Участь у російському кінофестивалі і не тільки: За що режисера Сергія Лозницю виключили з Української кіноакадемії

Українська кіноакадемія виключила зі свого складу Сергія Лозницю. Організація визнала неприйнятним, що під час війни в Україні режисер бере участь у фестивалі російського кіно "Від Львова до Уралу" у Нанті (Франція). Своє рішення кінематографісти пояснили на сторінці у Facebook, передають Патріоти України.

"24 лютого Росія розпочала повномасштабну війну проти України. Україна захищається на всіх фронтах, зокрема на культурному. Країни Європи та всього світу повинні мати повну та однозначну картину того, що здійснює в Україні країна-агресор. Тож кожен українець зараз є амбасадором своєї країни.

Особлива відповідальність зараз лежить на фахівцях із креативних індустрій, яких добре знають за кордоном. Їхня позиція повинна бути чітка і однозначна.

Режисер Сергій Лозниця неодноразово підкреслював, що вважає себе космополітом, “людиною світу”. Проте зараз, коли Україна з усіх сил боронить свою незалежність, ключовим поняттям у риториці кожного українця повинна бути його національна ідентичність. І тут не може бути жодних компромісів чи напівтонів.

Окрім того, нещодавно фільми Сергія Лозниці були включені до програми кінофестивалю російського кіно у французькому місті Нант під назвою “Від Львова до Уралу”. У час кривавої повномасштабної війни, яку розв’язала Росія, це абсолютно неприпустимо".

Українська кіноакадемія закликала світову кіноспільноту бойкотувати російський кінематограф, розмежовувати українську та російську культури та не ототожнювати їх. "Для нас важливо, щоб усі члени Української кіноакадемії розділяли цю позицію та називали речі своїми іменами, виявляючи у своїх переконаннях чіткість та жорсткість, - йдеться у заяві. - Ми звертаємось до світової спільноти з проханням не позиціонувати Сергія Лозницю як представника української культурної сфери".

Сергій Лозниця відомий за художніми та документальними фільмами "Донбасс", "Счастье мое", "Ласковая", "Майдан", "День победы", "Процесс", "Аустерлиц", "Государственные похороны", "Бабий Яр. Контекст". У 2018 році режисер отримав премію "Особливий погляд" на кінофестивалі Канна за фільм "Донбасс". У 2021 році за фільм "Бабий Яр. Контекст" він був нагороджений спеціальним призом журі Golden Eye Каннського кінофестивалю.

Новину про виключення Лозниці з Української кіноакадемії прокоментували представники кіноспільноти країни. Деякі з них висловилися щодо участі режисера у фестивалі російського кіно ще до рішення організації.

Денис Іванов, продюсер, кінодистриб'ютор: "Я був продюсером "Донбасу" і перестав спілкуватися з режисером після закінчення проекту. Нудило від його нескінченного російського шовінізму щодо українських колег, і розповідей про те, що Україна – це failed state, українці – тупі, українські журналісти – ідіоти, українська культура – містечкова".

Нова загроза? РФ готує до спуску на воду два кораблі для Чорноморського флоту, один з них - носій ракет "Калибр"

четвер, 2 травень 2024, 8:05

Найближчим часом у РФ має відбутись спуск на воду двох кораблів, які призначені для Чорноморського флоту: малого ракетного корабля проєкту 22800 "Каракурт", який має назву "Тайфун" та патрульного корабля проєкту 22160 типу "Василий Быков", який має наз...