Україна могла побудувати надпотужний морський дрон-камікадзе, котрий може топити великі кораблі та знищити опори та прольоти Керченского мосту, - Forbes

Бойова частина такого безпілотного корабля дорівнює 500 кг - вдвічі більше ніж у найбільшого відомого морського дрона України MAGURA V5, зграя котрих у березні потопила корвет "Сергій Котов"

Україна могла створити свій перший безпілотний бойовий корабель (ілюстративне фото)

Українські малі безпілотні катери, начинені вибухівкою, стали одним із основних засобів у боротьбі з Чорноморським флотом Росії. Ними було вражено чимало російських кораблів.

Останнім з них був ракетний корвет "Сергій Котов", атакований біля порту Феодосія на південному сході Криму 5 березня, пише Forbes. Якщо в цих дронах є недолік, то це, можливо, їхні боєголовки. Їхня вага становить 400 чи 500 фунтів (180 – 220 кг), і зазвичай це занадто мало для того, щоб один безпілотний катер міг потопити ворожий корабель. Через це такі катери атакують зграями, а оператори намагаються завдавати по цілях кількох ударів.

Цілком можливо, що українці мають на меті представити безпілотний катер з більшою стандартною боєголовкою: 1100-фунтовий монстр (біля 500 кг), як повідомляється, взятий зі знятої з експлуатації протикорабельної ракети Styx.

"Якщо це так, українські оператори безпілотних човнів можуть мати новий клас зброї – такої, яка могла б топити кораблі та, можливо, також руйнувати прольоти сталебетонних мостів, таких як стратегічний Керченський міст, що з’єднує Росію з окупованим Кримом. Перші докази можливої появи нового катера з’явилися минулого тижня, коли румунські чиновники виявили перекинутий надувний човен з жорстким корпусом у Чорному морі поблизу Тузли", – йдеться у матеріалі

Румунська берегова охорона відбуксирувала затонулий обʼєкт до порту Констанца, де його оглянули урядові експерти. За даними румунських ЗМІ, корабель був оснащений радіоперешкодами. Поруч також було знайдено вибуховий пристрій – ймовірно, боєголовку.

"Дивно, але на фотографіях покинутого безпілотного надводного апарату, схоже, зображена боєголовка, яка все ще прикріплена до носа судна. Ми не знаємо напевно, кому належить дрон і як він опинився в румунських водах. Морський експерт Х.І. Саттон зробив висновок, що сам корпус є модифікацією пошуково-рятувального катера американського виробництва, копії якого Україна отримала як допомогу. А масивна боєголовка походить від старої протикорабельної ракети Styx, яку колись мав український флот", – пише видання.

Якщо Саттон правий щодо технічних деталей і апарат дійсно є українським, можливо, українці намагаються додати до свого флоту безпілотних катерів справжній безпілотний бойовий корабель – морський дрон із серйозною вогневою міццю.

"Загроза для життя й здоров'я": В угрупованні військ Хортиця розповіли про причини відходу з Бердичів

понеділок, 29 квітень 2024, 20:14

Сили оборони відійшли з Бердичів, Семенівки та Новомихайлівки на більш підготовлені та захищені позиції, щоб уберегти особовий склад. Про це повідомив спікер ОСУВ Хортиця Назар Волошин у коментарі "Донбас Реалії", передають Патріоти України. За його сл...

Ворог підтягує сили: ЗСУ стабілізували ситуацію в районі Часового Яру, але є "але", - співзасновник DeepState Погорілий

понеділок, 29 квітень 2024, 19:43

Роман Погорілий, співзасновник DeepState прокоментував ситуацію в районі Часового Яру на Бахмутському напрямку. Про це він повідомив у етері телеканалу "Еспресо", передають Патріоти України. "Ворог намагається використати будь-яку можливість, щоб просу...