Угорців Закарпаття об'єднали в один район: Чутки про автономію Берегівщини наростають

​Чутки про угорську автономію на Закарпатті: яка ситуація в Берегівському районі

Причиною таких чуток наразі стало укрупнення районів в рамках адміністративної реформи, яку запровадили депутати "Слуги народу" по всій Україні, об'єднавши зокрема національні меншини болгар на Одещині та угорців на Закарпатті в єдині територіально-адміністративні одиниці, зазначають Патріоти України.

Зокрема, всередині Закарпатської області було 13 дрібненьких районів зі своїми райцентрами, а відтак місцевими депутатами, виконавчою владою, судами, поліцейськими відділками. Тепер - лише п'ять.
Журналісти Коломойського у Берегівському районі перевірило чутки, що розганяли в Україні, ніби там створюють угорську автономію та можуть розіграти сценарій Донбасу. Про це йдеться в сюжеті ТСН.Тижня.
Українські ЗМІ нещодавно вийшли із заголовками, що на Закарпатті створять угорcьку автономію. Писали про здачу національних інтересів українською владою. Знову лунали фрази на кшталт "угорський сепаратизм".
Причиною таких вибухових заголовків наразі стало укрупнення районів в рамках адміністративної реформи, яка проходить по всій Україні. Кабмін об'єднав в один два колишні райони - Берегівський та Виноградівський з центром у 24-тисячному містечку Берегово.
Справа в тому тому, що саме Берегове є центром угорської громади на Закарпатті. Відтак, панічні версії розповідали про подвоєння угорськофільної території, що прямо межує з угорським кордоном. І вона нібито й стане тією самою "мадярською автономією".
Останній перепис показує, що зараз у Берегівському районі мешкають 76% етнічних угорців, у вдвічі більшому Виноградівському районі їх мешкає значно менше - лише 26%. Решта - переважно українці. А це означає, що у новоствореному районі відсоток угорців помітно скоротиться, бо після об'єднання їхня частка зменшиться з 76% до 43. І по суті відбудеться таке собі розмивання корінних мадярів у нових збільшених адміністративних кордонах. І це принесе радше плюси для України, ніж на те, чим лякають останні тижні.
А точніше сказати - вже дало. Угорщина кілька років блокує будь-які ініціативи України у питаннях євроінтеграції та НАТО. Зокрема, через ухвалення мовного закону. Але нещодавно Будапешт несподівано підтримав підписання програми розширеного партнерства України і НАТО. Не виключено саме створення такого нового великого району з центром саме у Берегово - стало тією самою пропозицією Києва, від якої Будапешту з одного боку було важко відмовитись, а з іншого загрозливо не дослухатись.
"Вони могли отримати приєднання до Мукачівського району і ще більше розмиття своєї частки етнічної. Вони могли отримати об'єднання з Виноградівським районом з центром у Виноградові і Берегово, як останній угорський культурний центр втратило б оцей символічний статус, бо насправді там з точки зору повноважень дуже все умовно, і третя опція - об'єднаний район з центром у Берегові. Три опції, які насправді були на столі в угорців, в Будапешта. Це не є поступка Будапешту, це максимальний жест", - каже експерт з угорсько-українських відносин Дмитро Тужанський.
По суті, Україна, маючи козир у рукаві, змусила Угорщину піти на діалог і компроміс. Має розблокування питання по НАТО, в новому районі угорців буде менше, проукраїнська більшість зможе обирати до нової районної влади українців.
Дипломат Ален Панов з Ужгорода не бачить жодних загроз.
"Мінусів я, по суті, не бачу. Якщо ми ще можемо водночас вирішити свої зовнішньополітичні питання, я вважаю, що ми взагалі три:ноль", - каже він.
У Виноградові місцеві до такого об'єднання ставляться дуже спокійно. Якщо і є якісь питання, вони суто практичні, зокрема, куди і як їздити в новий районний центр за тими десятками довідок.
