Удар відчутний: Російський видобуток нафти може скоротитися до 30% через санкції - економіст

Через санкції багато російських підприємств вже продають нафту собі в збиток. Надалі російську економіку чекає крах через втрату доходу від колись найприбутковішої енергодобувної галузі. Про це заявив провідний економічний аналітик та фахівець з нафтогазового ринку Михайло Крутіхін в програмі "Аргумент", передають Патріоти України.

Він зазначив, що наразі у Москви виходить продавати частину своєї сирої нафти, використовуючи гігантські знижки на рівні 48-49 доларів за барель, або завдяки контрабанді. Однак цим шляхом Росія не зможе рухатися довго, оскільки її економіка зазнає колосальних збитків.

"Іноді на деяких промислах (ціна - ред.) нижча собі вартості. Тобто, скільки коштує добути нафту, доставити її до порту, заплатити податок за видобуток корисних копалин, вивізне мито - в результаті у компаній фактично нічого з продажу нафти не залишається", - сказав Крутіхін.

Також він заявив, що ситуація тільки погіршиться на тлі рішення щодо закриття експорту російських нафтопродуктів з боку ЄС. Ринки Китаю та Індії для російського продукту перестануть існувати. Також це спровокує стагнацію розвитку нафтової галузі в самій Росії.

"Потрібно буде згортати видобуток. А якщо в Росії закривають свердловини, то їх консервація призведе до додаткових витрат, причому значних", - вважає аналітик.

Відновити їх потім "собі дорожче", зазначив фахівець. Він заявив, що в результаті російський видобуток нафти може скоротитися до 30%. "Зараз така оцінка, що на 15% може скоротитися. Хоча, я думаю, що ближче до 30% буде. На цю цифру потрібно орієнтуватися зараз", - резюмував він.

"Просто щоб подивитися, що в ній, в біса, написано": Байден зізнався, що "майже хотів" купити "Біблію Трампа"

середа, 24 квітень 2024, 12:53

У вівторок, 23 квітня, президент США Джо Байден висміяв колишнього президента Дональда Трампа за торгівлю «єдиної схваленої» Біблії. З такою промовою він виступив під час візиту до штату Флорида. Про це повідомляє The Hill, передають Патріоти України. ...

Окупанти вдарили ракетами по житловому комплексу у центрі Харкова

середа, 24 квітень 2024, 11:44

Близько 00:30 24 квітня російська армія завдала ракетних ударів по Шевченківському району Харкова. Було зафіксовано влучання двох ракет на територію житлового комплексу, повідомляють Патріоти України. "Пошкоджено три багатоповерхівки, щонайменше 33 при...