Україна матиме більше бойових плавців: На базі ВМСУ відкрили водолазну школу для всіх силових відомств

Хоча в презентацію наголошується на універсальність школи, запит на бойових водолазів для диверсійної та контрдиверсійної роботи для захисту узбережжя України дуже високий. Без сумніву новий навчальний центр покликаний задовольняти ці потреби

В Україні на базі національного військового флоту створено Водолазну школу, де централізовано готуватимуть фахівців усіх без винятку водолазних спеціальностей не лише для потреб Збройних Сил України, а й інших силових структур держави, повідомляють Патріоти України з посиланням на АрміяInform

В новому навчальному закладі Збройних Сил України вже проходить підготовку перша група військовослужбовців, які обіймають посади позаштатних водолазів на корабельно-катерному складі ВМС ЗС України.

Зараз тут проходять підготовку військовослужбовці які служать у пошуково-рятувальних підрозділах, підрозділах спецпризначення та інших, їх готують за базовим курсом підготовки за спеціальністю «водолаз». Крім того, до підготовки залучаються представники Національної поліції та Управління державної охорони України.

– Сьогодні гостро стоїть питання укомплектування підготовленим особовим складом водолазних кваліфікацій не тільки підрозділів ЗС України, а це, до слова, військові частини та підрозділи пошуково-рятувального, протипідводно-диверсійного та інженерного забезпечення, спеціального призначення Військово-Морських Сил, Сил спеціальних операцій, Повітряних Сил, Десантно-штурмових військ, Сухопутних військ, Військової служби правопорядку, Головного управління оперативного забезпечення, Головного управління розвідки, військових навчальних закладів, науково-дослідних установ тощо, а й інших військових формувань та правоохоронних органів України, які колись готувались на базі ВМС ЗС України, – пояснює начальник пошуково-рятувальної служби Командування ВМС ЗС України капітан 1 рангу Олексій Нестеров.

Тренування у Школі водолазної підготовки

Через втрату внаслідок анексії РФ Криму Академії ВМС ім. П.С. Нахімова, також кафедри живучості, водолазних і суднопідйомних робіт, навчально-тренувального комплексу боротьби за живучість і водолазної підготовки в Севастополі, система підготовки водолазних кадрів виявилася зруйнованою майже повністю.

В Одесі водолазну підготовку довелося відроджувати практично з нуля. Вкрай важливо було створити навчальний заклад із ліцензійними програмами та відповідною навчально-матеріальною базою, де б відбувалося нарощування спроможностей та досягнення взаємосумісності водолазних підрозділів ЗС України із водолазними підрозділами провідних країн світу у сучасних умовах за міжнародними стандартами, зауважив Олексій Нестеров.

– Базовий курс підготовки за спеціальністю «водолаз» триватиме 8 тижнів. Навчання включає теоретичні та практичні заняття з обов’язковим виконанням водолазних спусків під воду. Під час курсу кожен слухач повинен відпрацювати під водою понад 650 хвилин. Зокрема, до 500 хвилин водолаз має виконувати завдання на глибині до 20 метрів, а 150 хвилин – під час водолазних спусків до 30 метрів. Курсанти працюватимуть лише на сучасному водолазному спорядженні та на новітніх зразках водолазної техніки та обладнання, – розповідає начальник Водолазної школи капітан 1 рангу Сергій Титаренко.

Навчальна програма підготовки у Водолазній школі побудована на основі досвіду підготовки провідних водолазних підрозділів світу, зокрема країн НАТО, але вона враховує й вимоги національної системи водолазної підготовки.

– Серед найактуальніших завдань практичної складової курсу підготовки, які мають відпрацювати курсанти під водою – це пошук затонулих об’єктів, їхня ідентифікація та підйом на поверхню, орієнтування під водою, тренування з ведення якісного підводного зв’язку, обстеження підводної частини корпусу кораблів та суден тощо. Також особливістю курсу є проведення занять із спеціальної фізичної підготовки водолазів у воді, де слухачі набувають специфічні навички з прикладного фридайвінгу, іншими словами, з підводного плавання із затримкою дихання, – додає Сергій Титаренко.

Спеціальне обладнання у Школі водолазної підготовки

Спеціальне обладнання у Школі водолазної підготовки

Пріоритетна мета функціонування навчального закладу – не лише підготовка високоефективних водолазних кадрів для забезпечення потреб вітчизняного війська, нарощування спроможностей і боєздатності водолазних підрозділів, але й досягнення практичної взаємосумісності з аналогічними підрозділами країн НАТО.

Після отримання всіх необхідних сертифікатів і ліцензій, Водолазна школа буде забезпечувати централізовану підготовку водолазів за основними (спеціальними) базовими, середніми та додатковими водолазними кваліфікаційними рівнями.

– Йдеться про підготовку фахівців головного професійного спрямування, які забезпечуватимуть проведення пошукових, аварійно-рятувальних, корабельних (суднових), суднопідйомних, підводно-технічних, спеціальних, інженерних робіт під водою і навчання водолазів спеціального призначення, а також підготовку спеціалістів за додатковими водолазними спеціальностями такими, як водолази-зварювальники, водолази-підривники, водолази-глибоководники, оператори жорстких водолазних пристроїв тощо, – розповів кореспонденту АрміяInform начальник пошуково-рятувальної служби Командування ВМС ЗС України капітан 1 рангу Олексій Нестеров.

Крім того, у пріоритетах Водолазної школи на найближче майбутнє – розвиток спроможностей, далі – це співробітництво із країнами-партнерами НАТО щодо вдосконалення програм та методик підготовки спеціалістів водолазної справи.

Спеціальне обладнання у Школі водолазної підготовки

А ще , оснащення школи сучасними зразками водолазної техніки та засобами забезпечення проведення водолазних спусків і робіт, розвиток навчальної матеріально-технічної бази та підготовка інструкторів у провідних закладах за міжнародними стандартами.

Знищили зерно для Азії та Африки: РФ вдарила по порту Південний на Одещині

п’ятниця, 19 квітень 2024, 22:29

Балістичний удар, який 19 квітня російські окупанти завдали по морському порту "Південний" (Одеська обл.) знищив аграрну продукцію, яка призначалася для країн Азії та Африки, інформують Патріоти України. Як повідомили у Міністерстві відновлення України...

"Треба закінчити якомога швидше": Орбан цинічно висловився про війну в Україні та приголомшив заявою про західні війська

п’ятниця, 19 квітень 2024, 22:15

Прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан заявив, що Захід – за крок до відправлення своїх солдатів до України. Про це пише видання Magyar Hang, передають Патріоти України. “Це не наша війна, а війна двох слов'янських народів, яку треба закінчити якомога ш...