"Це не буде угорська автономія, бо угорці нам допомагають давно. У нас угорська школа є. Діти мають знати і українську і піддержувати свою. Допомагали лікарні. Але це не означає, що ми вже угорці. Ні, ніколи не станемо (частиною Угорщини – ред.). Але Угорщина багато допомагає угорцям, які тут проживають. Ми були і будемо українцями", - каже жителька Виноградова Оксана Шиш.
Єдине етнічне побоювання виноградівців, що в угорськомовному Берегові їх ніхто не зрозуміє, коли ті приїдуть, щоб вирішити якесь питання.
Місцева виноградівська влада вважає, що проукраїнський Виноградів мав стати центром, але в останній момент втрутилися якість серйозні сили.
"Воно так раптово з'явилося, ні з ким не проговорили, є проект постанови, голосують. Зважаючи що воно з'явилося раптово, з населенням Виноградівщини не пропрацьовано. То виникає питання, то з ким тоді пропрацьовано, хто лобіював?", - заявив голова Виноградівської районної ради Віталій Любка.
А тут ще й прямо перед ухваленням у парламенті нового адмінподілу України, СБУ заявило, що затримало групу закарпатців, які збирали підписи за поновлення історичних кордонів Угорщини. У 1920 році угорці завершили Першу світову війну мирним договором - Тріанонською угодою, фактично втративши дві третини своїх тодішніх територій. В тому числі і невелику частину Закарпаття. Зараз тут вздовж кордону досі проживає близько 150 тисяч етнічних угорців, які є громадянами України.
Цікаво, чому саме зараз перед голосуванням у Верховній Раді СБУ вирішила затримали людей, які збирали ці підписи, бо справі уже кілька років. До речі, вона ще більше стосується ЄС. Саме перегляду єврокордонів вимагають Угорські праворадикальні партії, і підписи в Україні мали допомогти зібрати 100 тисяч голосів за відміну 100-літньої Тріанонської угоди.
Але попри всю скандальну політику, в якій нинішній прем'єр Угорщини Орбан не приховує своєї зацікавленості, офіційний Будапешт значно поміркованіший у реальних діях. Бо насправді, концепція повернення так званої "Великої Угорщини" роздратувала уже багатьох його сусідів по Євросоюзу.
"Треба розуміти, так, Будапешт офіційний виступає за автономію угорців в сусідніх країнах. Подібна мультикультурна автономія є в Воєводино, є боротьба за автономію угорців в Трансельванії в Румунії. Те саме в Словаччині. І на останню зустріч з прем'єром угорці прийшли з пропозицією змінити Конституцію Словаччини. Тобто, це офіційна політика Будапешта", - пояснює експерт з угорсько-українських відносин Дмитро Тужанський.
Самі ж угорці Закарпаття залишаються далекими від цієї серйозної політичної гри. Вони не влаштовують мітингів, не захоплюють будівлі, а роблять те, що вміють найкраще - коптити сало і ковбасу, ростити найкращу в країні паприку та ранні овочі, наповнювати діжки густим червоним вином. Лише за останнє століття, ніколи не полишаючи рідного дому, вони змінили 6 країн. Тут немає реального сепаратизму, лише поодинокі провокації, які влаштовують або росіяни, або праворадикальні члени угорських партій.

"Українці не усвідомлюють загрозу": Нардеп-"слуга" виступив за воєнну цензуру у соцмережах

субота, 20 квітень 2024, 14:30

В Україні потрібно запроваджувати воєнну цензуру. Йдеться про обмеження додатку Телеграм та платформи Тік-Ток. Таку думку висловив народний депутат від "Слуги народу" і голова парламентського комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики Мик...

"Не може бути такою ж, як в Ізраїлі": Макрон зробив заяву про ППО в Україні

субота, 20 квітень 2024, 14:06

Президент Франції Еммануель Макрон заявив, що в Україні неможливо побудувати систему протиповітряної оборони, яка буде подібною тій, що функціонує в Ізраїлі, і відповідатиме вимогам країни. Про це він сказав на пресконференції за підсумками саміту ЄС у...