно-посадкової смуги, і, за повідомленням Кратоса, задовольняти або перевищувати вимоги ВПС до дальності у 1500 морських миль (~ 2800 км) з 500-фунтовим корисним навантаженням (~ 230 кг).

Повітряні Сили США вивчають можливість поєднання F-35 і нового F-15EX з дроном XQ-58 Valkyrie – недорогим безпілотником, який виготовляє Kratos Defense, або подібними безпілотними платформами. Цей тип літального апарату позиціонується як досить дешевий для того, щоб ПС могли дозволити собі втратити його у ході військової операції, але водночас він не є одноразовим і може застосовуватися багаторазово.

Науково-дослідна лабораторія ПС (AFRL) – це основний науково-дослідний центр для Департаменту Повітряних Сил. AFRL відіграє важливу роль у наукових відкриттях, займається розробкою та інтеграцією доступних технологій ведення бойових дій для повітряних, космічних та кіберпросторових сил Сполучених Штатів.


"Ухилянтів треба брати за вухо і вести до ТЦК": Мер Конотопа записав звернення до нардепів (відео)

п’ятниця, 29 березень 2024, 13:15

Поки Верховна Рада продовжує готувати законопроєкт про мобілізацію – профільному комітету залишились розглянути 5% поправок – міський голова Конотопа звернувся до народних депутатів із закликом “не гратися в політику". На цьому міський голова Конотопа ...

"Гра в хорошого поліцейського": Зеленський може ветувати закон про мобілізацію після ухвалення Радою, - політолог

п’ятниця, 29 березень 2024, 11:26

Комітет Верховної Ради з питань національної безпеки та оборони розглянув уже 82% усіх запропонованих депутатами поправок до проекту закону "Про мобілізацію" і найближчим часом він може бути проголосований "у тому форматі, в якому він уже підійде безпо...