Угорський синдром: ЄС готується заблокувати кошти Словаччини, через корупційні "реформи" режиму Фіцо, - ЗМІ

Прем’єр-міністр Словаччина Роберт Фіцо

Європейська комісія підготувала рішення про запуск процедури блокування коштів для Словаччини через відхід від демократії популістського прем’єр-міністра Роберта Фіцо. Про це у неділю, 8 вересня, повідомляє Bloomberg, передають Патріоти України.

Зазначається, що таке рішення може бути ухвалене через рішення Фіцо скасувати спеціальну прокуратуру, яка займалася деякими корупційними справами, пов'язаними з фондами ЄС, повідомили агентству джерела, знайомі з цим питанням.

Однак наразі процес знаходиться на початковому етапі, він вимагатиме схвалення голови комісії Урсули фон дер Ляйєн.

Видання зазначає, що близько 80% усіх державних інвестицій у Словаччині фінансуються за рахунок фондів ЄС. Будь-які потенційні проблеми з фінансуванням стануть серйозним ударом для цієї держави-члена ЄС та єврозони, яка вже стикається з проблемами надмірного дефіциту державних фінансів.

Одна з пропозицій полягає в тому, що комісія використовує свій так званий механізм обумовленості, який дозволяє ЄС заморожувати фінансування, коли він бачить, що його гроші перебувають під загрозою. Таким чином ЄС зможе утримати частину з 12,8 млрд євро, виділених Словаччині у бюджеті блоку, повідомили джерела видання.

Комісія також вивчає можливість вилучення всіх або частини 2,7 млрд євро грантів на боротьбу з COVID, які Словаччина отримала в рамках видатків ЄС на порятунок від пандемії, сказав один із співрозмовників агентства. Спеціальна прокуратура була умовою, включеною до розподілу цих коштів.

В разі ухвалення рішення, Словаччина стане другою країною, що підпаде під дію механізму обумовленості ЄС після того, як блок заморозив 6,3 млрд євро із фондів єдності Угорщини через порушення Будапештом верховенства закону.

"Можливості змінюються": Експерт розповів про розвал російської агентурної мережі на Заході

вівторок, 10 вересень 2024, 6:57

Після початку повномасштабної війни проти України російська розвідка у країнах Заходу втратила багато можливостей, але все ще має свої мережі шпигунів, передають Патріоти України. Таку думку в етері Еспресо висловив керівник "Центру безпекових дослідже...

"Доведеться замислитися": Буданов розповів, коли економіка Росії відчує болючі наслідки війни

вівторок, 10 вересень 2024, 0:15

Влітку наступного 2025 року економічні наслідки війни стануть болючими для РФ Таку думку начальник Головного управління розвідки Міноборони України Кирило Буданов висловив під час бесіди з Сергієм Жаданом на харківському "Радіо Хартія", передають Патрі...