Україна має шанси на масштабний контрнаступ, але є одна проблема, - Die Welt

Після п'яти місяців агресивної війни з Росією в України є перспектива великого контрнаступу. Сили оборони мають шанси посунути ворога, але можуть зіткнутися і з проблемою, оскільки їм не вистачає артилерії, яка є перевагою військ РФ. Про це пише німецьке видання Die Welt. За словами експертів, хоча ЗСУ останнім часом завдати сильних ударів по окупантах американськими ракетами HIMARS, це "не виправдало очікувань", передають Патріоти України.

Зазначається, що контрнаступ української армії, найімовірніше, зачепить райони на південь чи південний схід. І німецькі військові аналітики вважають, що наші воїни нібито дуже покладаються на американські реактивні артилерійські системи HIMARS (скорочення від High Mobility Artillery Rocket System). Ці установки здатні знищувати цілі в глибині території, що утримується військами РФ. ЗСУ вже використали їх, щоб підірвати кілька складів зброї та боєприпасів окупантів. А цього тижня СШАоголосили про постачання ще декількох моделей.

"Нині звучать українські пісні, що вихваляють HIMARS як нову "срібну кулю" для наступу на Росію. Але провідні німецькі експерти призупинили очікування. На місцевому рівні українці, безумовно, можуть досягти успіху, проте відсутні всі передумови для великомасштабного контрнаступу", – йдеться у матеріал з посиланням на слова професора військової історії Потсдамського університету Зенке Нейцеля.

Сумнів висловив і його колега професор Карло Масала з Університету Бундесверу в Мюнхені. На його думку, для наступу по всьому фронту ЗСУ не вистачає як особового складу, так і техніки. "Україна може бути стурбована лише початком контрнаступів на півдні", – вважає він. Українські військові на передовій погоджуються, що їм потрібно більше зброї. Нині російські окупанти розлінувалися і самі вже не рвуться вперед, проте їхня артилерія працює безперервно.

"Щойно наші солдати висунуться, як нас обстріляють артилерією, мінометами, гаубицями і так далі. Вони не підпустять нас близько", – пояснив воїн ЗСУ.

Наголошується, що Росія, як і раніше, має величезну перевагу у вогневій могутності, незважаючи на постачання Україні зброї із Заходу. Наші захисники втомилися сидіти у своїх окопах, але для наступу їм знадобилося б набагато більше власної артилерії, зокрема HIMARS. "Якби ми отримали 100 таких машин, то це була б інша війна", – додав український військовий.

Досі в цій війні на виснаження країна-агресор РФ зазнавала великих втрат, але неодноразово відправляла нові сили на фронт.

За даними американського Інституту вивчення війни ISW), з червня російська армія комплектує більше добровольчих батальйонів. Туди набирають чоловіків віком від 18 до 60 років, здебільшого без військового досвіду. Загалом через 30 днів навчання їх відправляють на війну в Україну, обіцяючи зарплату близько $3000 доларів на місяць.

Експерти вказують, що українська армія поступається силам РФ не лише кількістю, їй "бракує також матеріалів та спорядження, щоб належним чином озброїти" всіх захисників.

"Від мільйонного фронту толку мало, тому що їх треба тренувати... Україні не вистачає матеріалу для великомасштабного відвоювання території. Армія має обладнання, щоб тримати росіян у страху, вимотувати їх та знищувати об'єкти далеко за російськими лініями. Але в української артилерії потихеньку закінчуються боєприпаси", – заявив професор Карло Масала.

Німецький військовий історик Зенке Нейцель каже, що Україна досі переважно захищалася від військ РФ. "Атакувати у великих масштабах набагато складніше, і, за всією інформацією, українським Збройним силам не вистачає не тільки зброї, такої як сучасні танки, більше артилерії та боєприпасів, винищувачів, а й тактичних навичок", – вважає він.

Українські військовослужбовці на фронті визнають, що хоча все ще перебувають у добрій фізичній формі, вони почуваються морально "просто вигорілими" після кількох місяців війни. Проте захисники впевнені, що вони виженуть окупантів та повернуть кожен клаптик української землі.

Москва намагається тиснути на "всіх напрямках": Росія готує диверсії по всій Європі, - FT

неділя, 5 травень 2024, 17:48

Росія активно готується до проведення диверсій, зокрема, вибухів та підпалів на території Європи. При цьому, її не бентежать можливі жертви серед цивільних. Про це пише FT, передають Патріоти України. Акти саболтажу уже відбувається. Розвідки країн Євр...

"Підриваються наші бійці та техніка": Російські окупанти скаржаться на українські ДРГ, які заходять із Сумщини

неділя, 5 травень 2024, 17:43

Російські окупанти скаржаться, що українські ДРГ активізувалися з боку Сумщини і створюють проблему для їхнього особового складу та техніки. Про це розповів командир російської інженерно-саперної роти, передають Патріоти України. За його словами, украї...