"Україна - це Європа в мініатюрі": Німецький історик розповів, що насправді потрібно Путіну

Бесіда з німецьким істориком Карлом Шльогелем відбулася в межах 26-го Book Forum у Львові. Під час зустрічі обговорювали виклики перед Україною, передають Патріоти України.

2016-го в київському видавництві "Дух і літера" вийшла збірка нарисів Шльоґеля про міста нашої країни "Український виклик. Відкриття європейської країни". А 2018-го - книжка "Археологія комунізму" про радянське повсякдення, безглуздість і небезпеку його явищ.

"Чи була Україна на ментальній карті Європи, щоб її туди повернути?" - запитує історика телеведучий Вадим Карп'як.

"На Заході багато думають про маленькі проблеми, а забувають про головні. Одна з них - в Україні, - каже Шльоґель. - Ваша держава була відсутня на ментальній мапі Європи до Революції гідності. Вас сприймали як частину Російської імперії.

Україна - це Європа в мініатюрі. Нема іншої країни, де поєднується так багато різних мов, культур, релігій. Зараз важливо створити її стабільну картину. Не потрібно дискутувати про європейський характер України - це і так ясно. Це, швидше, проблема на Заході - зрозуміти, що сюди варто приїжджати та щось робити, що це цікава і фантастична земля.

Зараз Україна - найгостріше місце, бо тут війна, яка повернулася в Європу. Досі багато хто на Заході не хоче сприймати, що дві години льоту з Берліна - бойові дії.

Росія - країна з імперськими традиціями. Не знайде для себе майбутнє, якщо не розпрощається з ними. Путін продовжує свою гру. Йому потрібна агресія, зовнішній і внутрішній ворог. Бо не уявляє, як здійснити модернізацію своєї країни. У Росії є величезні проблеми, але він не розв'язує жодної з них. Із Путіним неможливо знайти примирення. У Росії є інші сили, варто дивитися на них".

Прем'єр-міністр Греції відповів, чи передаватиме його країна системи ППО для України

четвер, 25 квітень 2024, 23:06

Греція не передаватиме Україні системи протиповітряної оборони Patriot та С-300, незважаючи на тиск з боку ЄС і союзників по НАТО, які просили надати ці системи Києву. Про це заявив прем'єр-міністр Греції Кіріакос Міцотакіс, повідомляють Патріоти Украї...

Пентагон оголосив про новий пакет військової допомоги для України: Що туди входить

четвер, 25 квітень 2024, 21:54

Міністерство оборони США оголосило про новий пакет військової допомоги Україні орієнтовною вартістю $1 мільярд, який має терміново задовольнити критичні потреби України в сфері безпеки та оборони. Оголошення оприлюднили одразу про підписання президенто...