"Україна як держава не розуміє суті Європейського Союзу", - політолог Батозський

Костянтин Батозський. Фото: Громадське.

Побоювання глави МЗС Дмитра Кулеби, що ініціативи з відновлення самітів між ЄС і Росією загрожують санкційній політиці, не мають під собою ґрунту. В Європейському Союзі на перший план завжди виносяться економічні, а не політичні питання. Україні слід розбудовувати економіку і залучати європейських інвесторів, що слугуватиме надійним захистом від експансії РФ. Про це розповів політолог Костянтин Батозський, передають Патріоти України.

"Не думаю, що зняти санкції з Росії буде легко, – стверджує він. – Європейський Союз – це не дві країни, це велике утворення. Рішення про санкції приймалося консенсусом, більшістю голосів, і так само може бути скасоване тільки більшістю голосів. Тому великої загрози зняття санкцій немає".

Проблема полягає в тому, що Україна як держава не розуміє суті Європейського Союзу, вважає політолог. "Ми думаємо, що ЄС – це політичне об'єднання, тоді як насправді це найперше об'єднання економічне. Саме співпраця в економіці є сенсом існування Євросоюзу. Ми вважаємо, що у Брюсселі в першу чергу вирішуються політичні питання, хоча вони насправді другорядні. Тож слід абсолютно спокійно сприймати подібні ситуації. Ми маємо захищати свої позиції, використовувати підтримку дружніх до нас країн: Польщі, країн Балтії, Чехії, Словаччини. Треба проводити власні саміти й вибудовувати економічну співпрацю, бо лише вона нас захистить від подібних загроз".

Росія завжди використовує будь-яку можливість нав'язати Європі свою волю, каже Батозський. "Європа не є монолітною. Існують різні сфери впливу. Ми маємо просувати свій порядок денний на противагу російському. Марно чекати, що Європа зовсім припинить спілкування з РФ. Економічний діалог між Росією і Заходом буде завжди. Будуть спільні економічні проекти на зразок газопроводу "Північний потік-2". Єдиний засіб захисту – вибудовувати свої позиції, свій порядок денний, залучати європейських інвесторів в Україну".

Політолог рішуче заперечує твердження, що відновлення самітів Росія-ЄС є дипломатичною поразкою України. "Ми дуже чутливо все сприймаємо, в чорно-білих категоріях, поразка – програш. У дипломатії не існує остаточних поразок. Це нова ситуація, з якої треба шукати вихід. Це виклик, це проблема, вирішення якої треба знайти, але аж ніяк не поразка. Тому не варто впадати і паніку чи істерику, бо через це нас не розуміють у Європі. Настав час дорослішати і дивитися на такі ситуації з прагматичної точки зору", – вважає він.

Те, що українська влада пропонує провести зустріч Зеленського з Путіним, і при цьому вважає, що європейські лідери не мають з ним зустрічатися, є наслідком браку професіоналізму. "Наша влада, а конкретно президент і його ключові радники дуже наївно сприймають політику і дипломатію, діють більше імпульсивно, ніж раціонально. Тому у владі наявний певний дуалізм: існують два центри формування зовнішньої політики – Офіс президента і Міністерство закордонних справ. Через цей дуалізм у нас дуже суперечлива зовнішня політика. Тому й виникають заяви, подібні до тієї, яку озвучив Кулеба", – підсумовує Костянтин Батозський.

Джерело: Gazeta.ua

Москва заскочена зненацька. Стратегія ППО РФ не розрахована на українські технології, — Newsweek

субота, 27 квітень 2024, 5:58

Найгірше щодо загрози з неба для держави-агресора тільки починається. Росії терміново треба переглядати концепцію протиповітряної оборони. Однак швидко це не вийде, навіть якщо вдасться намацати правильні рішення. За словами аналітика RAND Маттіаса Еке...

У окупантів проблеми: Російська перевага у війні проти України зменшується, - FT

субота, 27 квітень 2024, 4:15

Завдяки американській допомозі Україна може виявити недоліки, притаманні армії РФ, яка намагається знищити Україну за допомогою неякісних боєприпасів і великої, але погано навченої армії. Про це пише Financial Times, передають Патріоти України. «Допом...