"Угорщині байдуже, чи доведеться Європі платити більше": Орбан погрожує заблокувати кредит для України, щоб допомогти Трампу, - Politico

Прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан погрожує заблокувати допомогу Україні. Цей крок може допомогти кандидату у президенти США Дональду Трампу, передають Патріоти України з посиланням на Politico.

Як пише видання, Орбан готується вручити "великий політичний подарунок" Трампу. Він вигадав спосіб, як допомогти Трампу у його передвиборчих перегонах і викрутитися з 50-мільярдної позики, яку США, ЄС і лідери G7 запропонували Україні. Це звільнило б Трампа від гачка, дозволивши йому сказати виборцям, що в разі обрання він "не дасть Україні ні цента".

Угорщина погрожує не погодитися на зміну правил щодо терміну продовження санкцій. США наполягає на тому, що ЄС має продовжити санкції проти Росії на 36 місяців замість шести місяців. Це дозволить партнерам убезпечити себе від того, що одна з країн ЄС може розморити російські активи, які допомагатимуть закривати позику.

Європейські дипломати наголошують, що у разі блокування рішення Угорщиною це коштуватиме ЄС більше грошей. Проте, як зазначає Politico, для Орбана це не велика ціна.

"Їм [Угорщині] байдуже, чи доведеться Європі платити більше. Йдеться про допомогу Трамп", - сказав дипломат ЄС.

Якщо Брюссель і Вашингтон спільно підпишуть кредит у 35 млрд євро, переобраний Трамп буде зобов’язаний обслуговувати його роками. Але якщо позика буде схвалена без США, він не матиме такого зобов’язання.

Поки Орбан розкидається погрозами, у США дали зрозуміти, що вони розглядають можливість взяти участь у позиці, хоча й зі значно меншою сумою, і навіть якщо ЄС не зможе продовжити період санкцій. Про це заявили у Європейській комісії.

Один з варіантів полягає в тому, що Вашингтон внесе 5 млрд доларів, що приблизно дорівнює сумі російських активів, заморожених у США, і все одно залишить Європі платити левову частку рахунку. Важливо і те, що Японія нещодавно дала сигнал, що може вийти з позики, якщо США не візьмуть участь.

Прочитав напам'ять вірш Пушкіна, але це не допомогло: У Росії французького дослідника засудили до ув’язнення

понеділок, 14 жовтень 2024, 21:04

Суд Москви засудив 48-річного французького дослідника Лорана Вінатьє до трьох років позбавлення волі через порушення російського закону про іноагентів. Про це повідомляє Reuters у понеділок, 14 жовтня, передають Патріоти України. Зазначається, що Вінат...

"Подякувати за звільнення від фашизму та вибачитися за русофобію": Депутат Європарламенту приїхав до Москви

понеділок, 14 жовтень 2024, 20:31

Депутат Європарламенту від Словаччини Любош Блаха відвідав Москву, аби «подякувати за звільнення від фашизму», а також «перепросити за русофобію на Заході». Він опублікував відео, де гуляє по Красній площі та згадує про «слов’янське братерство», повідо...