У Василівці окупанти заблокували понад 5 тис. осіб, які хочуть виїхати до Запоріжжя - у черзі померли п’ятеро людей

На влаштованому російськими загарбниками блокпосту в окупованій Василівці Запорізької області росіяни заблокували близько 1200 цивільних автомобілів. У них - понад 5 тисяч мирних жителів, які хочуть виїхати у Запоріжжя, передають Патріоти України.

У черзі вже померли 5 людей. Про це в ефірі загальнонаціонального телемарафону повідомив мер Мелітополя Іван Федоров.

На російському блокпості у Василівці 1 200 автівок і понад 5 000 людей очікують на виїзд до Запоріжжя. У черзі уже померли пʼятеро людей.

Він зазначив, що окупанти пропускають від 20 до 150 автомобілів за добу, тобто вирватися з окупації отримують можливість до 500 людей на день. Але бажаючих виїхати - значно більше. Черга вже перевалила за 5 тисяч осіб - і продовжує зростати.

"Є зовсім жахливі речі, коли рашисти підходять до наших людей і кажуть: "Якщо хтось із тяжкохворих хоче тут підняти мітинг, то можемо пристрелити прямо зараз у посадці", — розповів мер Мелітополя.

Федоров також наголосив, що Запорізька обласна військова адміністрація зверталася і у Червоний Хрест, і в ООН з проханням вирішити це питання. Наприкінці минулого тижня ОВА та Мінреінтеграції навіть зверталися до російського міноборони щодо організації евакуаційного коридору, аби випустити людей, що стоять у черзі.

На це окупанти заявили, що не знайшли у Мелітополі бажаючих виїхати на територію, підконтрольну уряду України.

"Ми чітко розуміємо, що чим активнішими будуть бойові дії у Херсоні, в Новій Каховці, Мелітополі або Пологах, тим більшою буде черга. І тим більше рашисти накопичуватимуть наших людей і використовуватимуть, як живий щит", — зазначив Федоров

Чехія відкликає свого посла в Росії

неділя, 5 травень 2024, 16:06

Міністерство закордонних справ Чехії вирішило відкликати з посади посла в Росії Вітезслава Півоньку, який з 2022 року фізично перебуває в Празі. Цю інформацію голова відомства Ян Ліпавський підтвердило агентству ČTK, повідомляють Патріоти України. Рані...

У Бердянську знищили організатора катівень: У ГУР Міноборони розповіли подробиці (відео)

неділя, 5 травень 2024, 15:44

Головне управління розвідки Міноборони України підтвердило ліквідацію колаборанта в окупованому Бердянську Запорізької області й повідомило деякі подробиці з цього приводу, передають Патріоти України. Повідомляється, що 5 травня 2024 року близько 9:40 ...