У Стамбулі попередньо домовилися про деблокаду українських портів, - західні ЗМІ

Представники України, ООН, РФ та Туреччини під час перемовин у Стамбулі домовилися про деблокаду трьох українських портів для експорту зерна. Всі судна перевірятимуть ВМС Туреччини. Про це пише Wall Street Journal з посиланням на інформоване джерело, передають Патріоти України.

Сторони попередньо узгодили такий механізм: зерно може відправлятися з трьох українських портів у конвоях у супроводі українських кораблів, одночасно діятиме режим припиненням вогню для захисту суден у географічних межах. Частково проведуть розмінування. Ймовірно, йдеться про розблокування морського порту Одеси, а також сусідніх портів: Чорноморського та "Південного".

Як зазначає WSJ, Військово-морські сили Туреччини перевірятимуть порожні кораблі, які прибувають в українські порти. Росія раніше наполягала на одноосібній перевірці, аби "унеможливити транспортування західної зброї морем".

Сторони домовилися, що ООН створить командно-контрольний центр у Стамбулі для моніторингу рівня загрози для суден. Сторонам переговорів залишається узгодити технічні деталі, зокрема нюанси розмінування портів.

Водночас джерело WSJ наголошує, що говорити про неминучість підписання домовленостей зарано, адже Путін все ще не дав "зелене світло" на це своїй делегації.

Посол повідомила, як швидко США передадуть допомогу Україні після голосування в Конгресі

субота, 20 квітень 2024, 12:22

США за короткий період можуть перейти до постачання Україні озброєнь після ухвалення відповідного закону в Конгресі. Про це заявила посол України в США Оксана Маркарова в ефірі національного телемарафону, передають Патріоти України. «Від моменту підпи...

"Скажу вам, локально, що бачу": Військовий прокоментував заяви про контрнаступ ЗСУ у 2025 році

субота, 20 квітень 2024, 11:30

Військовослужбовець Євген Ієвлєв, який зараз перебуває на Горлівському напрямку, закликає до стриманості у заявах про можливий контрнаступ Збройних сил України 2025 року. Про це він сказав в ефірі "Еспресо", передають Патріоти України. "Я вважаю, що...